MikóújfaluVendéglőbe tört be a medve

2021. május 4., kedd, Közélet

Egy felnőtt medve jár be rendszeresen múlt szerda óta Mikóújfaluba, két vendéglátóhelyre, valamint egy magánházba is betört – tájékoztatta lapunkat Demeter Ferenc polgármester. Az elöljáró elmondása szerint a tavaly szerencséjük volt, egyetlen nagyvad sem ment be a településre, most viszont már több rendben, vasárnapról hétfőre virradó éjjel ráadásul komoly károkat okozott az egyik vendéglátóhelyen. Az önkormányzat a helyzetről értesítette az illetékes hatóságokat.

  • A medve felfordította a konyhát. Fotó: Demeter Ferenc
    A medve felfordította a konyhát. Fotó: Demeter Ferenc

A polgármester szerint egy ideje a település lakói már jelezték, medvéket láttak a környéken, de a múlt hétig még nem fordult elő, hogy lakott területre is bejöjjenek. A szemtanúk a viselkedése alapján azt állítják: az említett példány rég hozzászokott, hogy bejárjon településekre, és gazdaságokba betörve szerezzen élelmet. Legutóbb jelentős károkat okozott a Bisztró vendéglátóhelyen. A rendelkezésünkre bocsátott fényképek bizonysága szerint a nagyvad felfeszítette a kazánház ajtaját, betörte a bejárati ajtót, valamint több ablakot is, illetve a konyhában alapos felfordulást okozott, több eszközt összetört.

Demeter Ferenc szerint, nagy valószínűséggel ugyanaz a medve már öt rendben a helység határában lévő fogadóba is megpróbált bejutni, eddig sikertelenül, de az ott dolgozók annyira tartanak az állattól, hogy hamarosan már a házhoz szállítást sem vállalják. A helyzetet bonyolítja, hgy mivel Mikóújfaluban a koronavírus-járvány mérséklődött, a község zöld besorolású lett, a vendéglők este tízig nyitva tarthatnak, csak kérdés, meg merik-e tenni, ha tudják, hogy a medve bármelyik pillanatban feltűnhet. Az elöljáró szerint sokkal súlyosabb az említett Bisztró esete, amely bőven a településen belül található, száz méterre már lakóházak vannak.

A polgármester felvette a kapcsolatot az illetékes hatóságokkal, és egy gyűlést is összehívtak a környezetvédelmi ügynökség, valamint a vadásztársaság tagjaival. „Tisztában vagyunk azzal, hogy a jelenlegi törvényes keret mire ad lehetőséget, viszont itt már nem csak arról van szó, hogy a medvék a környéken kószálnak, hanem egy példányt legalábbis rendszeresen a településen lehet látni. Már nem csak az anyagi javakról beszélünk, emberéletek is veszélybe kerülhetnek, így sürgősen tenni kell valamit” – fogalmazott Demeter Ferenc. Reményét fejezte ki, hogy medveügyben lesz valamilyen változás hamarosan, mert készülhetnek tanulmányok, újraszámolhatják évente az állományt, de ez nem jelent megoldást az olyan helyzetekre, mint amivel most a község szembesült. Nem kérdés, hogy a nagyvadak elszaporodtak, és ezzel minél hamarabb kezdeni kell valamit, különben komoly gondok lehetnek.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 637
szavazógép
2021-05-04: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Háromszék nagy része zöld

A fertőzöttség mértéke az egész megyében csökkenőben van, jelenleg három község – Vargyas, Árkos és Gidófalva – tartozik a vörös zónába, 14 közigazgatási egység – köztük Sepsiszentgyörgy és Kézdivásárhely – már sárga besorolású, a többi 28 pedig zöld. Az adatokat a We Radio összesítette.
2021-05-04: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Lebontják a Sugáskertet, új turisztikai központ épül (Sepsiszentgyörgy)

Jóváhagyta a sepsiszentgyörgyi tanács a Sugás Étterem és a hozzá tartozó háromcsillagos szálloda lebontását. A város egyik legismertebb vendéglője azonban nem tűnik el, újabb, modernebb egység épül a helyén, a terület egy részét pedig parkosítják és megnyitják a belső városmag irányába.