Elhunyt Zsehránszky István újságíró, lapszerkesztő

2021. április 14., szerda, Magazin

Hétfőn Bukarestben életének 78. évében elhunyt Zsehránszky István újságíró, lapszerkesztő, a Megyei Tükör alapító munkatársa, több évtizedes pályafutása alatt számos erdélyi lap és kiadó szerkesztője.

  • Fotó: Nemzetiségi Színházi Kollokvium / Jakab Lóránt
    Fotó: Nemzetiségi Színházi Kollokvium / Jakab Lóránt

Zsehránszky István Kolozsváron született, a Babeș–Bolyai Tudományegyetemen szerzett 1966-ban bölcsészdiplomát, majd rövid illyefalvi tanárkodás után a sepsiszentgyörgyi Megyei Tükör szerkesztőségében kezdte újságírói pályáját. Később az Ifjúmunkás hetilap szerkesztője lett, majd a bukaresti fiókszerkesztőség vezetőjeként dolgozott az Új Életnél. A rendszerváltás után az Erdélyi Figyelő szerkesztőségi főtitkára, majd 1992–94 között főszerkesztője volt; párhuzamosan a Custos Könyvkiadó szerkesztője; 1994 után a Romániai Magyar Szó napilap, majd annak megszűnése után az Új Magyar Szó munkatársa. Újságírói pályájának utolsó éveiben Zsehránszky István az Új Magyar Szó Kisebbségben című havi mellékletének szerkesztője volt, a napilap 2012-es megszűnése után évekig a Maszol.ro Kisebbségben című rovatát gondozta. 1999-től nyugdíjazásáig előbb igazgatóként, majd főtanácsosként az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalában dolgozott. Sokrétű újságírói munkásságában jelentős helyet foglal el a színikritika: az Előre, Ifjúmunkás, Igazság, Új Élet, Utunk, illetve az Erdélyi Figyelő, Romániai Magyar Szó, Új Magyar Szó hasábjain krónikát, összegező értékelést, elemző írást egyaránt közölt színielőadásokról, a színházi életről, beszámolót hazai és nemzetközi fesztiválokról.

Színházi őrjárat címmel, Csáky Zoltánnal közösen hatrészes interjúsorozatot készített a romániai magyar színházak helyzetéről. 1995-től színházi rovata volt a Román Rádió bukaresti magyar nyelvű műsorában, ugyanitt 2006-tól a Rádiószínház rovatvezetője. Éveken át magyar nyelvű tankönyveket szerkesztett. Külső munkatársként politikai kommentárjai­val, interjúival a napi- és hetilapok oldalain is jelen volt. Kezdeményezésére indult újra 2001-ben a kétévente megrendezett Kisebbségi Színházi Kollokvium, amelynek házigazdája az újraindulás óta a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház. Ugyancsak ő kezdeményezte a másodévenként változó helyszínnel megrendezésre kerülő Interetnikai Színházi Fesztiválok sorozatát. (maszol.ro)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 638
szavazógép
2021-04-14: Magazin - Iochom István:

Ötvenezer tárgy a Gyűjtemények Házában (Kézdivásárhely)

A Gábor Áron térről nyíló 20-as udvartér legelső épületében, az 1. szám alatt található a 2010. augusztus 29-én megnyílt Gyűjtemények Háza, melynek tulajdonosa Beke Ernő és családja. A járvány miatt a látogatók száma megcsappant, ellenben több érdekes gyűjteménnyel gazdagodott a magánintézmény.
2021-04-14: Riport - Demeter Virág Katalin:

A fűszáltól az élő ételig: egy nyujtódi sajtműhely mindennapjai

Részben a véletlen, részben az élet alakította úgy, hogy Putnoky-Csicsó Barna az autóalkatrészeket és a fűtéstechnikát néhány éve sajtkészítésre cserélte. A nyujtódi őstermelő meggyőződése, hogy Székelyföldön minden adott ahhoz, hogy az itt élők boldoguljanak, s azt vallja, bár hosszú az út a szénától a sajtig, termékei­ben – azok elfogyasztásáig – élet van. Jól felszerelt, szigorú hatósági elvárásoknak megfelelő kis műhelyében felesége segítségével mára sokak kedvencét állítja elő. Mozzarellájáért például Brassóból rendszeresen eljár a sepsiszentgyörgyi vásárokba egy olasz úriember. Türelemmel, kitartással tanulta el a mesterséget, és minden olyan alkalmat megragadott, mely ismereteinek gyarapítását szolgálta.