BalkánRossz lenne a határmódosítás

2021. május 4., kedd, Világfigyelő

Mindenkinek rossz lenne a határok módosítása a Balkánon – jelentette ki Heiko Maas német külügyminiszter tegnap Berlinben, hangsúlyozva, hogy hazájának semmi köze a volt Jugoszlávia térségének újrarendezéséről szóló, ismeretlen szerzőjű informális diplomáciai feljegyzéshez, amely a napokban bukkant fel a nemzetközi sajtóban.

Heiko Maas az észak-macedóniai külügyminiszterrel, Bujar Oszmanival folytatott megbeszélése után közösen tartott sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva kijelentette, hogy tárgyalni sem szabad a csupán üres szavakat tartalmazó dokumentumról. A régióra vonatkozó német külpolitika alapvetése, hogy el a kezekkel a határoktól – mondta. Kifejtette, hogy a Nyugat-Balkán egészét érintené, és a térség viszonyrendszerében kialakult összes kapcsolatra hátrányos hatással lenne, ha bárhol módosítanák a határokat.

Az áprilisban felbukkant dokumentum szerint a térség stabilitásának biztosításához etnikai alapon át kellene rajzolni a volt Jugoszlávia területén kialakult országok határait. Így Észak-Macedónia és Montenegro egyes részeit, valamint Bosznia-Hercegovina teljes egészét fel kellene osztani Horvátország és Szerbia között, Koszovót pedig hozzá kellene csatolni Albániához.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 756
szavazógép
2021-05-04: Világfigyelő - :

Magyarellenes falragaszok Beregszászon

Fenyegető tartalmú, magyarellenes falragaszok jelentek meg vasárnap, az ortodox húsvét hajnalán a kárpátaljai Beregszászon.
2021-05-04: Világfigyelő - :

A nemzetek szolidaritása a megoldás (Az első európai alkotmány évfordulója)

A mai biztonsági fenyegetésekre a nemzetek szolidaritása jelenti a választ – hangsúlyozta öt állam elnöke tegnapi közös nyilatkozatában Varsóban, a lengyel alkotmány elfogadásának 230. évfordulóján.