Az indiai változat ellen is védhet a Pfizer oltás

2021. április 29., csütörtök, Világfigyelő

Minden bizonnyal az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) Indiában felbukkant változata ellen is véd a Pfizer amerikai gyógyszeripari társaság és a BioNTech német biotechnológiai kutatóvállalat együttműködésével kifejlesztett vakcina – jelentette ki a német cég vezérigazgatója tegnap.

Ugur Sahin onkológus, a BioNTech társalapítója egy online sajtótájékoztatón elmondta, hogy elkezdték a vizsgálatokat és „nem aggódnak”, arra számítanak, hogy készítményük az indiai változattal szemben is hatékony. Várakozásaikat a többi között arra alapozzák, hogy vakcinájuk az Európában uralkodó brit vírusváltozattal szemben még hatékonyabb, mint az első, „vuhani” változattal szemben, amely ellen eredetileg kifejlesztették – mondta.

Az oltás beadása után előfordult szívizom-gyulladásos izraeli esetekről elmondta: egyelőre nem találtak arra utaló adatokat, hogy a népességet jellemző előfordulási aránynál nagyobb gyakorisággal jelentkezik szívizomgyulladás a készítményük használata után. Az elemzést még nem fejezték be.

Európában majd csak a május vége és június vége közötti időszakban kellene számottevően lazítani a korlátozásokon, mert ezekben a hetekben éri el az 50–60 százalékot a beoltottak aránya – mondta.

Hozzátette, hogy Európa júliusban, legkésőbb augusztusban eléri a közösségi immunitást.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 707
szavazógép
2021-04-29: Világfigyelő - :

Kiálltak a Minority SafePack mellett (Magyar Országgyűlés)

Határon túli magyar politikusok üdvözölték, hogy a magyar Országgyűlés tegnap határozatban jelentette ki, továbbra is kiáll a Minority SafePack elnevezésű európai polgári kezdeményezés mellett. Pánczél Károly fideszes országgyűlési képviselő, a nemzeti összetartozás bizottságának elnöke, a kezdeményezés előterjesztője tegnapi sajtótájékoztatóján közölte: a határozat szerint a Ház továbbra is kiáll a külhoni magyar közösségek, valamint az Európai Unió lakosságának közel tíz százalékát kitevő őshonos nemzeti kisebbségek mellett.
2021-04-29: Világfigyelő - :

Olvadozik a fagyos viszony (Magyar–román kapcsolatok)

A kisebbségi ügyekkel foglalkozó vegyes bizottság újraindításával új fejezet nyílik a magyar–román kapcsolatokban – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter, miután román kollégájával aláírt több kétoldalú megállapodást a gyulai Almásy-kastélyban tegnap.