Az időkapszula üzenete

2021. április 22., csütörtök, Kármentő
Mózes László

Nem az a hír, hogy időkapszulát, vagyis korabeli dokumentumot találtak egy erdélyi templomban, hanem az, hogy a felbukkanó üzenet olyasfajta összefogásról tanúskodik, mely ma is példaértékű. 

Íme a történet: különleges leletre bukkantak a Beszterce-Naszód megyei Apanagyfalu református templomának felújítása során, egy 1933-ban elrejtett francia parfümös üveg az akkori helybéli lelkipásztor kéziratát őrizte – közölte tudósításában a Maszol hírportál, de a történtekről beszámolt a Bistrițeanul oldal, illetve a köztévé hírműsora is. 

A Beszterce-Naszód megyei, a Mezőség északkeleti részén fekvő település mai, mintegy ezerfős lakosságának hozzávetőlegesen húsz százaléka magyar ajkú, szórványvidék tehát (az apanagyfalusi református gyülekezet most 113 református lelket számlál), melynek sorsát az évszázadok során az Apafi, illetve a Bethlen családok egyaránt meghatározták. Az írásos dokumentumokban már 1466 körül említett, majd az 1700-as évek elején újjáépített apanagyfalusi műemlék templom mostani felújítását a magyar kormány támogatásával sikerült elvégezni, a munkálatokat 2018 novemberében kezdték el, majd 2020 szeptemberében fejezték be. 

Az időkapszulával kapcsolatos fejleményekről Márton Zoltán Barna parókus lelkipásztor tájékoztatta a Maszol hírportál újságíróját, Márk Boglárkát. „Mivel a templom A kategóriás műemlék, végig régészeti felügyelet mellett zajlottak a munkálatok, és érdekesség, hogy a teljes munkafolyamat alatt sem kint, sem bent nem találtak semmilyen időkapszulát. Az utolsó fázisban, amikor a templomban a karzatot javították, az egyik tartógerenda alatt találták meg az időkapszulát, valamint egy deszkadarabot, amelyen az akkori kőművesmester neve szerepelt. Ha nem nyúlunk ahhoz a gerendához, nem találtuk volna meg a leletet” – részletezte a lelkipásztor. Mint kiderült, az időkapszula valójában egy francia parfümös üvegben elrejtett levél, az akkori lelkipásztor, Geréb András 1933. augusztus 10-én keltezett levele.

A 88 évvel ezelőtt jegyzett levélben a lelkipásztor leírja az utókor számára, hogy elkezdték a templomfelújítást, azaz 1933. augusztus 15-én megbízták Nagy Sándor bethleni kőművesmestert, aki 50 ezer lej ellenében elvállalta, hogy felújítja a templomot. Kézzel írott levelében a lelkipásztor azt is megjegyezte, hogy akkoriban 100 kilogramm búza 300 lejbe került. „Az egyházközségben 350 lélek van. Ezek a hívek adták össze a pénzt rovatalból. Apanagyfalu jelenleg Szamos megyében van, azelőtt Szolnok-Doboka megye volt. Erdélyország 1918. december 1. után meg van szállva a románoktól. Istennek hála, vallásunk gyakorlatában eddig nem háborgattak, de iskolánkban sok zaklatásnak vagyunk kitéve” – áll Geréb András dokumentumértékű levelében. Továbbá a lelkipásztor felsorolta az akkori presbiterek és a gondnok, a falu tanítója, a kőműves, valamint az asztalosmester nevét, illetve magáról megjegyezte, hogy 1910-től szolgál az egyházközségben. Az akkori adományozásról Márton Zoltán Barna elmondta, hogy „rovatal” alapján, tehát minden hívőre az egyház által kirótt hozzájárulásból újították fel a templomot, így gyűlt össze az akkori 50 ezer lej.

Kiindulva a búza akkori, az időkapszulában is rögzített értékéből, az 1933-ban elvégzett felújítás költsége mintegy 16,6 tonna búza árának felelt meg. A mai viszonyok ettől lényegesen különböznek, fölösleges is azon töprengeni, hogy mostanság, amikor egy kilogrammnyi búza hozzávetőlegesen egy lejbe kerül, milyen nagyságrendű munkálatot lehetne elvégezni tizenhat és fél tonnányi búza árából. Fölösleges, mert az apanagyfalusi időkapszula elsődlegesen nem számokról, költségekről üzen nekünk, manapság oly gyakran támogatásért, segítségért folyamodó utódoknak. Hanem azt üzeni, hogy bizony példás az akkori, az impériumváltást követően nem túlságosan derűlátó, ám mégsem teljesen reménytelen híveknek az összefogása, illetve megvalósítása: egy háromszázötven fős gyülekezet saját erejéből, híveinek adományából felújíttatta templomát. Nem jajveszékeltek, hanem megtették azt, ami akkor, abban a helyzetben megtehető volt.

Apanagyfalu harmincas évekből származó időkapszulája azt üzeni nekünk, folyamatosan elbizonytalanodóknak, segíts magadon, és az Isten is megsegít.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 707
szavazógép
2021-04-22: Közélet - :

Ifjúsági konzultáció: öt nap alatt ötszázan

Öt nap alatt több mint ötszázan töltötték ki a Kovászna Megye Tanácsa által elindított online ifjúsági konzultációs kérdőívet. A magyar és román fiatalokat saját nyelvén megszólító, május közepéig tartó kérdőíves kutatás eredménye a megyei ifjúsági akcióterv alapját képezi majd – közölte a megyeháza tegnap.
2021-04-22: Máról holnapra - Mózes László:

Nem csak tárcavezető kellene

Vajúdtak a hegyek, és egeret szültek – bizony, e karcos mondásra gondolhat a hírolvasó a kormány első politikai válságát követően. Sok hűhó semmiért. Lelkendezés, öröm helyett így inkább csendes visszafogottság, netán egy sóhajtás keríti hatalmába, pedig kedden késő este kiegyeztek a koalíciós pártok, s vezetőik közölték az örömhírt, miszerint a jelenlegi kormányfő, Florin Cîţu továbbra is élvezi a partnerek támogatását s folytathatja a kormányzást. A sértett fél, az MRSZ–PLUS szövetség is megbékélt, és újabb egészségügyi minisztert jelölt.