KoronavírusSepsiszentgyörgyi laboratóriumban mutatták ki az indiai variánst /Frissítve/

2021. április 29., csütörtök, Közélet

Elsőként azonosított Romániában szekvenálással indiai variánssal fertőzött személyt a sepsiszentgyörgyi Pro-Vitam Diagnosztikai és Kutatóközpont – erről az intézmény kutatóvegyésze, Fejér Szilárd számolt be csütörtöki bejegyzésében a közösségi médiában.

  • Fejér Szilárd kutatóvegyész. Fotó: Fekete Réka
    Fejér Szilárd kutatóvegyész. Fotó: Fekete Réka

A szakember szerint az érintett páciens egy szomszédos megyéből érkezett tesztelésre tipikus koronavírusos tünetek miatt, a PCR eredmény alapján pedig kizárták az országban domináns brit variáns jelenlétét. Megjegyezte, egy külföldi állampolgárról van szó, aki több mint egy hónapja érkezett Indiából az országba, ennek okán nem kizárt a szűkebb közösségében történt itthoni megfertőződés. „A gyanú felmerülésekor részletes epidemiológiai vizsgálatot kértünk az illetékes megyei közegészségügyi hatóságtól, és a nemrég beszerzett szekvenátorunkat amint lehetett, munkára fogtuk. Az eredmények kiértékelése kétséget kizáróan igazolta a gyanúnkat” – részletezte a kutatóvegyész.

Az információ fontossága kapcsán Fejér Szilárd kifejtette, „az indiai variáns (B.1.617, és ezek altípusai - .1, .2, .3) okozza a mostani katasztrofális járványhullámot Indiában. A mi mintánk a B.1.617.2 csoportba tartozik. Még nem lehet tudni, hogy a fertőzőképessége nagyobb-e, mint a mostani »trendi« variánsoknak, de mivel két-három olyan mutációt is tartalmaz a tüskefehérjén, amelyek alapvetően befolyásolhatják a vírus bejutását a sejtekbe, és egy al-variáns esetén a fertőzésen átesett betegek vagy beoltott személyek immunválaszának lehetséges kikerülését, ezért terjedésének monitorozása nagyon fontos” – mutatott rá. Jelezte továbbá azt is, hogy a kapott szekvenciát a nap folyamán feltöltik a GISAID nemzetközi adatbázisba.

Gócpont Botfaluban

Az eset kapcsán az egészségügyi minisztérium közölte, hogy a Brassó megyei Botfalui Cukorgyártelepen Indiából érkezett építőmunkások körében koronavírus-gócpontot azonosítottak. Az ügyben közös járványügyi vizsgálatot indított a fertőző betegségeket felügyelő országos központ, a Brassó megyei közegészségügyi igazgatóság illetve a bukaresti Cantacuzino intézet. A szaktárca ismertette, az Indiából érkezett nyolc munkás közül ötnél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, a másik három személy tesztje negatív lett. Közölték azt is, a sepsiszentgyörgyi Pro Vitam laboratóriumban a munkáscsoport egy 26 éves tagjánál mutatták ki az indiai vírusmutánst. Az MTI szerint az illető - a csoport többi tagjához hasonlóan - eredetileg negatív teszttel érkezett Romániába, most azért tesztelték újra, mert családi okok miatt vissza akart térni Indiába. Az Agerpres hírügynökség arról tájékoztatott, az Országos Közegészségügyi Intézet szerint a kimutatott altípus nem azonos azzal, amelyik az angliai közegészségügyi szolgálat szerint az indiai megbetegedési hullámot előidézte.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 707
szavazógép
2021-04-29: Közélet - :

Házkutatások csalás miatt

Három helyszínen is házkutatást végzett tegnap egy csalási ügyben a megyei rendőrkapitányság gazdasági bűncselekményekkel foglalkozó osztálya az ügyészség, valamint a különleges bevetések háromszéki részlegének munkatársai segítségével.
2021-04-29: Belföld - :

Kevesebb az új fertőzött, sok az áldozat

Az előző napinál közel négyszázzal kevesebb új megbetegedésről, összesen 1850 igazolt esetről számolt be csütörtökön a kommunikációs törzs, és adataik alapján szerdához képest közel ötszázzal csökkent a kórházban ápolt betegek száma is. A kórházi ellátásra szoruló 8892 személy közül 1295-öt kezelnek intenzív terápiás osztályon (ez harminccal kevesebb kritikus állapotban lévő beteget jelent a szerdai naphoz képest).