Karatnai római katolikus templomVége felé tart a felújítás

2021. május 4., kedd, Közélet

A torjai önkormányzat minden évben jelentős összeget különít el a helyi költségvetésből a magyar történelmi egyházak támogatására, templomaik karbantartására.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

Az Aporok falujában, Futásfalvát és Bálványosfürdőt is beleértve öt templom és két kápolna – az altorjai Szent Miklós római katolikus templom, a karatnai református templom, a fel­torjai református templom, a középtorjai Mária-kápolna, a karatnai Toursi Szent Márton római katolikus templom, a futásfalvi Szent András római katolikus kegytemplom és a bálványosi ökumenikus kápolna – létezik, ami nem kis feladatot hárít a torjai önkormányzatra, a magyar történelmi egyházakra és a hívekre egyaránt.

Az utóbbi években főleg pályázati támogatásokból sikerült tataroztatni az altorjai Szent Miklós és a feltorjai, ovális várfallal kerített református templomot. Jelenleg a karatnai Toursi Szent Márton római katolikus templom külső-belső felújítása zajlik. A külseje teljesen elkészült, és a templomot eddig eltakaró patakparti fákat is kivágták. A belső felújítás még hátravan. A faragott oltár néhai Jakabos István fafaragó és néhai Kovács Emil kézdivásárhelyi asztalosmester munkája. A templom jelenlegi orgonája 1999-ben került a Fehér megyei Topánfalva elnéptelenedett templomából Torjára és a pécsi Angster orgonagyárban készült 1910-ben. Értesüléseink szerint a felújított templom újraszentelését védőszentje, Toursi Szent Márton napjára, november 11-re tervezik.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 636
szavazógép
2021-05-04: Közélet - Nagy D. István:

Jövőben lesz a népszámlálás (Statisztikai hivatal)

A koronavírus-járvány következtében csak jövőre szervezik meg a tízévente esedékes általános népszámlálást Romániában, az adatfelvételi eljárásból pedig rendhagyó módon teljességgel kizárják a papír alapú kérdőívek használatát. A jövő év februárjában kezdődő, három felvonásban zajló cenzus másik újdonsága, hogy bevezetik az „önmegszámlálás” lehetőségét, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a lakosságnak lehetősége nyílik arra, hogy egy online portálon keresztül maga töltse fel azokat az adatokat, amelyeket eddig a kérdezőbiztosok gyűjtöttek be. A változásokról, valamint a népszavazás várható menetéről Illés Andrea, a megyei statisztikai hivatal vezetője tájékoztatott.
2021-05-04: Közélet - :

Ütközés Bodzavidéken

Két kiskorú is megsérült tegnap Bodzaforduló környékén a 10-es országúton történt közúti balesetben. A rendőrség közlése szerint reggel kilenckor értesítették a városi őrsöt a balesetről.