Vargyas-szorosSzigorított látogatás

2021. május 4., kedd, Szabadidő

A Természetvédelmi Területek Országos Ügynöksége (ANANP) szigorítja a Vargyas-szoros látogatási szabályzatát. Közleményük szerint erre azért van szükség, mert az elmúlt időszakban megnőtt a látogatók száma. A szabályzatot elfogadó és betartó vendégeket továbbra is szeretettel várják.

A természetvédelmi rezervátumot naponta 9–18 óráig lehet látogatni. Parkolni és sátorozni a terület határain belül csak az erre kijelölt helyen szabad. A szoros két bejáratánál (Kőalja, Karácsony gátja) tilos a sátorozás, tábortüzet csak a kijelölt helyen lehet gyújtani. Hangsúlyosan kérik, hogy a parkolókban és sátorozóhelyeken, a kőmezei menedékhelynél és az Orbán Balázs-barlangnál kihelyezett vécéket használják illemhelyként, kíméljék meg a szorost vagy a barlangokat.

Hasonlóképpen tilos a szemetelés – a hulladékot dobják a parkoló- és sátorozóhelyeken található szemetesekbe vagy vigyék haza –, a fürdőzés, az állatok fürdetése, ruhák és autók mosása. A természetvédelmi területen tilos vadászni, halászni, gombát, erdei gyümölcsöt, gyógynövényeket és egyéb növényeket, állatokat gyűjteni, az élővilágot zavarni.

Az Orbán Balázs-barlang (Almási-barlang) csak a nyári időszakban (május–október) látogatható túravezetővel, előcsarnoka egész évben és vezető nélkül is megtekinthető. Hasonlóképpen a Lócsűr, Tatárlik, Kőcsűr is, ám a többi barlang látogatása, a lezárt barlangok és helyük népszerűsítése szigorúan tilos.

A barlanglátogatás során a denevérekre lámpával, vakuval világítani és a barlang falán csüngő denevéreket megérinteni tilos, ugyanakkor meg kell őrizni a csendet. A sziklák és a barlangok falát összefirkálni nem szabad, a geológiai képződményeket és a barlang falát megérinteni úgyszintén tilos.

Sziklát mászni csak a kijelölt mászóutakon szabad. Kötelező az ideiglenes korlátozások betartása a ragadozó madarak védelmének érdekében.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 637
szavazógép
2021-05-04: Szabadidő - :

Szezonnyitás a Mini Erdély Parkban

Hosszan tartó esős időszak után verőfényes napsütésben nyitotta meg kapuit az idei szezonra a szejkefürdői Mini Erdély Park múlt pénteken. A kedvezőtlen időjárás miatt a tervbe vett bővítéseket és építkezési munkálatokat nem sikerült a nyitás előtt befejezni, ennek ellenére már fogadják a turistákat. A nyitás napján a parkot működtető Fazakas Szabolccsal, a Székelyföldi Legendárium vezetőjével és ötletgazdájával beszélgettem a Mini Park jelenjéről és jövőjéről.
2021-05-04: Szabadidő - Iochom István:

Orbán Balázs nyomdokán (Dokumentarista fotótábor Kézdiszentléleken)

Tegnaptól szombatig Kézdiszentlélek községben tartózkodnak az Orbán Balázs nevét viselő, 42. dokumentarista fotótábor résztvevői: Balázs Ödön (Székelyudvarhely), Fülöp Jenő (Marosvásárhely) Hlavathy Károly (Sepsiszentgyörgy), Kovács László Attila (Sepsiszentgyörgy), Nagy Botond (Marosvásárhely), Sólyom Ernő (Hétfalu), Tordai Ede (Marosvásárhely) és Vinczefi László (Sepsiszentgyörgy). A fotódokumentációs esemény a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és Kézdiszentlélek Község Polgármesteri Hivatala közös szervezésében valósul meg.