Szakszerűen végzett gyümölcsfa-telepítésCsemeteültetés a papi kertben

2021. április 20., kedd, Gazdakör

Több mint ötven gyümölcsfacsemetével gazdagodott a zágoni református paplak kertje. Változatos fajú oltványokat, őshonos és új gyümölcsfaféléket ültettek el a gyümölcsösben. A csemeték egy része Kis József közbenjárásával, Fleckhammer Ottó, a Háromszéki Közösségi Alapítvány elnökének személyes adományaként jutott Zágonba, a másik részt Berszán László lelkész szerezte be az illyefalvi Pinus Siculus kertészetből. A telepítést a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének (SZGE) szakembere vezette, az ültetést a jelen lévő presbiterek, hívek végezték.

Berszán László érdeklődésünkre elmondta: a kora tavaszi, jelentős mennyiségű hó súlya alatt tucatnyi gyümölcsfa tört ki a pap- és a kántori lak kertjében. A megmaradt példányok is idősek, elhanyagoltak, így szükségesnek látta a felújítást, fiatalítást. Ezért felhívással fordult a presbitérium felé, s Kis József volt az egyedüli, aki reagált a gyümölcsös felújításának kérdésére. Megszervezte az adományozás folyamatát – mondta a lelkész.

A gyümölcsös felújításában az SZGE szakembere segített, betartva a szakszerű telepítési munkálat lépéseit – az alábbiak útmutatást is jelenthetnek gyümölcsfacsemeték ültetéséhez. (Az ültetés szempontjából az utolsó napok telnek, de még mindig lehet telepíteni a szabályok betartásával. Ugyanígy metszeni is lehet – de nem drasztikusan! –, mivel a hideg tavasz késleltette a vegetáció beindulását, a rügyezést – szerk. megj.)

A csemetéket néhány nappal korábban szerezték be, a tároláshoz vermelték a gyümölcsfákat – ez fontos lépés, így kerülhető el, hogy kiszáradjon a zsenge gyökérzet. Első lépésként a terepen meglévő, nem kívánt idős gyümölcsfákat, magoncokat (magról nőtt vadhajtások) távolították el. Ezt követően kijelölték a gyümölcsfák helyét.

A távolságok megszabásánál figyelembe vették, hogy a csemeték egy része vadalanyra, másik része M8-as alanyra volt oltva. Mivel a vadalanyos csemeték méretesebb fákká fognak fejlődni, nagyobb teret hagytak növekedésüknek. A vadalanyra oltott gyümölcsfák lassabban nőnek, később fordulnak termőre, de élettartamuk jóval meghaladja az M8 alanyra oltottakét – hangzott el. 50–50 cm átmérőjű, 50 cm mély gödröket ástak. Az ásáskor derült ki, a kert egy részén a talajvíz nagyon magasan van, így ezt a szempontot is figyelembe kellett venni a gödrökbe kerülő gyümölcsfafajok meghatározásánál. A gödrök aljába érett istállótrágya került, erre termőföld. A csemetéket is előkészítették az ültetésre, szükség szerint metszve meg a gyökérzetet. Fontos, a csemeték figyelmes elföldelése után, mivel nagyon nedves talaj került a gyökerekre, csak enyhén tömörítették a földet, inkább a gödrök szélén, alig nyúlva a gyökerek körüli részekhez. Végül sor került az első, koronaalakító metszésre is. Később tartócövekek kerülnek a gyümölcsfák mellé, ezek a kötözés által támaszt nyújtanak a fiatal oltványoknak, de védelmet jelenthetnek a kaszálás során is.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 638
szavazógép
2021-04-20: Gazdakör - Bokor Gábor:

Zöld út a traktoroknak

Hosszas, türelmetlen várakozás után megoldódott a gazdák egy nagy gondja: forgalomba írathatják a Pro Economica Alapítvány pályázata segítségével vásárolt, a jelenlegi uniós környezetszennyezési normáknak meg nem felelő új traktoraikat. A jó hírt Könczei Csaba RMDSZ-es parlamenti képviselőtől kaptuk.
2021-04-20: Gazdakör - :

Engedélyezik a kifizetéseket

A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökségtől kapott adataink szerint az intézmény tegnap megkezdte a 2020-as mezőgazdasági kampányra vonatkozó növénytermesztési és állattenyésztési országos átmeneti kifizetések (az úgynevezett ANT-k) kifizetésének engedélyeztetését.