Az első európai alkotmány évfordulójaA nemzetek szolidaritása a megoldás

2021. május 4., kedd, Világfigyelő

A mai biztonsági fenyegetésekre a nemzetek szolidaritása jelenti a választ – hangsúlyozta öt állam elnöke tegnapi közös nyilatkozatában Varsóban, a lengyel alkotmány elfogadásának 230. évfordulóján.

  • A lengyel alkotmány elfogadásának 230. évfordulóján. Facebook / Andrzej Duda
    A lengyel alkotmány elfogadásának 230. évfordulóján. Facebook / Andrzej Duda

Andrzej Duda lengyel, Kersti Kaljulaid észt, Egils Levits lett, Gitanas Nausėda litván, valamint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azokat a nemzeteket képviselték, amelyek az 1795-ig évszázadokon át fennállt Lengyel-Litván Unió területén éltek. 1791. május 3-án szavazták meg azt a demokratikus szellemű, az amerikai után a világ második legrégebbi, Európában első alkotmányt, amelynek évfordulóját együtt ünnepelték.

Az államfők aláhúzták: Európát az alapértékekre és az alapelvekre támaszkodva kell építeni, nevezetesen a szabadságra, a szuverenitásra, a területi integritásra, a demokráciára, a jogállamiságra, az egyenlőségre és a szolidaritásra. Úgy látták: az egyesülő Európának nyitottnak kell lennie minden, ezen értékeket osztó országra és nemzetre. Támogatásukról biztosították azon térségbeli nemzeteket, amelyek bátran követelik jogaik tiszteletben tartását, és részesülni akarnak a szabadságban és a demokráciában. A közös biztonságot érő mai fenyegetésekkel szemben a nemzetek szolidaritása jelenti a béke, a stabilitás, a fejlődés, a jólét, az ellenállóképesség egyik sarokkövét – hangsúlyozták.

Az ünnepséget a varsói Királyi Várban rendezték, nyitóbeszédében Andrzej Duda kitért a fehéroroszországi helyzetre is, támogatva a fehérorosz nép jogát arra, hogy minél hamarabb megvalósítsa európai és szabadságvágyó ambícióit.

Duda nyomatékosította: a jószomszédi kapcsolatokat ápoló térségbeli államok elutasítják a birodalmi politika, a befolyási övezetekért folytatott harc minden megnyilvánulását. A Királyi Várban az államfők Európa jövőjéről is értekeztek egy közös pódiumbeszélgetésen.

Az évforduló alkalmából összeült a lengyel és a litván parlament is, a két párhuzamos ünnepi ülést videohíd kapcsolta össze. A varsói szejmben beszédet mondott a lengyel és a litván államfő. Gitanas Nausėda litván elnök szintén támogatásáról biztosította a fehérorosz, valamint az ukrán szabadságtörekvéseket.
 

Támogatják Ukrajnát

Lengyelország támogatja Ukrajna csatlakozását a NATO-hoz és az Európai Unióhoz – hangsúlyozta Andrzej Duda lengyel elnök a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott kétoldalú tárgyalásokat követő közös sajtótájékoztatón.

Duda elmondta: napirenden szerepelt Ukrajna biztonsága, az Oroszország által megszállt Krím félsziget, valamint a kelet-ukrajnai Donyec és Luhanszk körzetek orosz megszállása, továbbá az utóbbi időben az ukrán határ közelében történt orosz csapatösszevonások kérdése is. Ezek a témák várhatóan a kelet- és közép-európai NATO-tagállamokat egyesítő, a Bukaresti Kilencek nevű formátum jövő heti bukaresti csúcstalálkozóján, valamint a NATO júniusi brüsszeli csúcsértekezletén is szerepelnek majd – mondta el Duda.

Kulcsfontosságúnak nevezte, hogy a NATO-csúcson dolgozzanak ki csatlakozási útitervet Ukrajna számára. Hozzátette: nemcsak Lengyelország, hanem térségbeli barátai is támogatják Kijevet a NATO-csatlakozást illetően. Közölte: a találkozón Zelenszkijjel közös nyilatkozatot írtak alá Ukrajna európai uniós távlatairól, amely témában Lengyelország szintén változatlanul támogatja Kijevet.

Zelenszkij tudatta: meghívta Dudát egy augusztusi látogatásra az ukrán függetlenség kikiáltásának 30. évfordulója alkalmából rendezendő ünnepségekre, valamint a Krími Platform elnevezésű kezdeményezés első csúcstalálkozójára, amelyen megvitatják majd Krím visszacsatolásának témáját.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 636
szavazógép
2021-05-04: Világfigyelő - :

Rossz lenne a határmódosítás (Balkán)

Mindenkinek rossz lenne a határok módosítása a Balkánon – jelentette ki Heiko Maas német külügyminiszter tegnap Berlinben, hangsúlyozva, hogy hazájának semmi köze a volt Jugoszlávia térségének újrarendezéséről szóló, ismeretlen szerzőjű informális diplomáciai feljegyzéshez, amely a napokban bukkant fel a nemzetközi sajtóban.
2021-05-04: Közélet - Fekete Réka:

Pótolni lehet a lemaradásokat (Optimista az államtitkár)

A koronavírus-járvány múlt évi kezdete óta legalább kétféle súlyos veszteség érezhető az oktatásban: egyik a kimaradt tananyag, másik a diákok közösségi, társadalmi beilleszkedése terén észlelhető – mondta lapunk kérdésére Radu Gheorghe Szekely oktatási államtitkár. A szaktárca képviselőjét a tanügyi alkalmazottaknak hirdetett oltási kampánysorozat múlt heti sepsiszentgyörgyi találkozója alkalmából kérdeztük.