Mi, hol, mikor?

2021. április 28., szerda, Mi, hol, mikor?

Megjelent

A magyar népmese napja (szep­tember 30.) alkalmából hirdetett 2020-ban meseíró pályázatot A láthatatlanná tevő maszk címmel a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ). A pályázat célja olyan alkotások megszületésének ösztönzése volt, amelyek a koronavírus megjelenése utáni, mindaddig ismeretlen élethelyzeteket dolgozzák fel a mese sajátos eszközeivel.

A pályázatra három országból 561 mese érkezett be. A félezer alkotásból hosszas folyamat során válogatták ki azt a 146-ot, amelyeket A láthatatlanná tevő maszk című kötetben jelentetnek meg. A kötet az utókor számára is tanulságos kiadvány, mindennapjaink lenyomata egyetemes történetekbe fogalmazva különböző generá­ciók nyelvén. 
A kötet az Ábel Kiadó gondozásában jelenik meg, Zsigmond Emese, a Napsugár folyóirat korszakos főszerkesztője gondozta, Bak Sára, a Napsugár illusztrátora rajzolta. A kötetben szereplő diákok névsora az RMPSZ honlapján érhető el. Minden kis meseírónak szerzői példányt juttatnak el a kötetből, illetve a megjelenést követően könyvbemutatókat és egyéb programokat is terveznek. Ezenkívül 21 pályázó oklevélből és könyvcsomagból álló különdíjban is részesül meséjének kiemelkedően gazdag fantáziavilágáért, igényes szövegalkotási megoldásai­ért. Köztük van Háromszékről Fülöp Eszter (4. osztály, Nagy Mózes Elméleti Líceum, Kézdivásárhely – Lini, a minitündér); Pakucs-Damokos Karolina (8. osztály, Székely Mikó Kollégium, Sepsiszentgyörgy – Nem látlak eléggé); Nánia Hanna (11. osztály, Nagy Mózes Elméleti Líceum, Kézdivásárhely – Nefelejcs-vonal). A pedagógusok kategóriájában 26 pályázat érkezett, közülük a legszebbeket a Magiszter folyóiratban közlik és könyvcsomaggal jutalmazzák. Szerzőik: Ambrus Dorottya, Harka Sára, Hegedűs Ágnes, Jankó Barbara, Vicsi Edina, Vita Piroska. Részletek az rmpsz.ro honlapon.

Tánc

A Perkő Néptáncegyüttes a tánc világnapja alkalmából, április 29-én, csütörtökön 19 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház nagytermében adja elő Eltáncolt cipellők című műsorát. Rendező: Horváth Tas. Jegyár: 20 lej. Jegyek a Vigadó Művelődési Ház jegypénztárában kaphatók ma és csütörtökön 11–16 óráig, valamint előadás előtt egy órával. Helyfoglalás, regisztráció a 0730 600 279-es telefonon.

Rádió

A Mária Rádió sepsiszentgyörgyi stúdiójának mai élő adásai: 6 órától Napindító gondolatok, 6.40-től és 12.13-tól Ferenc pápa gondolatai a családról, 6.45-től Ébredjen a Mária Rádióval! 7.05-től ima a hivatásokért, 8 órától szentmise Nagyváradról a Mária Rádió kápolnájából, 8.50-től A hét plébániája Gábor Annával, 9 órától Görgényi Tünde stúdióvezető fogadja az imaszándékokat, 9.20-tól Dicsőséges rózsafüzér, 12 órától Mennynek Királyné Asszonya, 12.05-től Zsolozsma – napközi imaóra. A mai műsorból kiemeljük 14 órától a Cserkészélet 3. részét, amelyben Simó Gáspár cserkészparancsnok, római katolikus lelki vezető és Bálint Lajos Lóránt szövetségi elnök a 30 éves ifjúsági mozgalmat ismerteti. 22.10-től A család hangja rovatban tanúságtételeket hallhatnak a kézdivásárhelyi Kertész házaspár szerkesztésében. Honlap: mariaradio.ro. 

Hitvilág

FELKÉSZÍTŐ ELSŐÁLDOZÓKNAK. A sepsiszentgyörgyi Szent József-plébánián az elsőáldozóknak a vakációban is tartanak felkészítőt csütörtökönként 16.30-tól. Kérik a szülőket, nagyszülőket, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a gyerekek ezeken a felkészítőkön részt vehessenek.
RÓZSAFÜZÉR TÁRSULATOK TALÁLKOZÓJA. Csíksomlyón május 1-jén, szombaton találkozót tartanak a rózsafüzér-társulatok. A találkozó 9 órakor kezdődik és ünnepélyes Mária-köszöntővel ér véget. A programban szerepel előadás, kiscsoportos beszélgetés, szentségimádás, szentmise. További információk Hajlák Attila plébánosnál a 0742 698 166-os telefonszámon kérhetők. 
FRANZ KETT LELKIGYAKORLAT ÉS PEDAGÓGIAI KÉPZÉS lesz Kézdivásárhelyen május 3–7. között naponta 15–20 óráig Nagy Enikő Kriszta mallersdorfi ferences nővér vezetésével. Téma: Bennünk lévő istenképek. „Egy istenarc van eltemetve bennem…” További információk a 0742 698 166-os telefonszámon vagy a haj­lakattilajbi@freemail.hu e-mail-címen. 

Ingyenes ügyintézés Kökösben

Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének munkatársai ma 16–18 óráig a kökösi polgármesteri hivatalban fogadják az érdeklődőket szigorú egészségügyi-biztonsági szabályok betartása mellett. Az igénylőknek segítenek a magyar állampolgárság kérelmezésében, a gyerekek, házasságok és halálesetek anyakönyvezésében, a hadifogságban elvesztett szülők és élettársak után járó kárpótlás kérvényezésében, az útlevél igénylésében, regisztrációval, illetve anyasági és életkezdési támogatással kapcsolatos kérdésekben és dossziék összeállításában is.

Röviden

ÚTLEZÁRÁS. Ma 8 és 16 óra között javítási munkálatok miatt lezárják a gépkocsiforgalom előtt az angyalosi vonatállomás melletti vasúti átjárót. A 121A jelzésű megyei út forgalmát Maksa, illetve Gidófalva felé terelik el.
IVÓVÍZ. Sepsiszentgyörgyön az új ivóvízvezeték átkötési munkálatai miatt ma 8–15 óráig szünetel az ivóvíz-szolgáltatás a Rózsa utcában. A szolgáltatás újraindítása után a víz elszíneződésére lehet számítani. 
SZEMÉTSZÁLLÍTÁS. A Tega Rt. ma Uzonban és Vesszőstelepen, csütörtökön Sepsimagyaróson, Lisznyón és Lisznyópatakon gyűjti a szelektív hulladékot. ♦ A lomtalanítási programban 5 kg leadott üvegért 0,5 liter sör jár, az elektronikai hulladék ellenértékét továbbra is levonják a számlából, a bútorokat, fölöslegessé vált tárgyakat, gumiabroncsokat és minden más hulladékot ingyenesen szállítanak el. ♦ Felhívják a nagyborosnyói, kisborosnyói, kispataki, feldobolyi, cófalvi, lécfalvi és várhegyi lakosok figyelmét, hogy a Nagyborosnyó helyi önkormányzatával kötött szerződés értelmében a Tega ezentúl minden hét szerdáján szállítja el a hulladékokat a felsorolt településekről.
JOGI TANÁCSADÁS. Balogh Klára jogtanácsos online formában végzi szerkesztőségünkben az ingyenes jogi tanácsadást. A jogorvoslásra váró ügyek leírását és a kérdést a hpress@3szek.ro e-
mail-címre várjuk, a levél tárgyához kérjük beírni azt, hogy Jogi tanácsadás. Kérdéseiket postacímünkre is eljuttathatják: 520003 Sepsiszentgyörgy, Mihai Viteazul tér 2. szám. 
SEGÍTENEK AZ OLTÁST KÉRŐKNEK. Az RMDSZ Kovászna megyei székházaiban segítenek az oltási regisztrációban a 65 év felettieknek és a krónikus betegeknek. Érdeklődni lehet a sepsiszentgyörgyi (telefon: 0267 352 552, 0735 610 100), kézdivásárhelyi (0267 352 552, 0721 297 540), baróti (0267 352 552, 0742 174 168) és kovásznai (0267 352 552, 0734 639 897) székházban. 

Ügyelet

Sepsiszentgyörgyön ma 22–6 óráig az 1918. december 1. úti Salvia (0267 313 112, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki), Kézdivásárhelyen az Ambrózia II. gyógyszertár teljesít szolgálatot.

 

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 688
szavazógép
2021-04-28: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a szerető apa, nagyapa, dédnagyapa és rokon, a kökösi születésű sepsiszentgyörgyi SÁROSI SÁNDOR 84 éves korában rövid szenvedés után elhunyt.
Temetése 2021. április 29-én 13 órakor lesz a kökösi ravatalozóháztól a helyi temetőben.
A gyászoló család
4321550
2021-04-28: Sport - :

Nyert és kilencedik a Kézdivásárhelyi SE (Női kosárlabda, Nemzeti Liga)

A Kézdivásárhelyi SE a kilencedik helyen fejezte be a női kosárlabda Nemzeti Liga 2020–2021-es idényét, miután a Ljubomir Kolarevic edzette csapat tegnap délután 81–61 arányban győzedelmeskedett a Bukaresti Rapid ellen a helyosztójuk harmadik és egyben sorsdöntő mérkőzésén. A céhes városi kék-fehéreknek ez volt a harmadik élvonalbeli szezonjuk, korábban pedig egy tizenkettedik és egy hetedik helyezést értek el.