OzsdolaEl kell távolítani a székely zászlót

2021. április 20., kedd, Közélet

Felső-Háromszéken Kézdivásárhely, Kézdiszentlélek, Csernáton, Lemhény és Gelence után Ozsdolán is el kell távolítani a székely zászlót a községközpontban található második világháborús hősök emlékműve mellől, melyet 2013. július 21-én az Ozsdolai Székely Tanács állított – adta hírül a közelmúltban Dan Tanasă blogján és Facebook-oldalán.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

A Dan Tanasă által alapított és elnökölt Méltóságért Európában Polgári Egyesület levélben szólította fel az akkori községvezetőt, hogy távolítsa el a székely zászlót a közterületről, de mivel az nem tett eleget a felszólításnak, 2019 júniusában pert indított a Bukaresti Törvényszéken az ozsdolai önkormányzat, illetve a polgármester ellen. 2019. október 8-án a Bukaresti Törvényszék alapfokon helyt adott a feljelentő kérésének, arra kötelezve Brânduș-Dendyuk Szilveszter akkori polgármestert, hogy távolítsa el a Székely Nemzeti Tanács szimbólumát a község közterületéről és fizessen ki a hivatásos feljelentő egyesületének 50 lej perköltséget. Az elöljáró nem hagyja magát, és megfellebbezte a Bukarestben született alapfokú döntést. Egyébként az is érdekes, hogy az ozsdolaiak ügyét a fővárosban tárgyalták, ugyanis a hivatásos feljelentő addig általában a helyi igazságügyi szervekhez fordult „panaszaival”, legyen szó magyar feliratú névtáblákról vagy éppen székely zászlóról. A polgármester akkor azt is közölte, hogy a telekkönyv okán akasztottak pert a nyakukba, de a terület a fogyasztási szövetkezeté, nem állami vagy községi tulajdon, így Tanasănek még akkor sincs igaza, ha azt az ítélőbírák másként gondolják. A törvény szerint ugyanis magán- vagy egyházi tulajdonra kitűzött székely zászlóért senkit nem lehet felelősségre vonni.

A Bukaresti Táblabíróság április 15-i jogerős ítéletében megalapozatlanként elutasította az ozsdolai polgármester fellebbezését, és a székely zászló eltávolítására kötelezte az önkormányzatot, megerősítve a Bukaresti Törvényszék 2019. október 8-án hozott döntését, ami a székely zászló eltávolítását rendelte el. Tanasă újabb RMDSZ-es községvezető ellen aratott győzelmet emleget, holott több mint fél éve a független Pénzes Ágoston áll a község élén. Tegnap délután Lukács Attila önkormányzati képviselő, az RMDSZ helyi elnöke megerősítette a hírt, de közölte azt is, egyelőre még a helyén van a székely zászló.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?

eredmények
szavazatok száma 1771
szavazógép
2021-04-20: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Ezerötszáz facsemetét telepítettek

Újabb szakaszához érkezett a Háromszéki Közösségi Alapítvány Napkapu névre keresztelt erdőültetési és nevelési programja: szombaton Sepsiszentgyörgy közelében, az őrkői bánya alatt több mint ezer facsemetét telepítettek.
2021-04-20: Máról holnapra - Nagy D. István:

Legyen vége a bohózatnak

Egy hét adok-kapok után most már igen bölcsen tennék a recsegő-ropogó kormánykoalíció tagjai, ha politikai kakaskodás helyett azon csipkednék magukat, hogy végre pontot tegyenek az általuk előidézett kormányválságra, és azzal foglalkozzanak, amiért az aktuális bársonyszékeikben ülnek, azaz jól-rosszul, de irányítsák a rájuk bízott országot.