Az önkormányzatok működését segítenék

2021. április 30., péntek, Belföld

Az önkormányzatok munkáját segítené az a törvénykezdeményezés, amelyet Miklós Zoltán, az RMDSZ háromszéki képviselője terjesztett a parlament elé, és amely a helyi önkormányzatok alárendeltségébe tartozó kulturális intézményekben dolgozó személyzet besorolásán módosítana.

A javaslat értelmében a kulturális intézmények alkalmazottjait abba a közalkalmazotti kategóriába sorolnák, amelynek összlétszáma az intézmények megfelelő működtetését szolgálja, nem pedig lakosságarányosan van kiszámolva – úgy ahogyan az a tanügyi, egészségügyi, szociális ellátásban foglalkoztatottak esetében is történik –, így a kulturális intézmények alkalmazottjai nem terhelnék az önkormányzat létszámkeretét.

Miklós Zoltán rámutatott, a kisebb önkormányzatok alárendeltségébe tartozó kulturális intézmények alkalmazottjai az önkormányzat személyzeti állományába tartoznak, míg a nagyobb városok esetében, mint Kolozsvár, Temesvár, több olyan országos jelentőségű kulturális intézmény, színház, múzeum működik, amelyeknek dolgozói nem tartoznak a polgármesteri hivatal alkalmazottjai közé. „Méltánytalan ez a helyzet, hiszen egy kisebb önkormányzat a saját apparátusából kell megoldja a személyzeti igényeket, és így nem tud további szakembereket alkalmazni az önkormányzathoz, mert eléri a törvény által előírt maximális keretet. Például Sepsiszentgyörgy önkormányzata több kulturális intézményt, színházakat, művelődési házat, mozit működtet, és ezek alkalmazottjai mind az önkormányzat személyzeti állományában szerepelnek. Azt a megoldást javasoljuk, amely egyszerre tartja meg az önkormányzat alkalmazásában a kulturális intézmények személyzetét, és oldja meg az önkormányzatok személyzeti problémáit is” – fejtette ki a képviselő.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 707
szavazógép
2021-04-30: Belföld - :

Iskolakezdés két forgatókönyv alapján

A tanintézmények tevékenységét szabályozó eddigi előírásokat módosító és kiegészítő közös rendeletet adott ki tegnap az oktatási és az egészségügyi miniszter.
2021-04-30: Belföld - :

Visszakaphatják pénzüket a nyugdíjasok

Azok a nyugdíjasok, akik kisebb összegű járandóságot kaptak, mert tévesen számolták ki a nyugdíjukat, a téves összegű folyósítás időszakától függetlenül visszakaphatják pénzüket – tájékoztatott tegnap a munkaügyi miniszter.