Lazítások jöhetnek, de csak június elsejétől

2021. április 23., péntek, Belföld

Június elsejétől elkezdődhet a járványügyi korlátozások lazítása, de ez nem jelenti azt, hogy akkortól „minden visszatér a normalitásba”, hanem azt, hogy megtesszük az első fontos lépést ebbe az irányba – jelentette ki tegnap Florin Cîţu miniszterelnök. Hasonlóan nyilatkozott Klaus Iohannis államfő is, de hozzátette: van remény arra, hogy a nyár folyamán ez is teljesüljön – ha elegendően beoltatják magukat.

A kormány tárcaközi bizottságot hozott létre az ország normalitáshoz való visszatérésének előkészítésére. A testület tegnap ült össze első ízben – közölte Florin Cîţu. „Jóváhagytuk a szabályzatot, elmondtam a kollégáknak, véleményem szerint hogyan kellene dolgozniuk; mindegyik tárcának javaslatokat kell majd előterjesztenie, amelyeket előbb megvitat az alárendeltségébe tartozó ágazatokban” – magyarázta.

Hangsúlyozta: az első lazításokra csak akkor kerülhet sor, ha a lakosság 35 százaléka beoltatja magát a koronavírus ellen, a maszktól pedig csak akkor szabadulhatunk meg, ha legalább 10 millióan megkapták az oltást.

Nehogy abban a tévhitben éljünk, hogy június elsején megszűnik minden korlátozás – erősítette meg Klaus Iohannis is: „június elsején az fog történni, hogy a kormány felméri a járványhelyzetet az esetleges lazító intézkedések elrendelése érdekében”. Hozzátette viszont, hogy ő maga nagyon optimista, és úgy gondolja, a nyár folyamán feloldják a korlátozásokat. Az államfő véleménye szerint az oltáskampány nem akadozik: bár az oltási platformon indított várólistákon nincsenek nagyon sokan, egyre többen oltatják be magukat a háziorvoson keresztül vagy telefonon kérnek időpontot. Szerdán több mint 90 ezer személyt immunizáltak, és ugyanennyien regisztráltak a platformon – fejtegette. „Ha tartjuk ezt a ritmust, és elérjük a napi 100 ezer immunizált személyt, elérjük a célunkat (...) A korlátozó intézkedések csökkentik a koronavírus terjedésének ütemét, a járvány felszámolására azonban a tömeges immunizálás jelenti a megoldást” – nyomatékosította.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2873
szavazógép
2021-04-23: Belföld - :

Tarol a sertéspestis

Csaknem 25 ezer sertést pusztítanak el, miután az állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági szakhatóság (ANSVSA) afrikai sertéspestis vírusát mutatta ki a bánsági Gátalján, a Smith­field húsfeldolgozó tröszt egyik sertésfarmján.
2021-04-23: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Most rajtunk a sor

Önök már bizonyítottak. Azzal, hogy bár az ország legkisebb megyéje vagyunk, s bár a világban sokan és sok helyen temetik a nyomtatott sajtót, újságolvasásban alighanem „világbajnokok” a háromszékiek, mindkét helyi magyar nyelvű napilap tekintélyes olvasótáborral dicsekedhet.