Botrány BrüsszelbenMegvesztegették az uniós egészségügyi biztost?

2021. április 30., péntek, Világfigyelő

Újabb gyanús jelre hívta fel a figyelmet egy német EP-képviselő az uniós egészségügyi biztos pénzügyeivel kapcsolatban. Állítólag a ciprusi Stella Kyriakides vagyonnyilatkozatából éppen azt a céget felejtette ki, amelynek a számláján – a sajtóhírek szerint váratlanul – megjelent 4 millió euró. Többen találgatják honnan lehet a pénz. Az ügy azért pikáns, mert Sztella Kiriákidisz írta alá az EU-s vakcinaszerződéseket.

  • Stella Kyriakides. Fotó: AFP / Kenzo Tribouillard
    Stella Kyriakides. Fotó: AFP / Kenzo Tribouillard

A Feketén-Fehéren című blog újságírója hívta fel a figyelmet az Európai Bizottság egészségügyi biztosa körüli gyanús ügyletre. Ómolnár Miklós arról beszélt, hogy 4 millió euró jelent meg a sok bírálatot kiváltó európai uniós vakcinaszerződéseket aláíró egészségügyi biztos számláján.

A hírt megszellőztető ciprusi sajtóban az uniós biztos és a vakcinagyártócégek közötti vesztegetésről írnak. Sokan máris biztosra veszik, hogy a vakcinagyártó cégek vesztegették meg, hiszen az általa aláírt szerződések sokkal inkább a cégeknek, és nem a vakcinára váró európai polgároknak kedveznek.

Az EU-biztos reakciójában azt állította, hogy a pénzt egy, a családja által birtokolt cég csak hitelként kapta.

„A pénz az állami tulajdonban lévő ciprusi szövetkezeti bank révén landolt a biztos asszony családi számláján és a botrányt elkerülendő, megpróbálták valamiféle hitelnek, kölcsönnek álcázni. De nagyon kilóg a lóláb, ugyanis semmiféle fedezete nincs egy ekkora kölcsön felvételéhez” – fejtette ki Ómolnár Miklós.

Egy német EP-képviselő, Sven Giegold szerint Stella Kyriakides egészen véletlenül pont azt a ciprusi céget, a Maralo Limitedet felejtette ki az uniós vagyonbevallásából, amely az egymilliárdos állítólagos hitelt kapta, és amelynek a biztos asszony férje, Kiriakos Kyriakides az ügyvezetője.

A Magyar Nemzet cikke szerint Stella Kyriakides és családja nem először keveredik egészségüggyel kapcsolatos korrupciós botrányba. Évekkel korábban ők voltak azok, akik egy bank mögé bújva privatizálták az összes onkológiai kezelést Ciprus szigetén, majd, az egekbe srófolták a kezelések árát. A rákbetegeken gazdagodó család neve szitokszó lett az országban. Amikor már tűrhetetlenné vált a helyzet, a ciprusi parlament elé került az ügy. Minden képviselő a rákkezelések államosítására, a kezelés árának csökkentésére szavazott, kivéve egyetlen egy képviselőt. Ő ma az Európai Unió egészségügyi biztosa, a már mindenki által bírált vakcinaszerződések aláírója.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 707
szavazógép
2021-04-30: Világfigyelő - :

Megszavazták a vakcinaútlevelet (Európai Parlament)

Elfogadta az Európai Parlament az Európai Bizottság digitális oltási igazolványról szóló tervezetét. Nem szavazták meg azonban azt a módosítási javaslatot, ami a keleti vakcinák automatikus elismerését jelentette volna. A javaslat szerint a tanúsítvány tulajdonosaira nem vonatkozhatnának az utazási korlátozások, a tesztelést pedig a tagállamoknak ingyenesen kell biztosítaniuk mindenki számára.
2021-04-30: Világfigyelő - :

Folytatódik a nyitás Magyarországon

Az Európai Unión belül kiemelkedő a magyarországi oltások sebessége, Máltával „együtt vezetjük” az európai rangsort – jelentette ki a magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter tegnap.