CsíksomlyóA hegynyeregben tartják a pünkösdi búcsút

2021. április 30., péntek, Közélet

A csíksomlyói hegynyeregben tartják meg az idei pünkösdszombati búcsús nagymisét – közölte pénteken közösségi oldalán a csíkszeredai polgármesteri hivatal. A bejelentést Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere tette a város önkormányzati testületének pénteki ülésén.

A polgármesteri hivatal jelezte, a részletekről az erdélyi ferences rendtartomány képviselőivel és a hatóságokkal történő további egyeztetések után számolnak be. Csíkszeredában jelenleg a legenyhébb romániai járványügyi szabályok érvényesek. A városban a koronavírus-fertőzöttségi ráta pénteken 1,16 ezrelékes volt.

Korodi Attila az MTI-nek telefonon nyilatkozva elmondta: a jelenlegi fertőzöttségi adatok és az érvényes jogszabályok alapján a csíkszeredaiak kimehetnek a hegynyeregbe a búcsúra. Arról kívánnak egyeztetni a római katolikus egyház képviselőivel és az állami hatóságokkal, hogy más települések zarándokait fogadhatják-e. A polgármester biztosnak tekintette, hogy idén sem lesz lehetőség – a hivatalos delegációkat leszámítva – magyarországiak csíksomlyói zarándoklatára. Hozzátette: különböző forgatókönyveket dolgoznak ki, és ezek közül választják ki a római katolikus egyház és az állami hatóságok képviselőivel közösen azt, amely lehetővé teszi a zarándoklatot, de egyúttal a legkisebb járványügyi kockázatot hordozza.

Urbán Erik, a búcsút hagyományosan szervező erdélyi ferences rendtartomány elöljárója az MTI érdeklődésére csak annyit közölt: várják a hatóságokkal való egyeztetéseket.

A járványügyi korlátozások miatt tavaly elmaradt a hagyományos pünkösdszombati csíksomlyói zarándoklat. A csíksomlyói kegytemplomból közvetített szentmisét több internetes csatornán, a Duna Televízióban és az erdélyi Mária Rádióban követhették a hívek. A templom előtti téren akkor mintegy 250-en gyűltek össze.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 636
szavazógép
2021-04-30: Belföld - :

Tovább csökkent a napi esetszám

A csütörtökinél több mint kétszázzal kevesebb, összesen 1636 új megbetegedést igazolt a legutóbbi jelentés óta országszerte elvégzett mintegy 31 ezer teszt, és csökkent a kórházakban kezelt fertőzöttek száma is. A járvány áldozatainak száma azonban továbbra is magas, akárcsak az intenzív terápiára szoruló betegeké.
2021-05-01: Belföld - :

Mérséklődő járványügyi mutatók

Felére csökkent az egy nap alatt elvégzett mintavétel – ezt tükrözik a kommunikációs törzs május elsejei tájékoztatója, mely szerint a legutóbbi jelentés óta jegyzett közel 16 500 mintavételből 1307 bizonyult pozitívnak.