BarótKorszerűsítenék az iskola főépületét

2021. április 30., péntek, Közélet

A Környezetvédelmi Alapnál pályázva modernizálná Barót önkormányzata a Baróti Szabó Dávid Középiskola főépületének fűtésrendszerét és megoldaná annak szigetelését. A mintegy hárommillió lejes összköltség közel harmadát is érdemes vállalni önrészként, hiszen az elvégzett beruházás után a téli fűtésszámlák felére csökkennek – jelentette ki Benedek-Huszár János polgármester a képviselő-testület legutóbbi tanácsülésén.

  • Pályázat segítségével újítanák fel a baróti iskolát. A szerző felvétele
    Pályázat segítségével újítanák fel a baróti iskolát. A szerző felvétele

A környezetvédelmi minisztérium múlt hónap elején készült az iskolák energiagazdálkodását javító programot elindítani, de aztán két hónapot halasztottak. Ez jól fog Barótnak, mert így lett elegendő idejük előkészülni – mondotta a városi elöljáró.

Az 1969-ben emelt épület az oktatás szempontjából a legfontosabb. Itt található a legtöbb osztály, innen intézik mindkét iskola adminisztrációját is. A fűtésrendszert utoljára húsz évvel ezelőtt újították fel, néhány éve termopán nyílászárókat kapott az épület, de a technikai megoldások továbbra is elavultnak számítottak. Emiatt történhetett meg az, hogy abban a három hónapos időszakban is, amíg az online oktatás folyt, 110 ezer lejes fűtésszámlát kellett kifizetniük.

Amennyiben Barót pályázata sikeres lesz, a legkorszerűbb megoldásokat fogják alkalmazni a felújítás során: nemcsak a falakat, hanem a földszinten a padlót, az utolsó emeleten a padlást is szigetelnék, teljesen kicserélnék a villanyhálózatot és leszerelnék a fűtőtesteket is. Utóbbiakat vissza sem tennék: a mennyezet alatt elhelyezett csövekkel oldanák meg a szellőztetést és így érkezne a meleg levegő is. Mivel ennyire modern minden, okostelefon segítségével osztálytermenként szabályozható lesz a hőmérséklet, azaz ha éppen online folyik az oktatás, alig fagypont feletti meleg lesz, ha pedig erősen süt be a nap, nem az ablakot fogják kinyitni, hanem hideg levegőt áramoltatnak be.

Benedek-Huszár János úgy vélte, az összesen 750 ezer eurós összköltség harmadát kitevő önrészt, vagyis közel kilencszázezer lejt érdemes lesz kifizetni, mert – a számlák értékének csökkenése mellett – nemcsak a modern fűtő-szellőző berendezés költségeit, hanem az építkezés nyomán keletkezett nyomok helyreállítását is elszámolhatják, így a munkálatok végén frissen meszelt és festett lesz a bő ötvenéves épület egésze.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 688
szavazógép
2021-04-30: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Ingatlanokat kér a város (Sepsiszentgyörgy)

Három értékes, állami tulajdonban levő ingatlan kormányhatározattal való átengedését kéri Sepsiszentgyörgy önkormányzata – immár sokadszor. A szakszervezetek művelődési házáról, a közös temetővel szomszédos katonai lőtérről, és az uszoda közelében levő régi vágóhídról van szó, gazdái egyiket sem használják már évek óta, a városnak viszont mindegyikre szüksége lenne.
2021-04-30: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Nekünk áll a zászló?

Rendre érkeznek a jó hírek Bukarestből, egyre több székelyföldi település használhatja saját szimbólumait, zászlaját, címerét: múlt héten Málnás, most Kökös és Kovászna jelképeinek használatát hagyta jóvá a kormány.