Hajléktalanok otthonteremtését segítik

2021. április 30., péntek, Közélet

Új fejezet kezdődik a sepsiszentgyörgyi éjjeli menedékhely két látogatójánál, a napokban ugyanis önálló életet kezdenek, saját lakásba költöznek. A szállót működtető Máltai Szeretetszolgálat bátorítja azokat, akik saját útjukra lépnek, legutóbb novemberben három egykori lakójukat segítették abban, hogy életükön változtatni tudjanak.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

Székely Róbert intézményvezető lapunk megkeresésére elmondta, ezúttal egy nyugdíjas, a hajléktalanszállót másfél éve látogató férfi, illetve egy másik, fél éve náluk tartózkodó férfi – akinek a nemrég megnyílt kereskedelmi központban sikerült állást találni – önállósodását készítik elő. Önkénteseik segítségével kifestették otthonaikat, berendezik azokat, így a következő a napokban már be is költözhetnek. Lényeges tényként említette, hogy az érintettek mindannyian akarták is azt, hogy életük megváltozzon, hogy elhagyhassák a szállót, mindenkinek van jövedelme, amiből megélhetését biztosítja. A karitatív szervezet munkatársai a továbbiakban is követik az önállósodók sorsának alakulását, felkeresik őket, találkozókon vitatják meg a felmerülő gondok lehetséges megoldását, miközben hasznos rutinok kialakítását – például a számlák rendszeres befizetését – is ösztönzik.

A szociális létesítmény további hat kedvezményezettje számára szociális lakást igényeltek az önkormányzattól, most a jóváhagyására várnak – fűzte hozzá Székely Róbert. A novemberben kiköltözött látogatóikról elmondta, egyikük külföldre ment dolgozni, a másik két férfi is jól van, helyzetüket stabilként értékelte.

A Csíki negyedi éjjeli menedékhelyen 22–25 rászorulót fogadnak esténként, az előző hűvösebb napokon azt is lehetővé tették, hogy az épületben melegedjenek, és mindenki kap reggelit és bőségesebb vacsorát is.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 690
szavazógép
2021-04-30: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Nekünk áll a zászló?

Rendre érkeznek a jó hírek Bukarestből, egyre több székelyföldi település használhatja saját szimbólumait, zászlaját, címerét: múlt héten Málnás, most Kökös és Kovászna jelképeinek használatát hagyta jóvá a kormány.
2021-04-30: Kármentő - Kuti János:

Mindenkit beoltani!

Tavaly év végén úgy tűnt, hogy mindenki várja a koronavírus elleni oltószert. Most már oda jutottunk, hogy naponta 120 ezer oltásra van lehetőség, de jelentkező csak ötvenezer akad. Amíg nem volt elég oltóanyag, volt mire hivatkozniuk azoknak, akik nem is akarták megszúratni magukat. Pedig a szakemberek állandóan szavalják, hogy egyetlen mód a járvány megállítására, az oltás.