A Mohos fénnyel írt ajándéka

2021. április 13., kedd, Magazin

A sepsiszentgyörgyi Mohos Fotóklub online tárlaton mutatja be legutóbbi kiállítását. Az aktív csoport tagjainak 2019-ben készült fotográfiáiból tavaly márciusban kellett volna kiállítást szervezniük, ám épp beütött a járvány, s a szigorítások miatt a tervezett tárlat elmaradt. Reménykedtek a nyitásban, de a helyzet fokozódott. Mígnem egy év után Huszár Szilamér fotóművész előállt az ötlettel, hogy az internet segítségével mutatkozzanak be. Fejenként öt képet kért a tagoktól, s végül Grigorescu Tünde segítségével összeállított egy tárlatra valót: 24 alkotó 115 fotográfiáját. Az eredmény egy 12 perces film, mely Huszár Szilamér YouTube-csatornáján tekinthető meg.

  • Huszár Szilamér: Királyfi
    Huszár Szilamér: Királyfi

A film elején Hlavathy Károly, a Mohos Fotóklub elnöke köszönti a látogatót, elmondva, hogy „fogságban” telt el egy év, hiányoznak a heti találkozások, beszélgetések. Úgy élték ezt túl, hogy minden csütörtökön találkoztak Messenger-oldalukon, bemutatták és megvitatták egymás képeit, életben tartották a klubot és annak fórum jellegét. A fotóművész jelenti, az ostromállapot még tart, de itt vannak! „Legyen ez a bemutató egy ablak feléd, a bezártság négy falán. Nyisd ki. Engedj be minket hozzád, látogatóba. Kérünk, fogadj be minket »cipőstül« otthonodba, mert lehet, hogy nem minden, amit hoztunk, művészi alkotás. De ajándéknak szántuk neked! Egy tízperces, képekben, fénnyel írt levél. Fogadd szeretettel.”

A filmet végignézni valóban üdítő kikapcsolódás. Egy tucat perc, mint említettük, de ha valami megtetszik, a film megállításával el lehet időzni egy-egy képnél, no meg a fotós írott hitvallásánál. Rácsodálkozás természeti jelenségekre, tájakra, népművészeti alkotásokra, különféle madarakra különböző pozíciókban, s felsejlik a rakott népi szoknya varázsa tánc közben. Még egy szem aszalt szilva képe is megragad és továbbgondolásra késztet. És jelképek. Steigerwald Tibor hitvallásként idézi Hankiss Elemért: „Az emberiség elveszett volna, ha nem lett volna képes szimbólumok rendszerével körbevenni és megvédeni önmagát.” 

Valóban ajándék ez a fénnyel írt virtuális tárlat. Megtekinthető a youtube.com oldalon, a keresőbe elég beírni: Mohos Fotóklub.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 638
szavazógép
2021-04-13: Sport - :

Bravúrra lesz szükség a továbbjutáshoz (Labdarúgás, Bajnokok Ligája)

A továbbjutáshoz bravúros eredményt kell elérnie ma a címvédő Bayern München és az FC Porto csapatának, de a Borussia Dortmund és a Liverpool is hátrányból vághat neki holnap a Bajnokok Ligája-negyeddöntő visszavágójának.
2021-04-13: Magazin - Iochom István:

Kozma Viola színfoltjai a Vigadóban

A zabolai származású, huszonnégy éves Kozma Viola kommunikációs szakember Színfoltok című első egyéni tárlata nyílt meg a kézdivásárhelyi Vigadó földszinti kiállítótermében múlt szerdán. A falakon húsz festmény és grafika látható. A megnyitón a fiatal alkotóval Nánia Hanna beszélgetett.