Kevesebb az új fertőzött, sok az áldozat

2021. április 29., csütörtök, Belföld

Az előző napinál közel négyszázzal kevesebb új megbetegedésről, összesen 1850 igazolt esetről számolt be csütörtökön a kommunikációs törzs, és adataik alapján szerdához képest közel ötszázzal csökkent a kórházban ápolt betegek száma is. A kórházi ellátásra szoruló 8892 személy közül 1295-öt kezelnek intenzív terápiás osztályon (ez harminccal kevesebb kritikus állapotban lévő beteget jelent a szerdai naphoz képest).

Háromszéken 36 megbetegedést igazoltak, ezzel a térség fertőzöttségi mutatója 2,13 ezrelékre módosult. Hargita megye 25, Brassó 69, Maros megye pedig 48 esettel jelenik meg a hivatalos beszámolóban. Vörös térségnek csupán Bukarest számít, ott a fertőzöttségi mutató 3,09 ezrelék.

A járvány áldozatainak száma sajnos továbbra is magas, egy nap alatt újabb 138, a koronavírushoz köthető elhalálozásról (68 férfi és 70 nő) érkezett hír.

Újabb autós oltóközpont

Csütörtök reggel több tucat jármű várakozott a bukaresti Alkotmány téren, ahol újabb autós oltóközpont kezdte meg működését. A központban a Pfizer vakcinát használják immunizálásra, az érdeklődőket előjegyzés nélkül fogadják, az oltást pedig az autóban ülve kapják meg. Andrei Baciu egészségügyi államtitkár ismertette, az autós oltópontokon immunizált személyek a második dózisra jelentkezhetnek majd ugyanott, de akár más oltóközpontoknál is.

Újabb vírusmutáns

Az új koronavírus indiai variánsa „nem feltétlenül fertőzőbb” a többinél – jelentette ki tegnap az oltási kampányt koordináló Valeriu Gheorghiţă, hozzátéve, a vakcinák továbbra is megvédenek a betegség súlyos formájától. A katonaorvos arra reagált, hogy az egészségügyi tárca tegnap jelezte: egy sepsiszentgyörgyi laboratóriumban kimutatták a koronavírus jelzésű indiai mutációját egy 26 éves személytől vett mintából.

A szakember kiemelte, a jelenlegi adatok szerint az indiai vírustörzs esetében ugyan valamelyest csökken az oltással termelt semlegesítő antitestek hatása, ez a mérséklődés azonban nem olyan mértékű, hogy a vakcinák hatékonyságának csökkenését vonja maga után, ez a változat sem ellenállóbb az oltásokkal szemben, mint például a dél-afrikai variáns. „Az üzenet továbbra is egyértelmű: minél nagyobb számban oltassuk be magunkat, hogy csökkentsük a vírus terjedését és az új mutációk halmozódásának kockázatát” – magyarázta. Április 25-ig országos viszonylatban 978 fertőzöttnél mutatták ki a koronavírus aggodalmat keltő három változata, azaz a brit, a dél-afrikai és a brazil mutáció valamelyikét.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1498
szavazógép
2021-04-29: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Sepsiszentgyörgyi laboratóriumban mutatták ki az indiai variánst (Koronavírus) /Frissítve/

Elsőként azonosított Romániában szekvenálással indiai variánssal fertőzött személyt a sepsiszentgyörgyi Pro-Vitam Diagnosztikai és Kutatóközpont – erről az intézmény kutatóvegyésze, Fejér Szilárd számolt be csütörtöki bejegyzésében a közösségi médiában.
2021-04-30: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Színház
UTOLSÓ BESZÉLGETÉS A MŰSORBAN. A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Műsor című színházi beszélgetéssorozatának hetedik, egyben utolsó részének házigazdája a sorozat művészeti vezetője és koordinátora, Kónya-Ütő Bence, aki ezúttal rendhagyó módon négy kollégáját látja vendégül.