Dokumentarista fotótábor KézdiszentlélekenOrbán Balázs nyomdokán

2021. május 4., kedd, Szabadidő

Tegnaptól szombatig Kézdiszentlélek községben tartózkodnak az Orbán Balázs nevét viselő, 42. dokumentarista fotótábor résztvevői: Balázs Ödön (Székelyudvarhely), Fülöp Jenő (Marosvásárhely) Hlavathy Károly (Sepsiszentgyörgy), Kovács László Attila (Sepsiszentgyörgy), Nagy Botond (Marosvásárhely), Sólyom Ernő (Hétfalu), Tordai Ede (Marosvásárhely) és Vinczefi László (Sepsiszentgyörgy). A fotódokumentációs esemény a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és Kézdiszentlélek Község Polgármesteri Hivatala közös szervezésében valósul meg.

  • Kőfaragók és családtagjaik a Perkőn az 1900-as évek elején – a kép a Székely Nemzeti Múzeum tulajdona
    Kőfaragók és családtagjaik a Perkőn az 1900-as évek elején – a kép a Székely Nemzeti Múzeum tulajdona

A 2002 óta évente más-más tájegységben két alkalommal megszervezett fotótáborok elsődleges célja a még meglévő, múltat idéző építmények, tárgyak, motívumok, mesterségek, élethelyzetek, a tájban élő ember ünnep- és hétköznapjainak, a változó és tünékeny emberi arcok, tájak megörökítése.

A nyolc fotóművész vizuális értékmentést végez e vidék falvaiban – a községközponton kívül a közigazgatási övezetébe tartozó Kézdikőváron, Kézdiszárazpatakon és Kiskászonban –, lencsevégre kapják a megörökítésre érdemes pillanatokat, a múló jelent a rendelkezésükre álló fotótechnika segítségével rögzítik, de a figyelmüket nem kerülik el a jelenkor ízlésvilágát, vívmányait megmutató jelenségek sem. Ugyanakkor kiemelten figyelnek a településeken fellelhető archív fényképek digitalizálására.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 633
szavazógép
2021-05-04: Szabadidő - Hecser László:

Szigorított látogatás (Vargyas-szoros)

A Természetvédelmi Területek Országos Ügynöksége (ANANP) szigorítja a Vargyas-szoros látogatási szabályzatát. Közleményük szerint erre azért van szükség, mert az elmúlt időszakban megnőtt a látogatók száma. A szabályzatot elfogadó és betartó vendégeket továbbra is szeretettel várják.
2021-05-04: Gazdakör - Bokor Gábor:

Életre keltett hagyomány: búzaszentelés Zágonban

A búzaszentelés és határkerülés régi székely és magyar szokás, ezzel kérték az Úr áldását a vetésekre, a gazdag termésre, védelmet a természeti csapások ellen. A mezőn, búzatáblán végzett katolikus szertartás során a plébános a négy égtáj felé fordulva mondja el könyörgéseit, a jelen lévők válaszokkal, responzóriumokkal felelnek. Ez így történt az elmúlt hét végén a Zágonban megszervezett búzaszentelés alkalmával is.