Európai ParlamentMegszavazták a vakcinaútlevelet

2021. április 30., péntek, Világfigyelő

Elfogadta az Európai Parlament az Európai Bizottság digitális oltási igazolványról szóló tervezetét. Nem szavazták meg azonban azt a módosítási javaslatot, ami a keleti vakcinák automatikus elismerését jelentette volna. A javaslat szerint a tanúsítvány tulajdonosaira nem vonatkozhatnának az utazási korlátozások, a tesztelést pedig a tagállamoknak ingyenesen kell biztosítaniuk mindenki számára.

Az Európai Parlament elfogadta kiinduló álláspontját a járvány ideje alatt Európában szabad mozgást biztosító igazolványról szóló tárgyalásokra, derült ki a szerdai szavazás tegnap reggel közzétett eredményéből. A képviselők egyetértettek, hogy a bizottsági javaslatban szereplő „digitális zöld igazolvány” helyett a „COVID-19-igazolványnak” nevezett okmány legfeljebb egy évig maradhat érvényben.

A dokumentum megkönnyíti az EU-n belüli utazást azoknak, akiket már beoltottak, akik nemrég épültek fel a COVID-19 megbetegedésből, vagy van negatív eredményű PCR-tesztjük.

Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyért felelős tagja szerdán azt hangsúlyozta, hogy minden európai uniós tagállam által elfogadott közös uniós, digitális oltási igazolványra „a nyári utazásokhoz van szükség, és ahhoz, hogy az élet visszatérhessen a megszokott keretei közé”. A biztos szerint az igazolvány lehetővé teszi majd, hogy mindenki biztonságban és megkülönböztetés nélkül utazhasson az unió egész területén akkor is, amikor még nem ért véget a koronavírus-járvány.

Nem lesz azonban automatikusan érvényes az igazolás azok számára, akik az Európai Gyógyszerügynökség által még nem engedélyezett vakcinából kaptak. Ez egyelőre magyar állampolgárokat érint csak az EU-n belül, azokat, akik a Sinopharm vagy a Szputnyik V oltóanyagot kapták. Utóbbiak esetében ha engedélyezi az EMA az oltóanyagot, akkor nem jelenthet ez problémát. A kínai vakcina gyártója nem kért engedélyt, ezért a kínai vakcinát kapók negatív PCR-tesztet kell hogy felmutassanak vagy igazolniuk, ha nemrég estek át a betegségen.

Görögország már korábban is jelezte, hogy el fogja fogadni a keleti vakcinákat is, és mindegyik tagállam dönthet így egyénileg.
 

Egységes magyar álláspont

Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő felszólalásában hangsúlyozta: a vakcinának nincs világnézete, csak hatásfoka. „Európa nincs abban a helyzetben, hogy válogasson az oltások között. Nem zárkózhat el a világ többi részétől. Egyedül az számít, hogy egy oltóanyag védi-e az embereket a fertőzéstől. Ennek megfelelően kell az igazolásról is dönteni” – fogalmazott.

Donáth Anna, a Momentum Mozgalom EP-képviselője a szerdai vitán arról beszélt, hogy az Európai Bizottság javaslata csak az unióban használatra engedélyezett oltóanyagokat vonja automatikusan a dokumentum hatálya alá, és ez szerinte leszűkítené „több mint egymillió, keleti vakcinával beoltott magyar állampolgár utazási jogosultságát”. A liberális képviselő szerint „ez elfogadhatatlan, ezt nem nevezhetjük európai megoldásnak. Nem büntethetjük az embereket kormányaik bűnei miatt”.

„Magyar EP-képviselőként és az Európai Parlament közlekedési és turisztikai szakbizottságának témafelelős alelnökeként azt a határozott álláspontot képviseltem a szavazáskor, hogy egyetlen uniós állampolgárt sem érhet hátrány az utazásai során azért, mert nem az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinatípust kapott” – fogalmazott Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő.
 

Legyen ingyenes a tesztelés

A tagállamok között nagy különbségek vannak árban, illetve az ingyenes tesztelési lehetőségek közt. Van olyan EU-s tagállam, ahol egy teszt több mint 100 euróba kerül (körülbelül 36 ezer forint). Míg Magyarországon például az utazási célból végzett tesztek fizetősek, addig Franciaországban a TB visszatéríti a külföldön végzett PCR-tesztet is, ha valakinek az országba való visszatérés miatt kellett magát teszteltetni.

A plenáris szavazást követően Juan Fernando López Aguilar (S&D, ES), az Állampolgári Jogi Bizottság elnöke és előadó elmondta: „Az oltásoknak és a teszteknek minden polgár számára hozzáférhetőnek és ingyenesnek kell lenniük. A tagállamoknak nem szabad további korlátozásokat bevezetniük, miután a tanúsítvány hatályba lép.”

Sajtóhírek szerint június közepétől vezetnék be a tanúsítványt. (euronews.com)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 707
szavazógép
2021-04-30: Belföld - :

Hírsaláta

NEM KELL AZ OLTÁS. Teodosie konstancai érsek azt állítja, azért nem oltatja be magát a COVID-19 ellen, mert allergiás, és különben sem lesz koronavírusos.
2021-04-30: Világfigyelő - :

Megvesztegették az uniós egészségügyi biztost? (Botrány Brüsszelben)

Újabb gyanús jelre hívta fel a figyelmet egy német EP-képviselő az uniós egészségügyi biztos pénzügyeivel kapcsolatban. Állítólag a ciprusi Stella Kyriakides vagyonnyilatkozatából éppen azt a céget felejtette ki, amelynek a számláján – a sajtóhírek szerint váratlanul – megjelent 4 millió euró. Többen találgatják honnan lehet a pénz. Az ügy azért pikáns, mert Sztella Kiriákidisz írta alá az EU-s vakcinaszerződéseket.