Elhunyt Monspart Sarolta

2021. április 26., hétfő, Sport

Hetvenhat éves korában szombat reggel meghalt Monspart Sarolta, a Nemzet Sportolója. A család tájékoztatása szerint az első magyar világbajnok tájfutó hosszan tartó, súlyos betegség után hunyt el.

  • Fotó: Kurucz Árpád
    Fotó: Kurucz Árpád

A futólegendát tavaly március 31-én javasolták a Nemzet Sportolói társaságuk új tagjának, azután, hogy az olimpiai aranyérmes úszó, Székely Éva halálával megüresedett egy hely a tizenkettőből. Az első magyar világbajnok tájfutó, a magyar amatőr futóélet egyik legnagyobb alakja 2020. április 21-én lett hivatalosan tagja a Nemzet Sportolói társaságnak.

Monspart Sarolta 34-szeres tájfutó magyar bajnok volt, de kipróbálta magát sífutásban is, melyben hatszor lett országos bajnok. 1970-ben a tájfutó világbajnokságon ezüstérmet szerzett váltóban, 1972-ben azonban már első magyarként övé lett az egyéni világbajnoki cím. 1976-ban világbajnoki bronzérmet nyert a magyar tájfutó váltóval, és még ugyanebben az évben első nem skandinávként megnyerte a Svédországban rendezett O-Ringen ötnapos tájfutó versenyt.

Maratonfutásban is kiváló eredményeket ért el. 1972-ben hazai sporttörténelmet írt, amikor elindult a csepeli maratonon, nők ugyanis addig nem indulhattak a klasszikus számban. A versenyt nemcsak lefutotta, hanem három órán belüli idejével Európa leggyorsabb női maratonfutója lett, 1976-ban elért 2:48:22 órás ideje 1982-ig magyar csúcs volt.

Monspart 1980 és 1990 között a magyar tájfutó válogatott szövetségi kapitányaként tevékenykedett, majd a Nemzetközi Tájfutó Szövetség elnökségi tagjaként az elitprogramok – világbajnokságok, világversenyek – szervezéséért felelt. 2012-ben a Magyar Olimpiai Bizottság alelnökévé választották. Dolgozott az Országos Egészségfejlesztési Intézetben, 2004-ig a Wesselényi Miklós Sport Közalapítvány elnöke, 2009–2011 között a Nemzeti Szabadidősport Szövetség elnöke volt.

Monspart Saroltáról tudni lehetett, hogy bár rengeteg díja, elismerése volt, nagyon szeretett volna bekerülni a Nemzet Sportolói közé. „Valóban sokféle kitüntetésem van, mindet szeretem és örültem nekik, mindegyik további célok elérésére ösztönzött. A Nemzet Sportolója címre azért vágytam különösen, mert így a nem olimpiai sportokat is képviseli valaki, ami az élsportolók egyenrangúságát jelzi” – indokolta törekvését a felvétele után.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 707
szavazógép
2021-04-26: Sport - :

Először nyert a rájátszásban az FK Csíkszereda (Labdarúgás, 2. Liga)

A másodosztályú labdarúgó-bajnokság felsőházi rájátszásában szereplő FK Csíkszereda megtörte négy mérkőzés óta tartó nyeretlenségi sorozatát. Valentin Suciu csapata egy döntetlen és három vereség után, a Temesvári Politehnica vendégeként gyűjtötte be a három pontot.
2021-04-26: Sport - :

Incze Kriszta Európa-bajnoki bronzérmes (Birkózás)

A megyeszékhelyi Sepsi-SIC sportolója, Incze Kriszta bronzérmet nyert a 65 kilogrammos kategóriában a Varsóban megrendezett birkózó-Európa-bajnokságon. A zöld-fehérek 24 éves versenyzője vigaszágon jutott kisdöntőbe, ahol az azeri Irina Petrovna Netrebénál bizonyult jobbnak.