Zöld út a traktoroknak

2021. április 20., kedd, Gazdakör

Hosszas, türelmetlen várakozás után megoldódott a gazdák egy nagy gondja: forgalomba írathatják a Pro Economica Alapítvány pályázata segítségével vásárolt, a jelenlegi uniós környezetszennyezési normáknak meg nem felelő új traktoraikat. A jó hírt Könczei Csaba RMDSZ-es parlamenti képviselőtől kaptuk.

A honatya elmondta: még a tavalyi parlamenti választások előtt szembesültek ezzel a problémával. A pályázatok megírásánál a gazdákat figyelmeztették: gondok merülhetnek fel az uniós környezetszennyezési normáknak meg nem felelő traktorok forgalomba írásával – de az érdekeltek bíztak abban, hogy kedvezően alakulhat a törzskönyvezési eljárás. A gazdatársadalom kérésére kezdték keresni a megoldást. Benedek Zakariás képviselő jogszabálytervezetet készített a helyzet orvoslására. Ez életbe is lépett, hat hónapot szabva meg a normáknak meg nem felelő traktorok Romániai Autójegyzéknél (RAR) történő ügyintézésére. Az alkalmazására azonban nem kerülhetett sor, újabb módosításokat kellett hozni. Így született meg és lépett hatályba az RMDSZ-es képviselők, Benedek Zakariás, Könczei Csaba és Gál Károly közös munkájának eredményeként az a törvényes keret, melynek értelmében április 16-tól a 2020. április 30-ig vásárolt, nem eurokonform traktorok törzskönyvezhetőek – mondta Könczei. Azt is hangsúlyozta: értelmezésében a fent említett traktorok törzskönyvezésének nincs határideje. A törzskönyv birtokában a traktorok jogszerűen kaphatnak „sárga számtáblát”, ami a kibocsátó közigazgatási egység területén való közlekedésre jogosít fel, műszakivizsga-bizonylatot, biztosítás is köthető a járművekre. A közutakon való közlekedéshez mindemellett szükség van megfelelő kategóriás hajtási jogosítványra, a közutakon érvényes szabályok szigorú betartására is – figyelmeztetett Könczei.

Időközben a RAR-állomásokat átiratban értesítette Radian Iufa vezérigazgató az eljárásról. Eszerint a beíratási előírások szabályai alól kivételt képeznek a T kategóriába tartozó (a RAR omologizációs és törzskönyvkibocsátási szabályzata értelmében a T kategóriába tartoznak a mező- vagy erdőgazdálkodásban használt traktorok – szerk. megj.), 37–100 kW teljesítményű (az 1 kW = 1,34 lóerős átváltás szerint az 50–136 lóerős traktorok jöhetnek szóba – szerk. megj.), 2020. április 30-ig vásárolt traktorok. Esetükben a törzskönyv kibocsátható, ha az illető járművek azonosíthatóak és műszakilag megfelelnek az előírásoknak. A vezérigazgató azt is közölte: bátorítja, hogy a törzskönyvkibocsátást megelőző tevékenységeket az igénylő székhelyén, a traktorok állomáshelyén végezzék el.

Háromszéken nagy volt az érdeklődés a Pro Economica Alapítvány által kiírt pályázat segítségével megvásárolható traktorok iránt. Főként Belarus, Farmtrac, Arbos, Solis márkájú, széles skálán mozgó teljesítményű és felszereltségű traktorokra pályáztak a gazdák. Nagy István falugazdász elmondta, Nagybacon községben 30 új traktor került a portákra. Kiss Gusztáv zágoni polgármester szerint a községben tíz Belarus traktort vásároltak támogatással. Barátoson is közel tíz új traktorral gyarapodott az erőgépállomány – tudtuk meg Tánczos Szabolcs polgármestertől.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 634
szavazógép
2021-04-20: Riport - Józsa Zsuzsanna:

Kulturális úttá vált a Mária Út

Tíz év kemény és kitartó munka eredményeként két vonalon is előrelépés történt az erdélyi Mária Út életében, kezd beérni a gyümölcs. Elindult a Mária Út nemzetközi kulturális úttá nyilvánításának folyamata Luxemburgban, és elismerték a román nemzeti kulturális úttá való nyilvánítását Bukarestben. Sepsiszentgyörgyön – az országban elsőként – hamarosan bronzplaketteket helyeznek el a főtéren. Mindezekről a Csíkszeredában élő Molnár Sándor elnökkel, ötgyermekes édesapával beszélgettem, akit barátai és munkatársai Csulaknak hívnak. A háromszéki fejleményekről Vajna Csilla zarándokcsoport-vezető és Melkuhn Andrea Gizella önkéntes és MERT egyesületi tag számolt be lapunknak.
2021-04-20: Gazdakör - Bokor Gábor:

Csemeteültetés a papi kertben (Szakszerűen végzett gyümölcsfa-telepítés)

Több mint ötven gyümölcsfacsemetével gazdagodott a zágoni református paplak kertje. Változatos fajú oltványokat, őshonos és új gyümölcsfaféléket ültettek el a gyümölcsösben. A csemeték egy része Kis József közbenjárásával, Fleckhammer Ottó, a Háromszéki Közösségi Alapítvány elnökének személyes adományaként jutott Zágonba, a másik részt Berszán László lelkész szerezte be az illyefalvi Pinus Siculus kertészetből. A telepítést a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének (SZGE) szakembere vezette, az ültetést a jelen lévő presbiterek, hívek végezték.