Búcsú Haszmann Páltól

2021. április 13., kedd, Közélet

Drága Pali bácsi!

Búcsúzóul szolidan, visszafogottan szeretnék szólni Hozzád szóvirágok nélkül, rövid mondatokban, ahogyan az életben szoktuk. 

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

Veled találkozni, beszélgetni nemcsak gyermekkoromban, hanem felnőttként, kollégaként is mindig élmény volt: úgy tudtunk a múzeum gondjairól, bajairól beszélni, hogy közben benne volt kicsi népünk nagy baja is, a felgyorsult, könyörtelenül változó időben.

Beszélhettünk mi a gépszínek befödéséről, szoborállításról, vagy anekdotázhattunk derűsen régmúlt dolgokról, mégis mindig a Kárpát-karéjban földi zarándokútját járó népünk gondjainál kötöttünk ki: a népességi mutatókról, a környezethez való viszonyunkról, a faluképről, a közerkölcsökről, a patópálságról...

Erdély egyetlen működő magyar skanzenének vezetőjeként nemcsak szakmát tanulhattunk Tőled, hanem – ami tájainkon sajnos igen ritka – pozitív gondolkodást is. 

A tárgyilagos helyzetelemzést soha nem a fejünkre hamut szóró kesergés követte nálad, hanem a megoldás, a kiút keresése. Mi lehet a gyógyír a közélet sebeire, mi adhat reményt a folytatásra, a megmaradásra?

Soha nem azon rágódtál, hogy mi miért nem sikerült, hanem azon, hogyan lehet vesztésre álló helyzetből felállni, hogyan lehet a mérkőzést a javunkra fordítani. 

A szakmai tudáson túl bölcsességet tanulhattunk tőled, eredeti, győzni akaró észjárást, ami Ábel és Úz Bence óta hiánycikk kezd lenni tájainkon, de a Lófürösztés Áronja és Imréje talán még nem hagyja magát...

Azért volt mindig élmény Veled találkozni, drága Pali bácsi, mert szikár arcoddal, rövid mondataiddal hitet tudtál adni a holnaphoz útravalóul. És mindig ott bujkált, megcsillant a szemed sarkában a viharfelhőket elűző, éltető reményt és erőt adó humor.

Vargha Mihály

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2873
szavazógép
2021-04-13: Közélet - Nagy D. István:

Kézdialmáson is korlátozások várhatók (Megyei járványhelyzet)

A közegészségügyi igazgatóság tegnapi közlése szerint megyeszinten hat közigazgatási egységben haladta meg az üzletek nyitvatartási és kijárási korlátozások további szigorítását jelentő négyezrelékes szintet a fertőzöttségi mutató. A vasárnap közöltekhez képest Kézdialmás (fotó) községben jegyeztek jelentősebb ugrást, a 14 napra ezer lakos után számolt fertőzöttségi ráta 4,71-en állt a tegnapi tájékoztatás szerint. Sepsiszentgyörgyön, Uzonban, Árkoson és Kommandón továbbra is öt feletti a fertőzöttségi arány, illetve az említett Kézdialmáson kívül továbbra is Vargyason négy feletti a mutató, Illyefalva pedig nagyon közel áll (3,87 ezrelék) ehhez a határhoz.
2021-04-13: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

Célt tévesztettek a hadvezérek

Négy évet ígértek, de négy hónapig sem tartott a béke a jobboldali kormánykoalícióban: a liberálisok olyan zajosan acsarognak a reformistákra, hogy a szociáldemokraták hangját (amint csak egy kávét kérnek), nem hallja senki sem. Az NLP és az USR–PLUS közötti feszültség mindjárt az első percben érezhető volt. Sok elégedetlenséget szült már a tisztségek elosztása is, és bár ez a folyamat még nem ért a végére (most a közmédia került sorra épp), a fő kormánypártban sokan követelték Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter menesztését, valószínűleg bele sem gondolva, hogy ezzel a koalíció szakadását is előidézhetik (mert a kisebbik kormánypárt kitart az embere mellett), azaz egy újabb politikai válság érkezik az egészségügyi és a gazdasági mellé.