Kezdődik a mezőgazdasági összeírás

2021. április 13., kedd, Gazdakör

Tavaly lett volna esedékes Romániában a tízévenkénti általános mezőgazdasági összeírás, a koronavírus-járvány miatt elrendelt tiltások okán azonban a hatalmas volumenű munkát idénre halasztották. Az adatok begyűjtésére május 10. és július 31. között kerül sor – tudtuk meg a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetőjétől, Kozma Bélától. 

  • Kozma Béla. A szerző felvétele
    Kozma Béla. A szerző felvétele

Az összeírást az Országos Statisztikai Intézet, az agrártárca és a belügyminisztérium közösen szervezi és bonyolítja le. Az igazgató az összeírás menetéről is tájékoztatott. Az adatfelvétellel megbízott személyek felkeresik a farmokat, gazdaságokat – jogi és nem jogi státussal bírókat egyaránt –, ahol a vezetővel folytatott beszélgetés során elektronikusan rögzítik a mezőgazdasági egységek adatait. Az összeírás a mezőgazdasági területekre és a teljes állatállományra egyaránt vonatkozik. Az adatokat egységesen veszik fel, függetlenül attól, hogy a gazdaságnak hány közigazgatási egységben van mezőgazdasági érdekeltsége – tudtuk meg.

Kozma Béla hangsúlyozta: az összeírás nagy volumenű művelet, az összesített adatok alapján azonban pontos képet lehet kapni a mezőgazdasági egységek struktúrájáról. Ennek ismerete szükséges az uniós agrárprogramok és -politikák, valamint a vidékfejlesztési intézkedések megalapozásához – fűzte hozzá.

Kovászna megyében több mint 33 000 gazdaságban végzik az összeírást, az adatfelvételt 205 számlálóbiztos végzi, de egy számlálóbiztosnak így is átlagosan 162 gazdaságot kell felkeresnie. Az adatrögzítéshez szükséges táblagépeket mától osztják ki – számolt be Kozma Béla.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 638
szavazógép
2021-04-13: Gazdakör - Incze Péter:

A gazdaságfejlesztési pályázatokról (Vidékfejlesztés)

Adrian Oros mezőgazdasági miniszter múlt heti sajtótájékoztatóján bejelentette: elkészült a kétéves átmeneti időszakra vonatkozó program, az iratcsomót el is küldték az unió tanácsához véleményezés és utólagos jóváhagyás végett. A tárcavezető a március 18-i sajtótájékoztatón részletesebben beszélt az újonnan bevezetendő pályázati pontszerzési lehetőségekről, így a 6.1-es intézkedésre vonatkozóakról is. 
2021-04-13: Belföld - :

Támadják az egészségügyi minisztert

A Szociáldemokrata Párt (SZDP) benyújtotta tegnap a Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter elleni egyszerű indítványt. Alfred Simonis, a szociáldemokraták képviselőházi frakciójának vezetője rámutatott, valószínűleg precedens nélküli, hogy egy miniszter ellen két egyszerű indítványt is benyújtanak ugyanazon parlamenti ülésszakban, de – tette hozzá – bár voltak még miniszterek, akik „alaposan belezavarodtak feladataikba”, Vlad Voiculescu mindenkit megelőz ezen a téren.