Az őshonos kisebbségek értéket jelentenek

2021. április 21., szerda, Világfigyelő

Az őshonos nemzeti kisebbségek Európa alapvető értékét jelentik, az Európa Tanács kisebbségi keretegyezménye kulcsfontosságú nemzetközi jogi eszköz megőrzésük és jogaik biztosítására – jelentette ki Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi bizottságának elnöke tegnap a strasbourgi székhelyű Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének egyhetes ülése keretében.

  • Honfoglalási emlékmű a vereckei hágón – gyakoriak a kárpátaljai magyarságot érintő jogsértések
    Honfoglalási emlékmű a vereckei hágón – gyakoriak a kárpátaljai magyarságot érintő jogsértések

Németh Zsolt az MTI-nek telefonon nyilatkozva kiemelte: a nemzeti kisebbségek különleges csoportot képviselnek Európában, tagjaik kiemelt megközelítést és bánásmódot érdemelnek. Képviselőiket nem szabad összekeverni más kisebbségek, a migránsok vagy a szexuális kisebbségek tagjaival. Tájékoztatása szerint Kovács Elvira vajdasági magyar politikus, a közgyűlés szerb delegációjának tagja az ülésén átfogó kisebbségi jelentést mutatott be, amelynek kiemelkedő érdeme, hogy az Európai Tanács kisebbségi keretegyezménye alapján végzett ellenőrzések hatékonyabbá tételét helyezi kilátásba. A dokumentumban javaslatok is vannak, egyebek mellett online platform létrehozását helyezik kilátásba a kisebbségi jogsértések bejelentésére és nyomon követésére. A közgyűlés magyar delegációjának vezetője elmondta, A nemzeti kisebbségek megőrzése Európában című jelentés kiemelten foglalkozik az ukrajnai helyzettel, amelyben a jelentéstevő aggodalmának adott hangot az országban felerősödő nacionalizmus miatt. Kovács Elvira ezért is hangsúlyozza a kisebbségi jogok védelmét szolgáló normák erősítését – közölte.

Kovács Elvira a jelentés ismertetésekor kijelentette: ideje elismerni, hogy a nyelvi, etnikai és kulturális kisebbségek tisztelete az emberi jogok védelmének sarokkövét, illetve a közös megértés, a stabilitás és demokratikus biztonság alapvető értékét jelentik Európában. A jelentés Ukrajnával foglalkozó fejezeteit ismertetve az MTI-nek nyilatkozva hangsúlyozta: az államnyelv tökéletes ismeretének fontosságára hivatkozva eltörölni vagy csökkenteni a kisebbségi jogokat, megengedhetetlen és aggodalomra ad okot. A nyelvi, etnikai és kulturális kisebbségek sokféleségének megőrzése, jogaik védelme jelenti a béke és a stabilitás garanciáját Európában – tette hozzá Kovács Elvira.

Zsigmond Barna Pál fideszes parlamenti képviselő a vita során elmondott felszólalásában hangsúlyozta, a kisebbséggé váló őshonos nemzeti közösségek helyzete mutatja, hogy átfogó nemzetközi és multilaterális rendszerre, a tagállamok közötti párbeszédre, vonatkozó jogszabályaik harmonizálására, a nemzetközi normák betartatására, valamint rendszeres felülvizsgálatára van szükség.

Juhász Hajnalka KDNP-s országgyűlési képviselő a beszédében sajnálatosnak nevezte, hogy az Európai Unió nem szentel kellő figyelmet a kisebbségvédelem témájának, aminek egyik bizonyítéka a nemzeti, etnikai és nyelvi kisebbségek védelmében indított Minority SafePack nevű európai polgári kezdeményezés közelmúltbeli elutasítása.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 707
szavazógép
2021-04-21: Belföld - :

Az oltás a megoldás (Lazításokat ígér a kormányfő)

A koronavírus elleni oltás jelenti az egyetlen megoldást arra, hogy az emberek fesztiválokra, a tengerpartra, színházba vagy külföldre menjenek és a vendéglőket nyitva lehessen tartani – jelentette ki Florin Cîţu kormányfő hétfő esti és tegnapi nyilatkozataiban. Hangsúlyozta, hogy a járvány harmadik hulláma az országos karantén bevezetése nélkül kezdett csökkenni, és kifejtette: most arra törekednek, hogy kiiktassák az oltásellenes hangokat, mert ezek aláássák a normalitáshoz való mielőbbi visszatérésre irányuló erőfeszítéseket.
2021-04-21: Világfigyelő - :

A vérrög és a Johnson & Johnson

Rendkívül ritka esetekben kapcsolat állhat fenn a Johnson & Johnson csoportba tartozó Janssen Pharmaceutica-Cilag NV gyógyszeripari vállalat koronavírus elleni vakcinája és az ugyancsak nagyon ritka vérrögképződéses esetek között, az eddigi eredmények azonban azt mutatják, hogy az oltóanyag előnyei felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait – közölte az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) tegnap.