Egyesült ÁllamokBűnösnek találták a Floydot megölő rendőrt

2021. április 22., csütörtök, Világfigyelő

Mindhárom ellene felhozott vádpontban bűnösnek találta az esküdtszék Derek Chauvin volt rendőrtisztet kedden, a Minneapolisban található Hennepin megyei bíróságon. A döntést – amelyet két nap alatt, 10 és fél órás tanácskozás után hozott meg az esküdtszék – Peter Cahill, az ügy bírája ismertette. A bíró, megköszönve a tizenkét tagú esküdtszék munkáját, bejelentette: a részletes ítélet 8 héten belül várható. A volt rendőr akár 40 évig terjedő börtönbüntetésre is számíthat.

Chauvin tavaly május 25-én, egy rendőri intézkedés során perceken keresztül térdelt az afroamerikai George Floyd nyakán, és ezzel a vád szerint a férfi halálát okozta. Később a nyilvánosságra hozott boncolási jegyzőkönyvből kiderült, hogy az áldozat szívbetegségben és az új típusú koronavírus okozta COVID-19 betegségben szenvedett, továbbá a szervezetében rengeteg kábítószer is volt. Az esetnek nagy visszhangja volt az Egyesült Államokban. Minneapolisban és számos más amerikai nagyvárosban hetekig tartó tüntetéseket tartottak a rendőri brutalitás és fajgyűlölet ellen, de más országokban is voltak tüntetések.

„George igazsága a szabadságot jelenti mindenki számára” – fogalmazott a család sajtótájékoztatóján George Floyd testvére. Philonise Floyd azt mondta: megígéri, hogy lankadatlan lesz az igazságért folytatott küzdelme. „Minden nap meg fogom vívni a harcot, mert már nem csak George-ért harcolok, hanem mindenkiért ezen a világon” – mondta Philonise Floyd, majd megköszönte az ügyvédek munkáját.

Keith Ellison, Minnesota állam legfőbb ügyésze sajtótájékoztatóján a Chauvin-ügyben hozott döntést az igazságosság felé tett első lépésnek nevezte. „A mai ítéletet nem nevezném igazságszolgáltatásnak, mert az igazságosság valódi helyreállítást vonna maga után. Inkább azt mondanám, hogy az elszámoltathatóság az első lépés az igazságosság felé” – fogalmazott. Barack Obama volt amerikai elnök a Twitter közösségi oldalán úgy reagált: „Ma az esküdtszék helyesen cselekedett, de a valódi igazságossághoz sokkal többre van szükség”.

Kamala Harris amerikai alelnök a Fehér Házban elmondott beszédében felszólította az amerikaiakat, hogy tegyenek meg mindent a faji igazságtalanságok ellen. Az alelnök szerint a keddi döntés „egy lépéssel közelebb viszi” az országot az egyenlő igazságszolgáltatáshoz. Arról is beszélt, hogy a faji igazságtalanság minden amerikai problémája, mert visszatartja a nemzetet attól, hogy teljes mértékben kiaknázza a lehetőségeit. „Mindannyian részesei vagyunk George Floyd örökségének, és most az a feladatunk, hogy tiszteletben tartsuk ezt és tiszteljük őt.” – jelentette ki Harris.

Joe Biden amerikai elnök szerint az ítélet egy „ritka, de óriási lépés az amerikai igazságszolgáltatás felé vezető menetben”. Beszédében úgy fogalmazott: az ítélet üzenete, hogy senki sem állhat a törvény felett. „De ez nem elég. Itt nem állhatunk meg. A valódi változások és reformok megvalósítása érdekében többet is tehetünk. Többet kell tennünk, hogy az ilyen tragédiák ne ismétlődhessenek meg” – hangoztatta.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 707
szavazógép
2021-04-22: Belföld - :

Romániában a legveszélyesebb a forgalom

Mintegy 18 800 személy vesztette életét 2020-ban közúti balesetben az Európai Unió (EU) területén, ami minden eddiginél nagyobb mértékű, 19 százalékos csökkenést jelent az előző esztendőben jegyzett halálos áldozatok számához képest – derül ki az Európai Bizottság (EB) által közzétett adatokból. A kimutatások szerint 2019-hez viszonyítva 2020-ban közel 4000-rel kevesebben haltak meg az utakon. Bár a 2020-as példa nélküli fejlemények némi változást eredményeztek az országok halálozási arány szerinti rangsorában, változatlanul Svédországban a legbiztonságosabbak a közutak (18 halálos baleset/millió fő), és Romániában a legkevésbé azok (85 halálos baleset/millió fő). Az uniós átlag 42 halálos baleset/millió fő volt.
2021-04-22: Világfigyelő - :

Vörös vonalra figyelmeztet Putyin

Oroszország megtalálja a módját annak, hogy megvédelmezze érdekeit, ha más országok megtagadják a párbeszédet vele, egyúttal mindenkit óv attól, hogy túllépje a határt – jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a parlament két házához tegnap intézett éves üzenetében.