Koronavírus-járványOtt oltanak, ahol kérik

2021. április 29., csütörtök, Közélet

Lakossági kérésre jövő héttől falvakban is megszervezik a koronavírus elleni immunizálást. Ahol a családorvos vállalja, ott a helyi rendelőben, máshol a megyei közegészségügyi igazgatóság mobil oltópontján végzik a kérelmezők beoltását – tudtuk meg Ágoston Lászlótól. Az intézményvezető elmondta, jelenleg a hét háromszéki oltóközpontban naponta több mint ezerkétszáz személyt tudnak beoltani, a rendelkezésre álló vakcina mennyiségét tekintve ez a ritmus tartható, csupán a lakosság jelentkezésén múlik, hogy mennyien kapják meg mihamarabb a védőoltást.

  • Albert Lenete felvétele
    Albert Lenete felvétele

A közegészségügyi igazgatóság felhívására a háromszéki családorvosok alig negyede válaszolta azt, hogy részt vállalna a koronavírus elleni oltási kampányban, de ha lesznek még jelentkezők, nekik is ki tudják szállítani az igényelt vakcinamennyiséget – mondta Ágoston László. Az igazgató leszögezte, a családorvosoknak tájékoztatniuk kell pácienseiket a lehetőségről, de a lakosságnak kell igényelnie az oltást ahhoz, hogy egy adott településen mobil csapat vagy a helyi orvosi rendelő szakemberei elvégezzék az immunizálást. Jövő héttől lesz erre lehetőség, amikor a Johnson&Johnson egydózisos vakcinájával megkezdik a lakosság jelenleginél is szélesebb körű oltását – mondta az igazgató.

Tegnapig közel 43 ezer személyt oltottak be a háromszéki oltási központokban, közülük 14 ezren megkapták a második dózist is, arról ellenben nincs pontos nyilvántartás, hogy a beoltottak közül hányan háromszékiek. A magáncégek közül elsőként a sepsiszentgyörgyi AUTOLIV autóalkatrészgyár igényelte alkalmazottjai tömeges beoltását, ma közel hetvenen kapják meg a vakcina első adagját a megyei közegészségügyi igazgatóság szervezésében. Ágoston László lapunknak azt mondta, reméli, a példának lesznek követői, hisz az a cél, hogy a lakosság minél szélesebb körben, minden társadalmi kategóriát érintően védettséget szerezzen a koronavírus-fertőzés okozta súlyos betegség ellen.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 707
szavazógép
2021-04-29: Közélet - Fekete Réka:

Fiatalok is vannak az áldozatok között (Megyei kórház)

Az elmúlt héten tizenegyen hunytak el a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban a koronavírussal összefüggő betegség miatt, köztük egy harmincegy éves páciens is, akit többek között epilepsziával kezeltek, de az utóbbi hetekhez hasonlóan több nagyon súlyos esetet jegyeztek.
2021-04-29: Közélet - Fekete Réka:

Nem kötelező a védőoltás, de ez az egyetlen kiút (Oktatási államtitkár Sepsiszentgyörgyön)

Az oktatási minisztérium április elején indított, a koronavírus elleni védőoltás fontosságát hangsúlyozó kampánya egyfajta lelkiismereti katalizátor kíván lenni abban az irányban, hogy a tanügyben dolgozókat, a diákok szüleit és az oktatásban részt vevő minden társadalmi kategóriát egyéni felelősségre biztasson a járvány megfékezése érdekében – összegezhető annak a fizikai jelenléttel és párhuzamosan online módon is szervezett tájékoztatónak az üzenete, amit tegnap tartottak Sepsiszentgyörgyön Radu Gheorghe Szekely oktatási államtitkár személyes részvételével.