Táborral zárult a Caritas és az Osonó közös programja

2021. április 28., szerda, Közélet

2019-ben indult a Gyulafehérvári Caritas Iránytű a munka világába elnevezésű programja, amely során hátrányos helyzetű fiatalokat támogatnak. A négyéves program, melyben partnerként az Osonó Színházműhely is részt vett, a korai iskolaelhagyás visszaszorítását, a munkanélküli fiataloknak a munkaerőpiacon való elhelyezkedését és a külföldre való elvándorlás visszaszorítását célozza Maros és Hargita megye településein.

A programsorozat második pillérének célja volt a szakképző intézményekkel, szakiskolákkal, szaklíceumokkal való együttműködés és kapcsolatépítés, emellett a tanárok támogatása a pedagógiai eszközeik megerősítésében a hátrányos helyzetű diákok integrációjának céljából, az iskolai sokféleség elősegítése és a diákok pályaorientációs készségeinek fejlesztése.

A projekt az Osonó Színházműhelyt mint nagy tapasztalattal rendelkező partnert kérte fel a szakmai programok lebonyolítására. Az elmúlt időszakban a társulat két tagja, Fazakas Misi és Mucha Oszkár színházi nevelési, valamint önismereti, személyiségfejlesztő, kommunikációs, kompetenciaerősítő és csapatkovácsoló műhelyfoglalkozásokat tartott a székelyudvarhelyi Bányai János Műszaki Szakközépiskola és az Eötvös József Szakközépiskola, a gyergyószentmiklósi Fogarasy Mihály Műszaki Líceum, a ditrói Puskás Tivadar Szakközépiskola és a marosvásárhelyi Avram Iancu Szakközépiskola diákjainak.

Ez a munkafázis zárult a múlt héten, április 19–22. között egy Szovátán megszervezett táborral, amelyen 23 fiatal vett részt az Osonó által szervezett foglalkozásokon. A képzés és a műhelyfoglalkozások helyzetet teremtettek arra, hogy a fiatalok válaszokat és főként eszközöket találjanak az élet kihívásaira, illetve impulzust kapjanak egy tudatosabb életvezetés felé.

A projekt partnerei voltak Bulgáriából az Arete Youth Foundation és a Trust for Social Achievement, Magyarországról az Autonómia Alapítvány, Spanyolországból a Fundación Segretariado Gitano és Romániából a Gyulafehárvári Caritas. (nbs)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2403
szavazógép
2021-04-28: Közélet - Nagy B. Sándor:

Énekléssel köszönték meg a könyvadományokat

A végéhez érkezett a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár által szervezett Szívből jövő könyvajándék című rendezvény, mely február 14-éhez, a könyvajándékozás nemzetközi napjához kötődött, és amely során már január óta gyűjtöttek és adtak át könyveket háromszéki, szociálisan hátrányos helyzetű gyermekeknek, gyermekcsoportoknak. Az adománygyűjtést csütörtökön és pénteken az őrkői Superar gyermekkórus zenés műsorral köszönte meg, melyből rövid ízelítőt láthatnak az érdeklődők a Caritas Segélyszervezet honlapján és a könyvtár Facebook-oldalán.
2021-04-28: Kármentő - Nagy B. Sándor:

Időutazás

Még húsvét előtt történt, hogy egy napon katonai behívóm érkezett. A család vette át, s nagyot néztem, amikor megkaptam. Egy pillanatra ugyanazt a dühöt és félelmet éreztem, mint negyedszázaddal ezelőtt, amikor minden sorozás előtt hasonló levél érkezett, én pedig minden erőmmel tiltakoztam, újabb és újabb egyetemekre felvételiztem, magánegyetemekre iratkoztam be, hogy a bakaságot valahogy megússzam. Aztán végül mégis bevállaltam (hogy miért, az egy másik történet).