Új emlékjel Nagyajtán

2008. november 5., szerda, Nemzet-nemzetiség

Az új emlékjel — mellette Benkő Csaba és Péter Géza

Nagyajtán rendezik az unitárius vártemplom melletti Kriza János-emlékház környékét. Péter Géza helybeli tanárt és helytörténészt kértük, mondja el, milyen történelmi eseményt jelöl az a szép és ízléses, sisakban végződő kopjából és keresztből álló emlék, melyet ő tervezett, kivitelezője pedig id. Bartha István helybeli faragóművész, több jeles emlékmű készítője. Ez az emlékmű a szeptemberben megtartott Nagyajtai Napok nemes hozadéka.

— A háború végeztével, amikor a román adminisztráció vette át a hatalmat, a faluban maradt még négy magyar csendőr, aki szolgálatot teljesített: a baróti illetőségű Gál Ferenc (35 éves), a feltételezhetően tusnádfürdői Kolozsi István (35), a felvidéki Vida Szabó Antal (31) és Szolga Sándor (28) — sorolta Péter Géza. — Nagyajta határ volt. Őket akarták 1944. szeptember elsején délután a román csendőrök elfogni, bekerítették a falut, s őket menekülés közben szeptember 2-án legépszórózták. A falu kegyelettel tömegsírba helyezte, oda, ahová most az emléket állítottuk. Tarr Géza akkori unitárius lelkész mondott imát a sírhalomnál. Keresztes Sándor nyugalmazott unitárius tiszteletes ötlete, hogy ahol eltemették őket, emléket kellene állítani, hiszen régi adóssága ez Nagyajtának.

Olykor nagyon is tanulságosan alakul a történelem. Néhány évvel ezelőtt Tatu exprefektus és a román ortodoxia márványkeresztet helyezett el az önkormányzat székháza előtt, a vaskereszt-emlék helyére annak a két román csendőrnek, akit a régi román éra kezdetekor önvédelemből lőtt le a Magyarországról titokban hazaérkezett nagyajtai Pálfi Sándor, mert a csendőrök el akarták fogni.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 230
szavazógép
2008-11-05: Nemzet-nemzetiség - B. Kovács András:

Államalkotó?

Magának a Fennvalónak adott hálát egy anyaországi politikus az aradi vesztőhelyen rendezett megemlékezésen, megállapítván, hogy a kisebbségbe került magyarság ma államalkotó tényező lenne ama országban, melybe került.
2008-11-05: Világfigyelő - x:

Amerikai választások — sorok a szavazóközpontoknál

Hosszú sorok kígyóztak tegnap kora reggeltől a szavazóközpontok előtt az Egyesült Államok keleti államaiban, ahol helyi idő szerint reggel 6, 7, illetve 8 órakor megkezdődött az elnök- és kongresszusi választás. A szavazás először Indiana és Kentucky államban zárult, közép-európai idő szerint éjfélkor. A többi 48 államban az azt követő hat órán belül zárnak a szavazókörök; a nyugati parti Kaliforniában közép-európai idő szerint ma reggel 6-kor fejeződött be a szavazás. Mindkét jelölt a választás napján is folytatta kampányát: Obama Indianában tartott beszédet egy nagygyűlésen, McCain Coloradóba és Új-Mexikóba utazott, miután szavazott Arizonában. A republikánus jelölt hétfőn hét államban kampányolt, egészen hajnalig. A várakozások szerint 130 millió választópolgár adta le voksát, az első eredmények a mai nap folyamán várhatók.