Kisebbségvédelmi egyezmény Ukrajnával

2021. április 26., hétfő, Belföld

A Romániában élő ukrán, illetve az Ukrajnában élő román kisebbség jogaira vonatkozó átfogó egyezmény kidolgozásáról állapodott meg pénteken Bogdan Aurescu román és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter Bukarestben.

Kétoldalú megbeszélésükön Aurescu kiemelten fontosnak nevezte, hogy Ukrajna kötelezettséget vállalt az országban élő románok jogainak maradéktalan biztosítására. A román fél ugyanakkor azt szorgalmazta, hogy az ukrán központi szervek – ígéretük érvényesítése érdekében – „folytassanak kitartó párbeszédet” a helyi és regionális ukrán hatóságokkal. Aurescu köszönetet mondott, amiért az ukrán fél hozzájárult, hogy a román kormány ösztöndíjprogramot indítson az ukrajnai állami iskolák 1–4. osztályában tanuló román etnikumú diákok számára. A román külügyminiszter felvetésére reagálva Kuleba is megerősítette, hogy úgynevezett „moldovai nyelv” nem létezik, az valójában a románnal azonos, és azt ígérte: ezt az európai uniós nyelvek státusáról szóló szabályozás gyakorlatba ültetésénél is érvényesítik. Az ukrán oktatási miniszter utasította a helyi hatóságokat – az odesszai területet is beleértve – a vonatkozó törvényes előírások alkalmazására. A felek a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos fejleményeket is áttekintették, és a gazdasági kapcsolatok élénkítését, új határátkelők megnyitását illetően is egyetértettek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1551
szavazógép
2021-04-26: Riport - :

Mi hull ki, mi marad meg az idő rostáján? Kápolnásfaluban mi tart meg? (Bánja-e a székely? 17/2.)

Tervem, hogy körbejárjam a történelmi Udvarhelyszék településeit, amelyek jórészt a mai Hargita megye délnyugati részén helyezkednek el, illetve részben átnyúlnak Kovászna, Maros és Brassó megyébe is. Riportsorozatom egyik célja, hogy bemutassam Székelyföld különálló tájegységeit, áthajolva szomszédos közigazgatási területekhez tartozó kerítéseken, körülnézve ugyancsak székely településeken. Udvarhelyszék irányából Erdővidék felé közelítve vesszük szemügyre a falvak mai gazdasági és társadalmi helyzetét, a rejtett és megmutatkozó potenciált, a pillanatnyilag zajló folyamatokat és a közeljövőre vonatkozó terveket. Minden települést megvizsgálok az egyházközségek, a helyi vállalkozások szintjén, illetve a civil berkekben zajló közösségépítő munka szemszögéből is, külön figyelve arra, hogy rávilágítsak a szellemi és az épített örökségre.
2021-04-26: Belföld - :

Egyre több megye zöld

Napról napra kevesebb beteget, áldozatot és aktív esetet jelentettek a hétvégén is, vasárnapra már csak a főváros és Ilfov, illetve Kolozs megye fertőzöttsége haladta meg a 3 ezreléket (de már egyik helyen sem érte el a 4-et), és 18 megyében süllyedt 1,5 ezrelék alá ez a mutató – ha ez a tendencia folytatódik, májusban már a fél országban megnyithatnak az iskolák.