Nekünk áll a zászló?

2021. április 30., péntek, Máról holnapra
Farcádi Botond

Rendre érkeznek a jó hírek Bukarestből, egyre több székelyföldi település használhatja saját szimbólumait, zászlaját, címerét: múlt héten Málnás, most Kökös és Kovászna jelképeinek használatát hagyta jóvá a kormány.

Kétségkívül fontos döntések ezek, hiszen az elmúlt évek során igencsak nyomasztóvá és frusztrálóvá vált, hogy a román hatóságok nem csak a magyar nemzethez tartozást kifejező piros-fehér-zöld színeket és a regionális identitásunkat kifejező székely zászlót üldözték, de Székelyföld városait, községeit saját települési szimbólumaik használatában is korlátozták. Nincsenek kétségeink: az RMDSZ kormányra kerülésével mozdult ki a holtpontról az ügy, másként aligha igyekeznének az esetenként sok évvel korábban elküldött kérelmek jóváhagyásával a Victoria-palotában.

Csakhogy miközben egy város- vagy községzászló elfogadása gördülékenyebbé vált, a március 15. tiszteletére kitűzött piros-fehér-zöld jelképekért ugyanúgy bírságolt a prefektúra, a székely jelképek szabad használatának ügye lekerült napirendről, minap pedig az új Kovászna megyei prefektus meglehetősen kínosra sikeredett magyarázkodása döbbentett rá újfent a szomorú tényre: itt, Háromszéken, a Sepsiszentgyörgy közvetlen szomszédságában található Előpatak községben is tilos a kétnyelvű tábla használata. Az eset nemcsak annak okán lehangoló, hogy az időközben képviselővé választott szolgálatos feljelentő továbbra sem mulaszt el egyetlen alkalmat sem, hogy a magyar nyelv ellen ágáljon, hanem azért is, mert újólag azt kell tudatosítanunk: a kétnyelvűség még közvetlen szomszédságunkban sem számít természetesnek.

Előpatak község nem létező kétnyelvű településtáblájának történetében a legvisszásabb epizód azonban nem a településhez köthető, hanem a kormányhivatalhoz. Ráduly István ellentmondásoktól terhes magyarázkodása már prefektusi kinevezése után pár héttel kijózanító hatású, és megerősíti: nyelvi jogaink érvényesítéséhez, jelképeink szabad használatához nem elég magyar kormánymegbízottat kinevezni – ha hosszú távon maradandó eredményeket akarunk elérni a nemzeti identitásunk erősítését, anyanyelvhasználatunk kiterjesztését célzó ügyekben, jogszabályi biztosítékokra van szükség. Ezen garanciák kiharcolásának színtere pedig a parlament, ahol az RMDSZ immár egy olyan koalíció része, melynek nélküle nincs stabil többsége.

Ilyen értelemben tehát nekünk áll a zászló – a szövetség érdekérvényesítési képességein múlik majd, hogy jelképeink és anyanyelvünk szabad használatát sem feljelentők, sem prefektusok ne korlátozhassák.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1503
szavazógép
2021-04-30: Közélet - Hecser László:

Korszerűsítenék az iskola főépületét (Barót)

A Környezetvédelmi Alapnál pályázva modernizálná Barót önkormányzata a Baróti Szabó Dávid Középiskola főépületének fűtésrendszerét és megoldaná annak szigetelését. A mintegy hárommillió lejes összköltség közel harmadát is érdemes vállalni önrészként, hiszen az elvégzett beruházás után a téli fűtésszámlák felére csökkennek – jelentette ki Benedek-Huszár János polgármester a képviselő-testület legutóbbi tanácsülésén.
2021-04-30: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Hajléktalanok otthonteremtését segítik

Új fejezet kezdődik a sepsiszentgyörgyi éjjeli menedékhely két látogatójánál, a napokban ugyanis önálló életet kezdenek, saját lakásba költöznek. A szállót működtető Máltai Szeretetszolgálat bátorítja azokat, akik saját útjukra lépnek, legutóbb novemberben három egykori lakójukat segítették abban, hogy életükön változtatni tudjanak.