Új oltópontok Háromszéken Kevés családorvos jelentkezik

2021. április 12., hétfő, Közélet

A meglévő háromszéki oltási központokban április 13-tól új oltóvonalak is működnek, de még nem tudni, kik dolgoznak majd ezekben. Az oltóközpontok személyzetének alkalmazása az önkormányzatok hatáskörébe tartozik. Asszisztenseket és regisztrátorokat könnyebb találni, de orvosból továbbra is hiány mutatkozik – közölte érdeklődésünkre Tóth-Birtan Csaba sepsiszentgyörgyi alpolgármester.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

Sepsiszentgyörgyön a Dália utcai oltóközpontban a meglévő egy Pfizer-vonal mellett még hármat indítanak ugyanezzel a vakcinával, emiatt szükség lesz az egészségügyi személyzet bővítésére – tájékoztatott a megyei közegészségügyi igazgató. Lapunk érdeklődésére Ágoston László elmondta, ahol több oltóvonal működik, ott nem kell ugyanannyiszor növelni az alkalmazottak számát, ki tudják segíteni egymást, de a jelenlegihez képest mindenképpen többen fognak dolgozni az érintett központokban, és erről az önkormányzatoknak kell gondoskodniuk.

Tóth-Birtan Csaba alpolgármester szerint az ezért a munkáért juttatható pénzösszeg nem elég ösztönző, az orvosok bruttó 90 lejt kapnak óránként, az asszisztensek és írnokok jóval kevesebbet, és aki ezt az állandó munkahelye mellett végzi szabadidejében, annak nem éri meg, hogy szolgálatot vállaljon az oltóközpontokban.

Dr. Lucia Șereș, a háromszéki családorvosok egyesületének elnöke kérdésünkre elmondta, tudomása szerint vele együtt jelenleg heten dolgoznak kollégái közül rendes munkaidejükön kívül oltóközpontban, de ha majd az egészségügyi minisztérium elrendeli, hogy a saját rendelőjükben kell oltaniuk, akkor minden bizonnyal többen vállalkoznak. Az sem lesz könnyű, mert el kell látniuk a hozzájuk forduló pácienseket, a krónikus betegeket és emellett kell végezniük az immunizálást – mondotta.

Șereș doktornő szerint a városi lakosok könnyen eljutnak a helyi oltóközpontokba, de faluról nehezebb elérni ezeket, így elsősorban a vidéki családorvosi rendelőkben kellene bevezetni a helyben történő oltást.

Ágoston László megyei közegészségügyi igazgató optimista e tekintetben, a hozzá eljutott információk szerint a kilencvenöt háromszéki családorvos mintegy fele vállalná, hogy saját rendelőjében oltana koronavírus ellen, de Șereș doktornő szerint egy dolog, hogy hányan vállalnák, és más, hogy kik tudnák megvalósítani, mivel a lakosság elutasító az Astra-Zeneca oltóanyaggal szemben, amit az egészségügyi minisztérium tervezete alapján ezeknek a rendelőknek kiutalnának.

A három sepsiszentgyörgyi új oltóvonal mellett április 13-tól Kézdivásárhelyen és Kovásznán is indul egy-egy új oltópont a jelenleg is működő központokban, mindkét helyen Pfizer vakcinával.

Tegnap reggelig 29 650-en kapták meg a koronavírus elleni védőoltás első adagját a háromszéki oltóközpontokban (nem mind Kovászna megyeiek), több mint 10 ezren a második dózison is túl vannak.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2871
szavazógép
2021-04-12: A múlt hét - Kuti János:

Reménykedjünk

Alig várom augusztust, mert a miniszterelnök megmondta, ha addig beoltanak összesen tízmillió felnőttet (ebből már csak 7,7 millió van hátra amúgy), már akár vissza is térhetünk a régi jó, maszkmentes életünkhöz. Úgy eldobom a maszkot, és meg is taposom, mint egy cigarettacsikket. Bizonyítani tudom annak káros mellékhatását, ugyanis ha hidegben viselem, annak az a következménye, hogy nem látok tisztán, mert meghomályosodik a szemüvegem.
2021-04-12: Közélet - :

Dimény Attila EMKE-díjas

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) Bányai János-díját adományozták dr. Dimény Attila kézdivásárhelyi múzeumvezetőnek az erdélyi magyar muzeológiában elért eredményeiért és a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeum szakszerű működtetéséért, gyarapításáért és korszerűsítéséért.