Hogyan takaríts meg a gondmentes élethez? /X/

2021. április 26., hétfő, Gazdaság

Az elmúlt évben világszerte milliók vesztették el egyik napról a másikra a bevételi forrásukat.

Mivel stabil állás nélkül nem lehet kölcsönért folyamodni, így egyre többen kezdenek el tudatosan gazdálkodni a bevételükkel, hogy maradjon a nehezebb időszakokra is némi megtakarításuk.

Ebben a bejegyzésünkben összeszedtük azokat a fontos tanácsokat, amelyek betartásával könnyebb lesz átvészelni a jövőben előforduló nehéz gazdasági helyzeteket.

Könnyen betartható megtakarítási tippek, amelyek kiválóan működnek a gyakorlatban

1. Készítsünk költségvetést

A megtakarításhoz az első lépés mindig az, hogy havi költségvetést készítünk a kiadásokról és a bevételekről.

Kiadások:

* Albérlet, rezsi, internet, telefon, mobil számlák

* Étel-ital, háztartás, egészségügy, utazás

* Tanfolyamok, különórák a gyerekeknek

* Hobbi, szórakozás, online előfizetések, stb.

Bevételek:

* Havi bérek

* Túlórák

* Családi juttatások, segélyek

Tipp: A költségvetést úgy a legegyszerűbb megcsinálni, ha néhány hónapon keresztül minden számlát és blokkot félreteszünk, s felírjuk a kiadásokat egy excel táblázatba. A bevételt nyilván egyszerűbb lesz beírni, s így egy-két hónap elteltével ki lehet számolni, hogy pontosan mire és kb. mennyit költünk egy hónapban.

2. Vágjuk meg a költségeket

Miután elkészült a költségvetésünk, látjuk is, hogy egy hónapban mennyit költünk olyan extrákra, amelyek nélkül azért jól el lehet lenni. A következőkkel könnyen le lehet csökkenteni a havi kiadásokat:

* Főzzünk magunkra, s csak akkor rendeljünk ételt, ha tényleg nem volt időnk aznap főzőcskézni.

* Használjunk tömegközlekedési eszközt, biciklit vagy rollert, hogy ne kelljen benzinre költeni.

* Cseréljük le az autónkat egy kisebb, alacsonyabb fogyasztású modellre, vagy egyszerűen adjuk el, s szokjunk át a biciklizésre és a tömegközlekedésre.

* Költözzünk kisebb és olcsóbb albérletbe, hogy könnyebb legyen fenntartani.

* Váltsuk le a bankunkat egy másikra, ha ott kedvezőbbek a számlavezetési feltételek.

* Használjuk ki a kedvezményeket, kuponokat és törzsvásárlói programokat, viszont sose költekezzünk túl azért, mert valami akciós. Csak azt vegyük meg, amire szükségünk van.

* Biztos, hogy mindegyik online előfizetésre szükségünk van? Tényleg kell a YouTube prémium és a Spotify prémium is? Mondjuk le azokat az online előfizetéseket, amelyekre nincs igazából szükségünk.  

3. Vezessünk megtakarítási számlát

Ha sikerül levágni egy kicsit a havi kiadásokból, az így megtakarított pénzt érdemes lehet egy másik számlán tárolni, amelyhez szigorúan csak vészhelyzetben nyúlunk. Így elkerülhető az, hogy elcsábuljunk, s elköltsük a fáradságosan megtakarított pénzünket.

4. Hozzunk létre egy biztonsági alapot

Aki csak teheti, most igyekszik félretenni, s nem feltétlenül azért, hogy tudjon venni magának egy 5. dizájner táskát. Most van az ideje annak, hogy legalább három, de inkább hat havi megélhetés összegét félre tudjuk tenni, mert nagyon nagy hasznát tudjuk venni egy ilyen okos döntésnek akkor, ha hirtelen elveszítjük az állásunkat.

Gondolkodjunk előre az anyagiak terén, hogy a következő nehéz gazdasági helyzetet már könnyebben tudjuk átvészelni. (X)

 

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 707
szavazógép
2021-04-26: Gazdaság - :

Az Enterprise Europe Network /EEN/ segít a vállalkozásoknak lehetőségekké változtatni a kihívásokat és átlépni a válság okozta nehézségeket /X/

A koronavírus okozta válság világszerte rányomta bélyegét a vállalkozásokra, eddig nem ismert helyzetekre kell megoldást találniuk.
2021-04-26: Belföld - :

Kevés teszt, kevesebb új eset

A hétvégi alacsony tesztelés nyomán 11 714 mintavételből 1256 bizonyult pozitívnak, s ezek közül csupán egyet jelentettek Háromszékről – derült ki a kommunikációs törzs hétfő déli összesítéséből. Az új esetekkel 1 millió 50 ezerhez közelít a járvány eleje óta hivatalosan is nyilvántartott megbetegedések száma, míg a gyógyultaké 976 ezerhez.