Mi, hol, mikor?

2021. április 29., csütörtök, Mi, hol, mikor?

Mesejáték a tánc világnapján
A Perkő Néptáncegyüttes a tánc világnapja alkalmából, ma 19 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház nagytermében adja elő Eltáncolt cipellők című műsorát. Rendező: Horváth Tas.

Hajdanában réges-régen, hetedhét országon túl élt egyszer egy király. Tizenkét lánya volt, egyik szebb a másiknál; bőrük, mint a friss hó, arcuk, mint a nyári alma, termetük meg sudár, mint a nádszál. Volt egy nagy közös hálóterem a királyi palotában, abban állt egymás mellett az ágyuk, szép sorjában mind a tizenkettő. Este, amikor lefeküdtek, a király rájuk zárta az ajtót, és a kulcsot jól eltette a zsebébe; a lányok mégis minden áldott reggelre széttáncolták a cipőjüket. Hogy hogyan és mint, annak senki nem volt a megmondhatója, amíg egy bátor katona ki nem derítette.
Jegyár: 20 lej. Jegyek a Vigadó Művelődési Ház jegypénztárában kaphatók ma 11–16 óráig, valamint előadás előtt egy órával. Helyfoglalás, regisztráció a 0730 600 279-es telefonon.

A Magyar Film Napja Kolozsváron
2018 óta ünneplik meg április 30-án Magyar Film Napját, annak emlékére, hogy 1901-ben ezen a napon mutatták be az első magyar filmet, a Zsitkovszky Béla rendezésében készült A táncz című alkotást. Erre emlékezve filmszínházak, forgalmazók, művelődési házak, könyvtárak, iskolák, valamint más kulturális és oktatási intézmények minden évben vetítésekkel, találkozókkal, szakmai beszélgetésekkel, játékos vetélkedőkkel tisztelegnek a magyar film nagy korszakai, valamint azon kiemelkedő tehetségű filmalkotók előtt, akik hazai vagy külföldi pályájuk során világhírűvé tették a magyar filmművészetet.
Április 30-án, pénteken rendhagyó eseménysorozattal ünnepli a Magyar Film Napját a Nemzeti Filmintézet, a Nemzeti Filmarchívum és Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa Kolozsváron. Az eseménysorozat programja a következő: 10–14 óráig műhelykonferencia a Kutatási Programok Intézete által támogatott Az erdélyi magyar fotó- és mozgókép-művészet az analóg–digitális korszakhatáron című projekt eredményeiből. Csatlakozni ezen a Facebook-eseményen lehet. 16–18 óráig kerekasztal-beszélgetés: Mészáros Márta filmművészete. Résztvevők: dr. Fülöp Otília, dr. Gelencsér Gábor, dr. Popa Diána, dr. Varga Balázs, dr. Virginás Andrea. Moderátor: Lakatos Mihály. 18 órától filmvetítés – Mészáros Márta: Kilenc hónap (1976). További részletek és a csatlakozáshoz szükséges linkek az eseményhez létrehozott Facebook-csoportban. A csoporthoz bárki, bármikor csatlakozhat!

Képernyő
Az Erdővidék Térségi Televízió mai műsora: 17.00 Székelyföldi Legendárium rajzfilmsorozat (1–5.) 17.47 Márciusi tanács­ülés Baróton. 19.17 Székelyföldi Legendárium rajzfilmsorozat (6–10.) 20.05 Nagypéntek – Az Unitárius Passió előadása Vargyason. 21.10 A „mi” Szent Lászlónk – Fehér János művészettörténész és Czimbalmos Attila restaurátor előadása a bibarcfalvi templomról és freskójáról, melynek helyreállítása hamarosan elkezdődik. 21.55 Áprilisi tanácsülés Baróton. A műsorok visszanézhetők az erdtv.com internetes portálon és az Erdovidektv YouTube-
csatornán is.

Hitvilág
IMAMARATONRA HÍV FERENC PÁPA. Ferenc pápa idén is arra buzdítja a híveket, a családokat és a közösségeket, hogy a Szűz­anyának szentelt hónapban, egész májusban imádkozzuk együtt a rózsafüzért. A Szentatya május 1-jén, szombaton nyitja meg az Apostolok cselekedeteiből vett mottóval meghirdetett imamaratont: „az egyház szüntelenül imádkozott érte az Istenhez”. A világjárvány megszűnéséért a pápai hívásra egész májusban együtt végzett közös rózsafüzér-imádságfolyamot május 31-én zárja le a szentatya. A világ harminc leglátogatottabb Mária-kegyhelye kapcsolódik be a Ferenc pápa által kezdeményezett imádságba.

Trianon-emléknap
Trianoni megemlékezést tartanak a református egyház szervezésében június 4-én, kedden 16.30-tól Szörcsén. Résztvevők érkeznek Tamásfalváról, Telekről, Barátosról és Szörcséről.

Communitas-pályázatok
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség pályázatot hirdet a Kisebbségi Tanács 2021. évi alapjából jogi bejegyzéssel rendelkező civil szervezetek, nonprofit intézmények, egyházközségek kulturális tevékenységeinek támogatására. Az RMDSZ a pályázatok lebonyolításával a Communitas Alapítványt bízta meg. Ebben az évben az egészségügyi helyzetre való tekintettel a Művelődés szaktestület két pályázati kiírást hirdet, tavasszal és ősszel. Jelen kiíráson a január 1. és augusztus 31. között megszervezett/megszervezendő programok támogatására lehet pályázni. Az őszi kiírást szeptember–december között megszervezett programok támogatására fogják meghirdetni.
Pályázni az érvényben lévő járványügyi szabályozások betartásával megszervezett programok megvalósítására az alábbi témakörökben lehet: hagyományőrző rendezvények, képzések, tapasztalatcserék, népfőiskolai képzések; műkedvelő és hivatásos művészeti rendezvények, képzések és belföldi kiszállások; a magyar kulturális örökséggel kapcsolatos versenyek, vetélkedők; a magyar kultúra jeles évfordulóira szervezett rendezvények, emlékjelhagyások avatási ünnepsége; kulturális közösségfejlesztő tevékenységek; iskolák közötti kapcsolatok megerősítése; magyar épített kulturális örökség felmérése és népszerűsítése, az Erdélyi Magyar Értéktárba való felvételhez szükséges dokumentáció összeállítása; művészettörténeti kutatások támogatása; Magyar Házak kulturális rendezvényeinek támogatása. Az online pályázat beküldési határideje: május 4., 16 óra. Papíron történő pályázás esetén a pályázatok benyújtása csakis az erre a célra kiállított formanyomtatványokon történhet, amelyek letölthetők a Communitas Alapítvány honlapjáról (www.communitas.ro), illetve kérhetők a communitas@rmdsz.ro e-mail-címről.

Apróhirdetések, gyászjelentők
Értesítjük hirdető ügyfeleinket, hogy a Háromszék nyomtatott változatában az apróhirdetést, a gyászjelentőt, a részvétnyilvánítást és a megemlékezést online, bankkártyás fizetéssel is elfogadjuk. Az új rendszer a következőképpen érhető el: a www.3szek.ro honlapon kattintson az Online apróhirdetések menüre/bannerre, töltse ki a megfelelő mezőket a hirdetés szövegével, válassza ki a megjelenés dátumát – ismétlődő hirdetés esetén a dátumokat –, és a lap alján kattintson a „Megrendelés küldése a korrektúrához” gombra. Kollégáink a megadott e-
mail-címre visszaküldik a javított szöveget, azt ellenőrizze, majd a „Megrendelem” gombra kattintva bankkártyával fizetheti ki a visszaigazolt összeget.
Apróhirdetési, illetve reklám­irodánk a megszokott program szerint, hétfőtől csütörtökig naponta 9–16, pénteken 9–14 óráig tart nyitva. Online apróhirdetési szolgáltatásunk nyitvatartási rendtől függetlenül bármikor igénybe vehető, a következő napra megrendelt hirdetést azonban legkésőbb 18 óráig kérjük feltenni és kifizetni.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 22–6 óráig az 1918. december 1. úti Salvia (0267 313 112, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen ma az Ambrózia II. gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Röviden
SZEMÉTELSZÁLLÍTÁS. A Tega Rt. ma Sepsimagyaróson, Lisznyóban és Lisznyópatakon, május 4-én, kedden Bikfalván és Szent­ivánlaborfalván gyűjti a szelektív hulladékot. ♦ Felhívják a nagyborosnyói, kisborosnyói, kispataki, feldobolyi, cófalvi, lécfalvi és várhegyi lakosok figyelmét, hogy a Nagyborosnyó helyi önkormányzatával kötött szerződés értelmében a Tega ezentúl minden hét szerdáján szállítja el a hulladékot a felsorolt településekről.
SEGÍTENEK AZ OLTÁST KÉRŐKNEK. Az RMDSZ Kovászna megyei székházaiban segítenek az oltási regisztrációban a 65 év felettieknek és a krónikus betegeknek. Érdeklődni lehet a sepsiszentgyörgyi (telefon: 0267 352 552, 0735 610 100), kézdivásárhelyi (0267 352 552, 0721 297 540), baróti (0267 352 552, 0742 174 168) és kovásznai (0267 352 552, 0734 639 897) székházban.
KÖZSZÁLLÍTÁS. A Multitrans Rt. értesíti utasait, hogy május 3-án, az ortodox húsvét ünnepén az autóbuszok hétvégi program szerint, azaz félóránként közlekednek.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 690
szavazógép
2021-04-28: Közélet - Miska Brigitta:

Esküvő a bevásárlóközpontban

A Kastély vendéglő és a Gadó Gourmet Bistro a közösségi oldalon rendhagyó eseményről készült fotókkal hívta fel a figyelmet arra, hogy miközben az éttermeknek az elmúlt egy évben többnyire zárva kellett tartaniuk és tilos volt az esküvők szervezése, addig a bevásárlóközpontok teljes gőzzel működhettek.
2021-04-29: Elhalálozás - :

Elhalálozás