Sepsiszentgyörgyi Kulturális KözpontTisztázná az önkormányzat a volt prefektus búcsúajándékát

2021. április 23., péntek, Közélet

Intézményi meghallgatást kért tegnap Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere a prefektúrától. Ennek célja, hogy az önkormányzat és a kormányhivatal képviselői közösen tisztázzák annak a keresetnek a tartalmát, mellyel Iulian Todor korábbi kormánybiztos a közigazgatási bírósághoz fordult a megyeszékhelyi kulturális központ megépítése érdekében kötött hármas társulási szerződés miatt. A polgármester szerint a meghallgatáson azt szeretnék megtudni, mi a további célja a kormányhivatalnak, ettől függ ugyanis, hogy mit lépnek a szerződő felek.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

Antal Árpád tegnapi sajtótájékoztatóján lapunk érdeklődésére számolt be arról, hogy kezdeményezett egy ilyen találkozót. Mint ismert, az elöljáró az új prefektus, Ráduly István hivatalba lépésekor jelentette be, hogy a kormányhivatal távozó vezetője búcsúajándékként megtámadta azt a hármas együttműködésről szóló szerződést (pontosabban a vonatkozó határozattervezeteket), melyet a városi és a megyei önkormányzat, valamint a Sapienta Alapítvány kötött a kulturális központ megépítése érdekében. Antal Árpád szerint mivel az elmúlt több mint egy évtizedben a prefektúrával való együttműködés árnyékában szocializálódott, már készülnek arra, hogy egyes, a város szempontjából jelentős beruházás esetében a kormányhivatal él a kézifék felhúzási jogával, ezért mindig pótterveket is kidolgoznak. A törvényes lehetőségnek megfelelően a tegnap átiratban intézményi meghallgatást kért az önkormányzat nevében a kormányhivataltól. Ez várhatóan a jövő hét folyamán megtörténik. A találkozón várhatóan Ráduly István prefektus is jelen lesz, valamint azok a jogászok, akik a bírósági keresetet megírták, illetve részükről ő és az önkormányzat jogászai is. Pontról pontra veszik a keresetben foglaltakat, a kifogásokat, értelmezik a jogszabályokat, és ennek alapján világos lesz, hogy a kormányhivatal milyen irányban szándékszik továbblépni ebben a kérdésben. Ennek függvényében döntik majd el, hogy az önkormányzat mit tesz. Újságírói kérdésre, miszerint volt-e már példa arra, hogy a prefektúra ilyen esetekben visszalépett volna, Antal Árpád elmondta, tudomása szerint nem, és most sem számít erre.

A polgármester elmondta, ami az egészben a legjobban zavarja, hogy itt egyértelműen nem jogi kérdésről van szó, hanem a kormányhivatal nyilvánvaló rosszhiszemű jogszabály-értelmezéséről, ráadásul több tárgyi hibáról. Utóbbiak kapcsán elmondta, a keresetben egyebek mellett az szerepel, hogy az önkormányzatnak tilos lebontania a Kónya Ádám Művelődési Ház épületét. „Nem is szándékoztunk ilyet tenni, ebben a kérdésben nincs konfliktus köztünk és a prefektúra között, mivel ennekmég a lehetősége sem merült fel. Egy ilyen kifogás körülbelül azzal egyenértékű, mint ha arra hívnák fel a figyelmünket, hogy ne változtassuk meg az Olt folyásának irányát. Nem is akarjuk” – fogalmazott Antal Árpád. Egy másik kifogást is ismertetett, miszerint a szerződést két közintézmény (a városi és a megyei önkormányzat), valamint egy magánentitás, a Sapientia Alapítvány köti meg, de a törvény nem engedi meg, hogy hárman közös vagyont birtokoljanak. Antal Árpád szerint ilyen alapon már a városháza épületével gond van, hiszen azt részben az önkormányzat, részben egy magánvállalat, a Tribel tulajdonolja, amint a telekkönyvben is szerepel. A kormányhivatal azt állítja, hogy telekkönyvileg nem lehet megoldani ezt a problémát, ehhez képest ők még a szerződés előkészítésének időszakában megkérdezték a kataszteri hivatalt, hogy ez így rendben van-e, és igenlő választ kaptak. A harmadik szintén téves kifogás, hogy a Sapientia-egyetem statútuma miért került a szerződés aktacsomójába. A válasz egyszerű: mert a Sapientia Alapítvány az egyetem érdekeit is képviseli. Antal Árpád szerint nevetséges, hogy a közigazgatási bíróságot azért keresték meg, mert egy dokumentációba egy irattal több került be, ráadásul olyan, amely közvetve ugyan, de kötődik a kérdéshez.

A polgármester azt is elmondta, hogy a keresettől függetlenül a beruházással kapcsolatos idei tervek mennek a maguk útján, azaz az egykori Bodok Szálloda bontásához szükséges közbeszerzési eljárást elindítják, a munkálat becsült értékének megfelelő összeget a költségvetésben előirányozták.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1534
szavazógép
2021-04-23: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Most rajtunk a sor

Önök már bizonyítottak. Azzal, hogy bár az ország legkisebb megyéje vagyunk, s bár a világban sokan és sok helyen temetik a nyomtatott sajtót, újságolvasásban alighanem „világbajnokok” a háromszékiek, mindkét helyi magyar nyelvű napilap tekintélyes olvasótáborral dicsekedhet.
2021-04-23: Közélet - :

Orvvadászokat vettek őrizetbe

Őrizetbe vettek négy orvvadászt, akiket illetéktelen fegyverhasználattal és más bűncselekményekkel is gyanúsítanak, közölte a Kovászna megyei rendőrség tegnap.