KézdivásárhelyÖtvenezer tárgy a Gyűjtemények Házában

2021. április 14., szerda, Magazin

A Gábor Áron térről nyíló 20-as udvartér legelső épületében, az 1. szám alatt található a 2010. augusztus 29-én megnyílt Gyűjtemények Háza, melynek tulajdonosa Beke Ernő és családja. A járvány miatt a látogatók száma megcsappant, ellenben több érdekes gyűjteménnyel gazdagodott a magánintézmény.

Az épület tulajdonosai a 20. század első felében Kézdivásárhelyen élő, közismert örmény származású kereskedők voltak: Dávid István rőfös, azaz méteráruüzlet-tulajdonos és Wertán István, aki női divatáruüzletet működtetett az épület földszinti részében. A feljavított épület hat termében Beke Ernő azokat a gyűjteményeit helyezte el, amelyeket a Hobbi Cserebere Klub (HCSK) alapítójaként az élete során összeszedett: az 1900-as évekből kinagyított kézdivásárhelyi képes levelezőlapok, jelvények, kitüntetések, pénzek, plakettek, katonagombok, gyufa- és ceruzahegyező gyűjtemény, valamint petróleumlámpák, hüzliből készült emléktárgyak, szenes vasalók, kiskanál-, lakat- és kulcsgyűjtemény. Jelenleg a Gyűjtemények Házában több mint ötvenezer tárgy található.

A „vasteremben” láthatóak a kulcsok és lakatok, a szenes vasalók és petróleumlámpák. A hüzlikből készült világháborús emlékek megidézik a fronton szolgáló katonákat, akik az otthon maradt kedvesre, feleségre gondolva alakították emléktárgyakká a puska- és ágyúgolyó hüvelyét. Vonzó látvány a bronzból, rézből, vasból, alumíniumból, fából készült mozsarak sokasága, és további maradásra invitál az 1771-ben készült rézmozsár csengő hangja.

A következő teremben a háromezres gyűjteményből kiállított több száz kiskanál, témánként csoportosított több ezer jelvény, mintegy ezerkétszáz gyűszű, gyufásdobozok, plakettek, sport­érmék, ceruzahegyezők, régi papír- és fémpénzek sokasága látható a közéjük bújtatott Kossuth-bankókkal.

A bordó teremben az 1848–49-es forradalom és szabadságharc emlékei között Gábor Áront, Kossuth Lajost, Bem Józsefet és Petőfi Sándort megidéző tárgyak, korabeli fegyverek és dokumentumok sorakoznak, köztük a 13 aradi vértanúról készült domborművek, amelyeket Vetró András szobrászművész készített. A tulajdonos erre a teremre a legbüszkébb.

A HCSK pince 2009. augusztus 18-án nyílt meg. A pincében kapott helyet a hatalmas üveggyűjtemény – több mint 1500 kölnivizes és parfümös üveg, 500-féle pálinkáspohár, több mint 900 gyógyszertári kellék és sok-sok régi üveg, de itt található a Kinder-barlang is, ahol több mint kilencezer kindertojás-figura várja a látogatókat.

A Gyűjtemények Háza 2009 és 2018 között száz rendezvénynek, köztük 59 kiállításnak biztosított helyszínt. Azok az alkotók, akik bemutatkoztak a Gyűjtemények Házában, egy-egy munkát adományoztak a Beke Ernő által megálmodott és létrehozott magánintézménynek. Ezekből a tárgyakból, valamint a kiállítások plakátjaiból, meghívóiból is állandó kiállítás nyílt. A tárlaton festmények, grafikák, faragott munkák, festett üvegek, lepkék, bogarak, cserépkályhaelemek, hagyományos népi kézimunkák, agyagszobrok, kovácsoltvas munkák, katonai fejfedők és egyéb tárgyak láthatók.

Beke Ernő elmondta: a világjárvány miatt rengeteg a szabad ideje, amikor a gyűjteményekkel tud foglalkozni. A múlt év novemberében teljesen átrendezte a kindertojás-figura gyűjteményét, ugyanis kétezer darabbal gazdagodott az addigi kollekció. Egy budapesti személy, akinek elhunyt felesége kétezer figurát gyűjtött össze, felajánlotta azokat megvételre Beke Ernőnek. A kindertojás-figurák gyűjteményének átrendezése két és fél hónapig tartott.

Ugyancsak a pincében kapott helyet a patikatörténeti kiállítás is, amit id. Herman Constantinescu ny. református lelkész adományozott a Gyűjtemények Házának néhai gyógyszerész felesége egykori patikusi tárgyaiból, kellékeiből. Beke Ernő elmondása szerint a frissen kapott tárgyak kiegészítik a meglévő gyűjteményét, hiszen a patikusok által használt üvegek ötödik és hatodik generációjával eddig nem rendelkezett.

Tervei felől érdeklődve megtudtuk, hogy a közeljövőben a HCSK pince újabb gyűjteménnyel, több mint négyezer golyóstollból álló kiállítással fog gazdagodni. Ugyancsak a múlt év őszén újabb jelentősebb adománnyal gyarapodott a magángyűjtemény: a sepsiszentgyörgyi Höncz László több mint száz, javarészt működő zsebórát, tizenkét miniatűr császári koronát és több fémpénzt ajándékozott Beke Ernőnek.

Búcsúzáskor a tulajdonos megmutatta azt a statisztikát, amit látogatóiról vezet. Első évben 800 látogatója volt, és a számuk évről évre nőtt. A legtöbb látogatója 2016-ban volt (6900), a legkevesebb pedig tavaly, a járványesztendőben 347-en tekintették meg a magángyűjteményt. Harmincnyolc országból 37 305 személy látogatta meg eddig a Gyűjtemények Házát, ahol belépti díj nincs, s a fotózásért, filmezésért és tárlatvezetésért sem kell fizetni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1536
szavazógép
2021-04-14: Sport - :

Országos bajnokságon szerepeltek (Fallabda)

Április 10-én és 11-én szervezték meg a bukaresti Infinity Sport Arena Clubban a felnőtt országos fallabdabajnokságot. A versenyre három kategóriában nevezhettek, a férfi Pro, női Pro és férfi A-divízióban összesen 52 játékos tette próbára magát, köztük három sepsiszentgyörgyi is.
2021-04-14: Magazin - :

Elhunyt Zsehránszky István újságíró, lapszerkesztő

Hétfőn Bukarestben életének 78. évében elhunyt Zsehránszky István újságíró, lapszerkesztő, a Megyei Tükör alapító munkatársa, több évtizedes pályafutása alatt számos erdélyi lap és kiadó szerkesztője.