Támogatás méhészeknek

2021. május 18., kedd, Gazdakör

A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökségtől (APIA) tegnap kapott közlemény szerint a méhészek idén május 31-ig igényelhetik az Országos Méhészeti Program keretében lehívható támogatásokat. Nem önjáró méhészeti járművek (méhészeti utánfutó, méhészpavilon), nem önjáró, a méhkaptárok vándorlás alatti fel- és lerakodására alkalmas eszközök, valamint az elit besorolású és szaporítási méhészetekben használt eszközök vásárlására lehet pályázni.

  • Fotó: Wikipédia
    Fotó: Wikipédia

A szükséges dokumentumokat tartalmazó támogatásigénylési kérések szkennelve vagy lefényképezett formában online továbbíthatók az APIA-hivatalokhoz. A kért dokumentumok listája, a formanyomtatványok letölthetők a www.apia.org.ro honlapról vagy beszerezhetők az APIA-irodák alkalmazottaitól. Kifizetésre csak azok lesznek jogosultak, akik iktatják támogatásigénylési szándékukat. A kifizetési kéréseket július 31-ig kell benyújtani, a pénzt az APIA ellenőrzése után folyósítják. A fenti intézkedésekre 51,128 millió lej támogatási keretet szánnak. A támogatások célja a méhészeti termékek előállításának és forgalmazásának jobbítása.

Kovács József sepsiszentgyörgyi méhész érdeklődésünkre elmondta, 4–5 éve nem igényelt támogatást az Országos Méhészeti Program keretében. A keret általában kicsi, amikor leosztják a pályázóknak – az egész országban 25–30 ezer méhész van –, meggondolandó, hogy igényel-e támogatást az ember. Mi több, ha a kereskedők tudják, hogy pályázati pénzek felhasználásával akar egy méhész eszközöket, járművet vásárolni, növelik az árakat. Támogatási szempontból a legjobb volt a Pro Economica Alapítvány által kiírt pályázat. Ismert volt a támogatás maximális összege, ehhez mérten lehetett meggondolni, mekkora önrészt vállal fel a pályázó – fogalmazott Kovács.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 655
szavazógép
2021-05-18: Gazdakör - Bokor Gábor:

Bajban a tyúkfarmok

Jelentős veszteségeket okozott országos szinten az afrikai sertéspestis. Megyénkben is azonosítottak fertőzött állatot, de pillanatnyilag egyetlen fertőzési gócot sem tartanak nyilván. Utóbbi jó hír mellett rosszat is megtudtunk dr. Örsi Csaba megyei főállatorvostól: a madárinfluenza hazai megjelenése miatt szigorításokat vezettek be. Ez leginkább egy rétyi tyúkfarmot érint, ahol igen nehézzé vált a csibék eladása.
2021-05-18: Gazdakör - :

Egérinvázió

Az enyhe telek nálunk is kedveznek az egerek szaporodásának, az általuk okozott károk helyenként tetemesek. De mindez semmi az ausztráliai helyzethez képest: a rágcsálóinvázió több mint két hónapja tart, az egerek a gazdákat is megrágják álmukban.