Bajban a tyúkfarmok

2021. május 18., kedd, Gazdakör

Jelentős veszteségeket okozott országos szinten az afrikai sertéspestis. Megyénkben is azonosítottak fertőzött állatot, de pillanatnyilag egyetlen fertőzési gócot sem tartanak nyilván. Utóbbi jó hír mellett rosszat is megtudtunk dr. Örsi Csaba megyei főállatorvostól: a madárinfluenza hazai megjelenése miatt szigorításokat vezettek be. Ez leginkább egy rétyi tyúkfarmot érint, ahol igen nehézzé vált a csibék eladása.

  • Fotó: agroinform.hu
    Fotó: agroinform.hu

Legutóbb afrikaisertéspestis-gócot Csernátonban tartottak nyilván. Miután 774 sertés vérmintáját ellenőrizték, és mindegyik negatívnak bizonyult, Csernátont is fertőzésmentesnek nyilvánították – mondta a főállatorvos.

A megyében két szárnyasfarmot tartanak nyilván. Az egyik egy pulykafarm Illyefalván, de jelenleg nincs állománya, így nem érintik a madárinfluenza miatti szigorítások. A másik, rétyi tyúkfarmon viszont, ahol a tojásokat saját keltetőben keltetik, 7500 darabos az állomány, és a csibék eladását nagyon megnehezítették a madárinfluenza miatti korlátozások – részletezte a főállatorvos. A farmkapuból csak engedélyezett járművekkel szabad engedélyezett farmokra szállítani a csibéket. Kivétel, ha ötven kilométeres körzetbe legtöbb 350 csibét szállítanak, ezt a vásárló saját, nem engedélyezett autójával is megteheti – tudtuk meg.

Toró Tibor, a rétyi tyúkfarm tulajdonosa érdeklődésünkre elmondta: a hétvégén 44 000 csibét kellett elpusztítaniuk. Elgázosították, a tetemeket krematóriumban kellett elhamvasztaniuk, csak ez több mint 1000 eurójukba került. Az állam részéről kártérítéséről szó sincs, ha megtérítést akarnak, perelniük kell. Már volt ilyen esetük 2006-ban (az országban egyedüliként), akkor három év után kaptak kármegtérítést, a valós kár mintegy egyharmadát – ez el is ment jogászokra, ügyvédre, banknak, pénzügynek – elevenítette fel Toró.

Persze valószínűleg most is lesz, de most már tudják, hogyan kell fellépni, többen fognak össze a kártérítés reményében – mondta a farmtulajdonos. Azt is elmondta, miközben őket hivatalosan működő farmként leblokkolták, addig idegen megyékből érkezett autók árulják vidéken a csirkéket, melyek importból származnak. Védeni kellene a helyi terméket, az itthon megszületett csirkét kellene előnyben részesíteniük a csibét vásárlóknak – összegzett.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 656
szavazógép
2021-05-18: Emlékezet - :

Orvosainkra emlékezünk: Dr. Darkó Zsigmond

Dr. Darkó Lajos Zsigmond 1921. május 18-án született Tordán polgári családban. Édesapja, Darkó Aladár bank­igazgató, édesanyja háztartásbeli volt. Elemi és középiskoláit a szülővárosában végzi, ahol 1939-ben érettségizik, és még ezen év őszén beiratkozik a kolozsvári Regele Ferdinand Egyetem orvostudományi karára. Az első évet román nyelven végzi. 1940 őszén, a bécsi döntés után a visszaállított Magyar Királyi Tudományegyetemen folytatja.
2021-05-18: Gazdakör - Bokor Gábor:

Támogatás méhészeknek

A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökségtől (APIA) tegnap kapott közlemény szerint a méhészek idén május 31-ig igényelhetik az Országos Méhészeti Program keretében lehívható támogatásokat. Nem önjáró méhészeti járművek (méhészeti utánfutó, méhészpavilon), nem önjáró, a méhkaptárok vándorlás alatti fel- és lerakodására alkalmas eszközök, valamint az elit besorolású és szaporítási méhészetekben használt eszközök vásárlására lehet pályázni.