Orvosi egyetemek is bekapcsolódnak az oltásba

2021. április 28., szerda, Belföld

Az ortodox húsvét után, május 4-től kezdődően a családorvosi rendelők és több orvosi egyetem is bekapcsolódik a koronavírus elleni oltási kampányba – közölte tegnapi sajtóértekezletén Valeriu Gheorghiță katonaorvos, a kampány koordinátora.

Romániában már csak 70 ezer ember maradt a várólistákon az internetes előjegyzési portálon, olyan körülmények között, amikor országos szinten napi 120 ezer ember beoltására van kapacitás, és a hatóságok naponta 80–90 ezer vakcina beadásáról számolnak be. Jelenleg több mint másfél millió embernek van lefoglalt időpontja valamely oltóközpontban, néhány ezres várólista (a kínálatot meghaladó kereslet) már csak Bukarestben és Kolozs, Maros, Brassó, illetve Szeben megyében van. Bárki talál néhány napon belül szabad időpontot az előjegyzési portálon, holott az átoltottság – a teljes lakossághoz viszonyítva – nem sokkal haladta meg a 15 százalékot.

Gheorghiță szerint a hétvégi temesvári oltási maraton sikere is azt bizonyítja, sokan idegenkednek az internetes előjegyzéstől, vagy gondot okoz számukra a portál elérése, ezért a hatóságok olyan módszerekkel próbálják felpörgetni az oltási kampányt, amelyek nem igényelnek előzetes jelentkezést.

Ezek közé tartozik az autós oltópontok megnyitása. A dévai és kolozsvári után csütörtökön Bukarestben is megnyitják a parlament előtti óriásparkolóban az első autós oltóközpontot.

Májusban Bukarestben és más városokban – Kolozsváron, Marosvásárhelyen és Jászvásáron – is rendeznek oltási maratont, amelyeken bárki előjegyzés nélkül beoltathatja magát. Ezeket az akciókat mindenütt az orvosi egyetemek oktatóinak és hallgatóinak közreműködésével szervezik.

Nem lesz szükség internetes előjegyzésre a családorvosi rendelőkben sem. Eddig valamivel több mint 3000 rendelő csatlakozott az oltáskampányhoz. A nekik szánt – egydózisú – Johnson&Johnson vakcinák kiosztása tegnap kezdődött meg a megyei közegészségügyi hatóságok közreműködésével. Ugyanerre a vakcinára térnek át a közeljövőben a mobil oltóegységek is, amelyek az előre kijelölt helyszíneken és meghirdetett időpontban oltják be egy-egy településen a jelentkezőket.

Az oltási kampány koordinátora beszámolt arról is, eddig közel 154 ezer tanügyi alkalmazottat, az összlétszám csaknem 45 százalékát immunizálták, a védelmi minisztérium oltóközpontjaiban pedig több mint 165 ezer személy kapta meg a védőoltást – ebből 45 ezer beoltott a védelmi struktúrák alkalmazottja, a többi civil. Kifejtette, 25 178 személy fertőződött meg azt követően, hogy megkapta a koronavírus elleni védőoltást: ezek közül 21 315-en az első dózis felvétele után kapták el a kórt, ez az első adaggal beoltottak 0,7 százalékának felel meg. A második dózis felvétele után a 3862 személy (a két adaggal beoltottak 0,2 százaléka) fertőződött meg, átlagosan az oltás utáni 24. napon. Gheorghiță úgy vélte, amennyiben az oltás ritmusa változatlan marad, június elsejére több mint ötmillió ember lesz beoltva Romániában.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1536
szavazógép
2021-04-28: Belföld - :

Fizetnie kell Dan Tanasă egyesületének (Korondi magyar feliratok)

A Székelyudvarhelyi Bíróság hétfői ítélete értelmében tízezer lej perköltséget kell fizetnie a székelyföldi magyar feliratok ellen pereskedő Méltóságért Európában Polgári Egyesületnek Katona Mihály korondi polgármesterrel szemben elvesztett pere után. Az elsőfokú ítélet kivonatát tegnap tették közzé a romániai bíróságok portálján, a beperelt egyesület a hivatalos közlés utáni 30 napban fellebbezhet ellene.
2021-04-28: Világfigyelő - :

A szakembereket is meglepte az Indiában tomboló koronavírus-járvány

Az egészségügyi szakembereket is meglepte az Indiában tomboló koronavírus-járvány, amely – a hivatalos adatok szerint – már naponta hússzor több halálos áldozatot követel, mint februárban – írta elemző cikkében a The New York Times amerikai napilap hétfőn.