Elismerte az örmény népirtást Joe Biden

2021. április 26., hétfő, Világfigyelő

Joe Biden amerikai elnök szombaton hivatalosan népirtásnak minősítette az Oszmán Birodalom által az örmények ellen 1915-ben elkövetett atrocitásokat. A kényes lépés nem meglepő, hiszen a héten már kiszivárgott, hogy az Egyesült Államok elnöke milyen bejelentést tesz az ügyben.

  • Joe Biden. Fotó: Getty Images
    Joe Biden. Fotó: Getty Images

A török kormány a mai napig nem ismeri el, hogy népirtás történt volna az Oszmán Birodalom örmény kisebbség ellen 1915–1917 között elkövetett atrocitásai során, melyben 1,5 millió civil halt meg. Biden a bejelentést a népirtás kezdetének 106. évfordulójára időzítette. Korábban egy amerikai elnök sem foglalkozott érdemben ezzel a kérdéssel, egyedül Ronald Reagan tett rá utalást 1981-ben, amikor egy nyilatkozatot adott ki a holokausztról. Az Egyesült Államok a harmincadik olyan ország, amelyik népirtásnak deklarálta az örmények elleni szisztematikus hatósági fellépést, köztük Oroszország és Szíria is. Amerikát várhatóan más országok is követik majd.

Törökország rendelkezik a NATO második legnagyobb haderejével a katonák számát tekintve, az elmúlt években azonban sokat romlott a viszony az Erdoğan-kormány és az Egyesült Államok közt, részben a törökök Oroszországhoz való közeledése miatt, mely elhatározással úgy tűnik, végül felhagyott a török kormány. Az amerikai elnök bejelentésére Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter alig pár perccel később reagált, hangsúlyozva, hogy Ankara teljességgel elutasítja azt. „Nincs mit tanulnunk másoktól a múltunkat illetően. A politikai megalkuvás a legnagyobb árulás a béke és az igazság ellen” – jelentette ki Twitter-üzenetében a török tárcavezető. „Határozottan elutasítjuk ezt a kizárólag populizmuson alapuló nyilatkozatot” – tette hozzá.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 707
szavazógép
2021-04-26: Világfigyelő - :

Elégedetlen európaiak

Az európaiak többsége elégedetlen az Európai Unió koronavírus elleni fellépésével, azonban jelentős azok száma, akik bíznak abban, hogy az EU a jövőben megfelelő döntéseket hoz a világjárvány megfékezésére – derült ki az Európai Bizottság pénteken közzétett felméréséből.
2021-04-26: Máról holnapra - Mózes László:

A Föld napja után

A politikusok zöme valamiféle üzenetet fogalmazott meg a Föld napja alkalmából. Április huszonkettedikén korábban, a világjárvány előtt fel sem tűnt, mily nagyszerű bármikor kimenni a természetbe, míg tavaly, a teljes bezártság idején ez a nap is elillant, a virtuális térbe költözött. Eközben a Földnek, a természetnek a szigorú korlátozások jót tettek, mert bár ideig-óráig tisztábbá, háborítatlanabbá vált. Persze, egyértelmű, hogy nem a bezártság árán kellene megőriznünk környezetünket.