A Föld napja után

2021. április 26., hétfő, Máról holnapra
Mózes László

A politikusok zöme valamiféle üzenetet fogalmazott meg a Föld napja alkalmából. Április huszonkettedikén korábban, a világjárvány előtt fel sem tűnt, mily nagyszerű bármikor kimenni a természetbe, míg tavaly, a teljes bezártság idején ez a nap is elillant, a virtuális térbe költözött. Eközben a Földnek, a természetnek a szigorú korlátozások jót tettek, mert bár ideig-óráig tisztábbá, háborítatlanabbá vált. Persze, egyértelmű, hogy nem a bezártság árán kellene megőriznünk környezetünket.

Most viszont, amikor a pandémiát illetően bizakodóbbak lehetünk, mint egy esztendővel korábban, a Föld napja is hangsúlyosabb, valamelyest a szabadság ígéretét is hordozza. Ugyanakkor az is látszik, hogy maga a Föld, akár a közvetlen környezetünk, akár a távolabbi térségek, ugyanolyan veszélyeztetettek, mint eddig. És nincs mentség, folyamatosan szembe kell néznünk azokkal a problémákkal, amelyek lépten-nyomon jelentkeznek, akár a közvetlen szomszédságunkban is.

Persze, a sepsiszentgyörgyiek számára fontos, hogy tavasszal alakítják, szépítik a várost, virágossá teszik. Távolabb tekintve feltűnik, hogy a környezettudatosság jegyében az államelnök – nem kevés hatásvadászat kedvéért – kerékpáron érkezik hivatalába. Követendő példa. Csupán az a gond, hogy a rendszeresen kerékpározók ezrei, tízezrei soha nem haladhatnak olyan nagy biztonságban, mint ő azon az egyetlen napon. Továbbá, az is beszédes, hogy a Föld napján az államfő, együtt a környezetvédelmi miniszterrel rápillantanak a főváros egyetlen természetvédelmi területére, a Văcărești parkra. Jól teszik. Ám eközben az ország összes hivatásos természetvédelmi ellenőre sem lenne elegendő, hogy fellépjen a védett területeket becstelenítők hada ellen.

A Föld napján küldött jelzések nem jelentéktelenek, ám valójában apróságok. Ennyi nem elég. E napon – amikor azt is látni véljük, hogy közelebb kerülhetünk a bezártság, a korlátozások végéhez – érdemes azt is tudatosítani, nem mindegy, hogy térségeink, zsebkendőnyi zöld területeink milyenek: óvottak és gondozottak, avagy szemetesek és letaroltak, pusztulók. Mert ma már alig találni olyan települést, melynek határában nincs hulladék, ahol ne kellene takarítani, szemetet gyűjteni. Jó esetben önkéntesek, elkötelezettek, fiatalok és idősebbek szedik össze mások mocskát, s ha nem ez történik, akkor dagadnak a szeméthegyek. Miért hagytuk, hogy így legyen?

Szavak, üzenetek helyett tettek, cselekedetek kellenek. Megfontolandó, átértékelendő az eddigi szemléletmód, de emellett folyamatosan környezetünk iránti tiszteletre, érzékenységre kellene nevelni a még nevelhetőket, illetve fel kellene végre lépni a szabályszegők ellen. Nem a legsúlyosabb bűntény, de megrázó, amikor bepillantva egy-egy falucska határában lévő völgybe vagy erdőbe, halmozódó hulladék tűnik fel. Elfogadhatatlan ez is, akárcsak az indokolatlan favágás, a természetvédelmi területeken történő önkényeskedés, az úrhatnám magatartás. Életterünk alázatot és tiszteletet kíván, nem csupán a Föld napján.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 707
szavazógép
2021-04-26: Világfigyelő - :

Elismerte az örmény népirtást Joe Biden

Joe Biden amerikai elnök szombaton hivatalosan népirtásnak minősítette az Oszmán Birodalom által az örmények ellen 1915-ben elkövetett atrocitásokat. A kényes lépés nem meglepő, hiszen a héten már kiszivárgott, hogy az Egyesült Államok elnöke milyen bejelentést tesz az ügyben.
2021-04-26: Közélet - :

Új ágyak az intenzív terápián (Megyei kórház)

Újabb adományt kapott a hét elején a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház, hat új ággyal bővült az intenzív terápia felszereltsége. A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány közös felajánlása fontos pillanatban érkezett – jelentette ki András-Nagy Róbert kórházmenedzser.