EMKE-díjat kapott Kiss László

2021. április 14., szerda, Közélet

A gyermekektől kapott szeretet a legnagyobb kitüntetés, illetve az, ha minél több diákkal meg tudja szerettetni az olvasást – állítja Kiss László, a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceum könyvtárosa, akit az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) szombaton Monoki István-díjjal tüntetett ki.

  • Kiss László diákokkal a Mikes Kelemen Elméleti Líceum könyvtárában. Fotó: Albert Levente archív felvétele
    Kiss László diákokkal a Mikes Kelemen Elméleti Líceum könyvtárában. Fotó: Albert Levente archív felvétele

A díj odaítélésekor közzétett tájékoztatóban többek között úgy fogalmaznak, Kiss László az erdélyi és összmagyar könyvtárügyet, az iskolai könyvtárak ügyét képviseli tevékenyen, és ezen a téren több újító és széles körben elismert kezdeményezése is volt. Szonda Szabolcs, a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója a díjazottról írt laudációban felsorol néhányat az esetenként rendhagyó és figyelemfelkeltő akciókból, amelyeket Kiss László szervezett vagy részt vett benne.

„Ilyen volt többek között 2015-ben az Iskolai könyvtárak a Fekete-tengertől az Északi-tengerig elnevezésű túra, amikor kerékpárral eljutott Konstancától Hágáig, a mintegy 3000 kilométeres út során hirdetve az olvasás és az iskolai könyvtárak fontosságát. Szinte logikus ennek nyomán, hogy oroszlánrészt vállalt szervezőként a hazai CicloBiblio mozgalom, azaz a Kerékpáros Könyvtárosok Nyári Akadémiája működtetésében, tartott könyvtárbemutató és olvasásra ösztönző előadást roma közösségben, szervezett színpadi műhelyt a könyvtárban, jelen volt és van országos és nemzetközi konferenciák, műhelytalálkozók, szakmai napok, évfordulós rendezvények létrehozásában, és olyan természetességgel kapcsolja be a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceum könyvtárát számos mérvadó, országos és nemzetközi, tematikus szakmai projektbe vagy épp az Erasmus+ programba, élményt és tudást biztosítva ezzel a diákoknak, mintha mondjuk a szomszéd település valamelyik intézményével, szervezetével hozna létre partnerséget.”

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1806
szavazógép
2021-04-14: Közélet - Nagy D. István:

Javítanák az együttműködést (Prefektúra – önkormányzatok)

Az önkormányzati döntések valamivel több mint két százaléka akadt fenn a Kovászna megyei prefektusi hivatal törvényességi szűrőjén a múlt év eleje óta – hangzott el tegnap a kormányhivatal vezetőinek közös tájékoztatóján. Ráduly István prefektus, valamint Dulányi-Balogh Szilárd alprefektus bejelentette, hogy szorosabb együttműködésre törekednek az önkormányzatokkal, egyensúlyt szeretnének teremteni a kormányhivatal ellenőrző szerepe, valamint az önkormányzatok és lakosság érdekei között.
2021-04-14: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Kórház és iskola

Egészségügy és oktatás. A koronavírus-járvány jelenkori társadalmunk számos olyan problémáját felszínre hozta, amelyek ugyan eddig is megvoltak, nem is feltétlenül elrejtve, csak épp megoldásuk nem foglalkoztatta különösebben a döntéshozókat. Ugyanakkor soha ennyire világosan nem látszott még, mint most, hogy fejlett, betegközpontú egészségügyi rendszer és minden társadalmi réteg számára könnyen hozzáférhető, korunk valóságához igazodó, hatékony oktatás nélkül nincs életerős, válsághelyzettel megbirkózni képes ország.