Az órabérünk egyharmada az uniós átlagnak

2021. május 4., kedd, Belföld

Romániában sokat növekedtek a bérek az uniós csatlakozás óta, de az átlagos órabér még kevesebb mint harmada, a dolgozói szegénység pedig majdnem kétszerese az európai uniós átlagnak – mutatott rá a munka ünnepe alkalmából írt Facebook-bejegyzésében szombaton Raluca Turcan munkaügyi miniszter.

  • Fotó: banatulazi.ro
    Fotó: banatulazi.ro

Románia 2007-től tagja az EU-nak, akkor 950 lej (akkori árfolyamon 280 euró) körül volt a havi nettó átlagbér Romániában, míg idén 3400 lejre (690 euró) tehető. Mindazonáltal a romániai átlagos 8 eurós (bruttó) órabér kevesebb mint harmada a 28 eurós európai uniós átlagnak, és az európai uniós 8 százaléknál sokkal nagyobb, csaknem 15 százalékos Romániában a dolgozói szegénység – részletezte Turcan.

Ez azt jelenti, hogy sok munkavállaló a szegénységgel küzd, nem tud gyermekeinek méltó életkörülményeket teremteni, a szegénység pedig gyakran generációról generációra „újratermelődik”. A miniszter szerint ez az oka annak, hogy olyan sokan elhagyták az országot, a szakképzett munkaerő hiánya pedig hátráltatja a beruházásokat.

A tárcavezető a minimálbér emelését és a foglalkoztatottság javítását, a nyugdíjrendszerben és a közalkalmazotti bérezésben tapasztalható igaz­ságtalanságok kiküszöbölését tűzte ki célul. Rámutatott: Romániában százszoros a különbség a legkisebb (800 lejes) és a legnagyobb nyugdíj között, a 65 év felettiek száma (3,8 millió) pedig már jelentősen meghaladja a 14 év alatti (3,2 millió) gyerekekét.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 637
szavazógép
2021-05-04: A múlt hét - Kuti János:

Langyosodó viszony

Csak most jöttem rá, milyen szegényes ez a magyar nyelv. Tudniillik, nekünk mindenki, aki magyar, az magyar. A románoknak meg külön kifejezésük van a magyarországi magyarokra, akiket „ungur”-nak neveznek, és csak a romániai magyarokat magyarnak. (Ezek szerint mi lennénk az igazi magyarok?). És úgy néz ki, a magyarokkal nem is lenne baj, hiszen lám, még a kormány szekerének tolásába is beleállt az RMDSZ, bár az az igazság, hogy sok román politikus szerint az nem is a magyarok érdekeit képviseli, hanem az ungurokét. És bizony a magyarok szeretnék, ha a két ország viszonya valamelyest javulna.
2021-05-04: Belföld - :

Telt házas előadások

Kísérleti jelleggel (csaknem) telt házzal tartanának előadásokat májusban Bukarestben – nyilatkozta tegnap a főváros prefektusa, Alin Stoica. Ezzel azt tesztelik, hogyan lehet nagyobb csoportok részvételével zajló eseményeket tartani – számolt be a Hotnews hírportálra hivatkozva a Transindex.