Rajtolt a RoncsautóprogramÚj járművek vásárlását ösztönzik

2021. április 28., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Hétfőn startolt a Roncsautó- és a Roncsautó plusz program, a természetes személyek jelentkezhetnek a programba feliratkozott gépkocsigyártóknál, a jogi személyek pedig elküldhetik a Környezetvédelmi Alaphoz (AFM) az igénylési iratcsomókat. A két programban részt vevő gyártók listája az afm.ro honlapon érhető el.

  • Fotó: Digi24
    Fotó: Digi24

A környezetvédelmi tárca adatai szerint idén 440 millió lejes büdzséje lesz a klasszikus roncsautóprogramnak, 35 millió lejjel több, mint tavaly, ami azt jelenti, hogy több mint 55 ezer új gépkocsival újulhat meg az ország járműparkja. A Roncsautó plusz program büdzséje 400 millió lej, kétszerese a tavalyinak, a szaktárca becslései szerint ezzel akár 6600 teljesen elektromos meghajtású járművet, illetve 5000 hibrid járművet tud megvásárolni a lakosság.

Idén az eddigi 6500 lejről 7500 lejre nő a roncsprogram klasszikus változatában megszerezhető utalványok értéke, és emelik az ökobónuszt a hibridautók, illetve azon járművek esetében, amelyek szén-dioxid-kibocsátása nem haladja meg a 96 grammot kilométerenként. A teljes mértékben elektromos meghajtású járművek beszerzését idén is 45 ezer lejjel, a hibridek vásárlását 20 ezer lejjel támogatják. Ugyanakkor ettől az évtől a program klasszikus változata esetében is bevezették azt a kitételt, miszerint az így vásárolt járművet egy évig nem szabad eladni.

A Roncsautóprogramban a regisztrációs bejegyzés érvényességét 150 napra terjesztették ki, a Roncsautó plusz program keretében pedig 240 napra.

Idén motorkerékpárt is lehet vásárolni a program keretében, a leadott régi jármű ellenében 5500 lej értékű utalványt kap a pályázó. 

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 707
szavazógép
2021-04-28: Pénz, piac, vállalkozás - :

Fiatalok pályaválasztását segítik

A fiataloknak nyújt hasznos információkat jövőjük, elsősorban a pályaválasztás tekintetében az az iroda, mely múlt pénteken nyitotta meg kapuit Sepsiszentgyörgyön. A megyei önkormányzat közreműködésével indított startup-program révén megvalósult irodát a Youth & Future Kft. működteti. Az avatón jelen volt a sport- és ifjúsági szaktárca államtitkára, Olteán Csongor is, továbbá a megyei önkormányzat, valamint az ifjúsági szervezetek képviselői.
2021-04-28: Pénz, piac, vállalkozás - :

Lépéselőnyben az OMV Petrom

Az OMV Petrom olajvállalat lesz a fekete-tengeri Neptun Deep gázmező operátora abban az esetben, ha az amerikai ExxonMobil a Romgaz román állami gázvállalatnak adja el az 50 százalékos részesedését – jelentette be az OMV Petrom.