Egyre többen pályáznak a biztosítási támogatásra

2021. május 18., kedd, Gazdakör

A Vidéki Beruházásokat Kifizető Országos Ügynökség (AFIR) által nyilvánosságra hozott adatok szerint évről évre nő az érdeklődés a 17.1-es számú, a Támogatás a növényi kultúrák és állatok biztosítására kifizetett összeg részleges megtérítésére nevet viselő intézkedésnél. A tavalyi pályázóknak 9,5 millió eurót fizettek ki, hatszor többet, mint 2018-ban, amikor a pályázat első kiírásán elnyert és a gazdáknak kifizetett támogatás mindössze 1,7 millió euró volt. A második kiírásnál, 2019-ben 1680 pályázatot tettek le, amelyből 1072-t nyilvánítottak kifizethetőnek. Tavaly, a harmadik kiírásnál már 6439 pályázatot tettek le, amelyből 5612 pályázatot találtak kifizethetőnek.

Adrian Oros mezőgazdasági miniszter bejelentése szerint a kétéves átmeneti időszakban (2021-ben és 2022-ben) is lesz kiírás az intézkedésnél, 20 millió eurót szánnak a támogatások kifizetésére. A hivatalos adatok szerint országos szinten évente a növénykultúrák mindössze 15–20 százalékára kötnek biztosítást. Az agrárminiszter szerint a biztosítótársaságok a gazdák számára előnyösebb feltételek között kötnének biztosítási szerződést, ha a biztosítottak száma jóval nagyobb lenne. A minisztérium akkor kérhetné, hogy minden típusú kárra kössön a társaság biztosítást kedvezőbb feltételek mellett. Hosszú távon a minisztérium költségvetéséből fizetett kártérítés nem megoldás, jobb lenne egy komplex biztosítási rendszer.

Az átmeneti időszakban a régi eligazító füzetek lesznek érvényben, lényegi változást nem terveznek. Az intézkedés lényege, hogy a biztosítótársaságoknak kifizetett biztosítási összeg egy részét pályázat útján a vidékfejlesztési ügynökség visszatéríti.

Az előírás szerint az intézkedés keretében a pályázónak valamely biztosítótársasággal a teljes gazdaságát vagy valamely kultúrájának összes területét, illetve állatait be kell biztosítania szárazság, forróság, árvíz, jégverés, kora vagy késő tavaszi fagy, vihar, nagy erősségű zápor, hosszan tartó túlzott csapadék, valamint a karanténlistán szereplő növény- és egy mellékletben szereplő állatbetegségek okozta károk ellen.

Az intézkedésre pályázhatnak mind a fizikai személyek, mind a jogi személyként bejegyzett mezőgazdasági vállalkozások. Feltétel, hogy a pályázó 18 éven felüli, aktív mezőgazdász legyen, kössön biztosítási szerződést egy biztosítótársasággal, és az illető növényi kultúra teljes területe szerepeljen a szerződésben. Kivételt képeznek a szőlőter­mesztők, nekik nem jár a biztosítási támogatás. Az igénylőnek az őszi, tavaszi kultúrák, ültetvények esetében a fentebb említett károk (szárazság, forróság, árvíz, jégverés stb.) legalább egyikére kell szerződést kötnie.

A növénytermesztésben a támogatás csak adott kultúrákra kötött biztosítások esetében kifizethető (tavaszi vagy őszi kultúrák), és érvényesnek kell lennie egészen a betakarításig, vagyis egy gazdasági évre. Azoknál a növénykultúráknál, amelyeket többször betakarítanak egy év alatt (pl. többszöri kaszálás), a biztosítási szerződésnek minden egyes betakarításra érvényesnej kell lennie.

Az igényelhető támogatás a biztosítótársaságnak kifizetett biztosítási összeg 70 százalékát teszi ki, a támogatást igénylő gazdaság méretétől, SO-értékétől függetlenül. A pályázni óhajtóknak az elkészített pályázataikat online kell majd letenniük, feltöltve azt az országos ügynökség számítógépes rendszerébe. Mostani információink szerint júliusban indulna az intézkedés pályázhatósága.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 655
szavazógép
2021-05-18: Gazdakör - :

Egérinvázió

Az enyhe telek nálunk is kedveznek az egerek szaporodásának, az általuk okozott károk helyenként tetemesek. De mindez semmi az ausztráliai helyzethez képest: a rágcsálóinvázió több mint két hónapja tart, az egerek a gazdákat is megrágják álmukban.
2021-05-18: Gazdakör - Incze Péter:

Közvitán az első pályázati eligazító füzetek

Az Országos Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség nemrég jelentette meg honlapján az ideiglenes pályázati eligazító füzeteket a következő intézkedéseknél: 4.2-es – mezőgazdasági termékek feldolgozásának támogatása, 16.4-es – piaci szereplők partnerségi kapcsolatainak és a helyi piacok kialakításának támogatása, valamint 9.1-es – termelői csoportok létrejöttének és működésének támogatása.