Románia negatív besorolásban marad

2021. április 28., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Megerősítette Románia BBB mínusz befektetési ajánlású besorolását, akárcsak az államadósság negatív kilátású besorolását a Fitch Ratings.

A nemzetközi hitelminősítő közölte: a negatív kilátást azért erősítette meg, mert a román kormánynak a költségvetési egyensúlyhiányok megszüntetésére irányuló intézkedései közép- és hosszú távon bizonytalanok, de a koronavírus-járványnak az ország pénzügyi helyzetére kifejtett hatásai is kiszámíthatatlanok.

A Fitch emlékeztetett, hogy a román kormány adóügyi és makrogazdasági reformokat vállalt, de az adókonszolidáció rendszerint gyenge eredményeket hozott, a román költségvetés merev szerkezete az állandó kiadások magas szintje miatt pedig szintén akadályozhatja a vállalt célok elérését. A BBB mínusz szintű befektetési ajánlású sorolás megerősítését egyebek mellett a többi országéhoz képest alacsonyabb államadósság, az egy főre eső GDP és az ország EU-tagsága indokolja, de ezeket a kedvező feltételeket gyengíti a többi országéhoz képest magas államháztartási és folyó fizetésimérleg-hiány. A Fitch Ratings arra számít, hogy idén GDP-arányosan 8,2 százalékra mérséklődik a román államháztartási hiány a tavalyi 9,2 százalékról, a román gazdaság pedig 2021-ben és 2022-ben átlagban 5,8 százalékkal fog növekedni a többi hasonló besorolású ország 4,4 százalékos növekedési átlagához képest.

Egy héttel korábban a Standard and Poor’s nemzetközi hitelminősítő negatívról stabilra javította Románia államadós-besorolásának kilátásait, ugyanakkor megerősítette BBB mínusz/A-3 szintű, befektetési ajánlású besorolását.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?









eredmények
szavazatok száma 335
szavazógép
2021-04-28: Pénz, piac, vállalkozás - :

Kevés kilométer, sok terv

Mintegy 30 kilométernyi új autópályánk lehet az év végéig, emellett pedig gyorsforgalmi és terelőutakat is befejeznek, s több építkezést kezdenek el – legalábbis a közlekedésügyi miniszter szerint. Cătălin Drulă az Economedia portálnak adott interjúban azt mondta, rengeteg terv van a megvalósítás különböző szakaszaiban.
2021-04-28: Belföld - :

A magyar nyelvhasználatot népszerűsítik

A magyar nyelvhasználatot népszerűsítő és tudatosító tájékoztató kampányba kezdett a kolozsvári Bálványos Intézet és a temesvári Integratio Alapítvány. A kampányról sajtótájékoztatón számoltak be tegnap Kolozsváron a szervezők.