Legyen vége a bohózatnak

2021. április 20., kedd, Máról holnapra
Nagy D. István

Egy hét adok-kapok után most már igen bölcsen tennék a recsegő-ropogó kormánykoalíció tagjai, ha politikai kakaskodás helyett azon csipkednék magukat, hogy végre pontot tegyenek az általuk előidézett kormányválságra, és azzal foglalkozzanak, amiért az aktuális bársonyszékeikben ülnek, azaz jól-rosszul, de irányítsák a rájuk bízott országot.

A helyzet ugyanis úgy áll, hogy miközben ők asztalcsapkodástól, fenyegetéstől és zsarolástól tarkított nyilatkozat- és dokumentumháborújukat vívják, körömszakadtig védve állásaikat, az élet megy tovább, a járvány noha mérséklődni látszik, de még biztosan itt van, amint azok a gondok és hiányosságok is, amelyekkel a kezelése kapcsán eddig is szembesültünk. Már csak ebből kifolyólag erősen hasznos lenne, ha a Nemzeti Liberális Párt és az MRSZ–PLUS szövetség vezérei sürgősen megtalálnák az arany középutat, és egymás méregetése, kóstolgatása helyett inkább olyan „apróságokra” koncentrálnának, mint a jelek szerint a megtorpanás felé haladó oltáskampány, az egészségügyi rendszer leterheltsége vagy éppen a járványadatok körül felmerült anomáliák, hogy csak pár idevágót említsünk.

A tények ugyanis, mint tudjuk, makacs dolgok, és bármennyire is csűrnék-csavarnák a magyarázatokat, a kezdeti botladozás után mégiscsak beindult oltáskampány körül – a tegnapi adatokat elnézve – valami hibádzik újabban. Egyrészt alaposan megcsappanni látszik a magukat beoltatni kívánók száma, másrészt újabb rendszerhibákra is fény derült. Így például az oltóanyagok megyénkénti elosztása távolról sem észszerűen történik (például a valós igény szerint), és arra is fény derült (a döntéshozók fejében is végre), hogy bizony a vidéki embereknek – nem mellesleg az ország lakosságának nagyjából 50 százaléka – korlátozott a hozzájutása az oltóanyaghoz. Valamelyest biztató, hogy a felelősök azért próbálnak ezekkel kezdeni valamit a családorvosok bevonása, mobil oltópontok létrehozása révén. Nagy kérdés viszont, hogy egy bizonytalan, düledező, folyamatos cirkuszoktól kísértett, és egyre hiteltelenebb kormánnyal mi és hogy fog ezekből megvalósulni, illetve meddig működik majd bármi is. Vlad Voiculescu távolról sem elegáns kirúgásával az egészségügyi tárca éléről ugyanis nem tűntek el sem az oltáskampánnyal kapcsolatos problémák, nem szűnt meg a kórházakra nehezedő, és igen rosszul kezelt nyomás sem, a tragikus kimenetelű mulasztásokra sem született válasz, és a járványadatok (főképp az elhalálozások száma) körüli köd sem szállt fel. Politikai bohózatokkal az ilyesmiket pedig elég nehéz rendezni.

Márpedig ha Florin Cîțu miniszterelnök és csapata tényleg szeretné elérni, hogy júniusban lassan, de biztosan elkezdődjék a nyitás, hogy végre elmozduljunk a régi életünk irányába, akkor iszapbirkózás és sárdobálás helyett sürgősen megoldásokat kell találjon a felsoroltakra is, különben két hónap múlva is csak szép ábránd marad a járvány hozta béklyók lerázása.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 707
szavazógép
2021-04-20: Közélet - Iochom István:

El kell távolítani a székely zászlót (Ozsdola)

Felső-Háromszéken Kézdivásárhely, Kézdiszentlélek, Csernáton, Lemhény és Gelence után Ozsdolán is el kell távolítani a székely zászlót a községközpontban található második világháborús hősök emlékműve mellől, melyet 2013. július 21-én az Ozsdolai Székely Tanács állított – adta hírül a közelmúltban Dan Tanasă blogján és Facebook-oldalán.
2021-04-20: Közélet - Nagy D. István:

Mikóújfaluban is korlátozások jönnek (Megyei járványhelyzet)

A megyei vészhelyzeti bizottság tegnapi döntése értelmében eggyel bővült a heti háromnapos korlátozott boltnyitvatartásra és hosszabb kijárási tilalom bevezetésére kényszerülő közigazgatási egységek lajstroma, miután Mikóújfalu községben a 14 napra számolt koronavírus-fertőzöttségi arány meghaladta a négy ezreléket. A közegészségügyi igazgatóság tegnapi összesítője ugyanakkor némileg biztató alakulást mutat, több, a múlt héten még növekvő fertőzöttségi aránnyal jegyzett községben mérséklődni látszik a kór terjedése.