Iskolakezdés két forgatókönyv alapján

2021. április 30., péntek, Belföld

A tanintézmények tevékenységét szabályozó eddigi előírásokat módosító és kiegészítő közös rendeletet adott ki tegnap az oktatási és az egészségügyi miniszter.

  • Fotó: edupedu.ro
    Fotó: edupedu.ro

Az új rendelet értelmében a felzárkóztató tanórákat fizikai jelenléttel tartják meg valamennyi oktatási intézményben, amely olyan településen működik, ahol nincs érvényben területi karanténra vonatkozó rendelkezés; ennek feltétele a járványügyi szabályok szigorú betartása.

A Sorin Cîmpeanu és Ioana Mihăilă által aláírt dokumentumban azt is leszögezik: a sajátos nevelési igényű óvodások és tanulók számára is lehetővé teszik évfolyamtól függetlenül a fizikai jelenléttel zajló tevékenységeket – a járványügyi szabályok betartása mellett – minden olyan oktatási intézményben, amely olyan településen működik, ahol nincs érvényben területi karantén.

A pedagógusok, a kisegítő tanszemélyzet, valamint a kisegítő személyzet tagjai számára egyaránt kötelező a védőmaszk viselése a tanári szobában, a folyosókon, a szünetek alatt bent és a szabadban is, illetve az osztálytermekben, leszámítva azokat a helyzeteket, amikor az oktatási tevékenység „teljes szemkontaktust feltételez”.

A rendelet szerint az egyes településeken jegyzett új koronavírusos megbetegedések számának függvényében két forgatókönyvet alkalmazhatnak a tanintézetek: 1-es forgatókönyv – ha a településen 1 vagy ennél kisebb a 14 nap alatt jegyzett koronavírusos megbetegedések száma ezer lakosra vetítve, mindenki számára fizikai jelenléttel zajlik az oktatás az óvodákban és iskolákban, a járványügyi szabályok betartásával; 2-es forgatókönyv – ha az adott településen a 14 nap alatt jegyzett koronavírusos megbetegedések ezer lakosra vetített száma meghaladja az 1-et, az óvodások, elemisták, a végzős osztályok (VIII., XII., XIII.) tanulói, a szakiskolák végzősei, valamint a sajátos nevelési igényű tanulók számára fizikai jelenléttel zajlik az oktatás, amennyiben a települést nem vonták vesztegzár alá. A többi osztály esetében az online tanrendet alkalmazzák.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 707
szavazógép
2021-04-30: Riport - Tibodi Ferenc:

Habos nedű, amely Rejtő Jenőnek is ízlene (Újra van saját söre Sepsiszentgyörgynek)

Rejtő Jenő alighanem inkább a sört szerette, mivel könyveiben borról, borászatról nem sokat beszél, annál többet viszont a kültelki vagányokat, álruhás uralkodókat jókedvre derítő habos nedűről, no meg a sörcsempészekről. Nem tudom, mennyi valóságalapja van ennek a felvetésnek, de ha igaz, akkor ettől csak még jobban kedvelem a magyar szórakoztató irodalom népszerű alakját. De hogy jön Rejtő Jenő az elmúlt hét folyamán piacra dobott új sepsiszentgyörgyi sörhöz? Egyszerűen: a név miatt. A közkedvelt író egyik regényében ugyanis a Lucretia nevet viseli a sörcsempészek szkúnere (kétárbocos vitorlás ez a gyorsabbik fajtából), és a Lucretia Schooner névre hallgat az újdonsült megyeszékhelyi sörműhely és az általuk főzött serital is. És igen: közel két évtized után újra van saját söre Sepsiszentgyörgynek.
2021-04-30: Belföld - :

Az önkormányzatok működését segítenék

Az önkormányzatok munkáját segítené az a törvénykezdeményezés, amelyet Miklós Zoltán, az RMDSZ háromszéki képviselője terjesztett a parlament elé, és amely a helyi önkormányzatok alárendeltségébe tartozó kulturális intézményekben dolgozó személyzet besorolásán módosítana.